logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz mono około 150W 12V za pomocą przetwornicy

DjDanielo1 03 Mar 2013 13:25 1554 6
REKLAMA
  • #1 12010770
    DjDanielo1
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam Serdecznie

Mam przetwornice z wzmacniacza samochodowego 12V o mocy 4x95W. Końcówka mocy prawdopodobnie została uszkodzona, wyszukałem informacje że przetwornica podaje napięcie około 30V. Jaki układ wzmacniacza byłby odpowiedni do takiego napięcia i najbliższego mocy 150W?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12010838
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6091
    Jeśli napięcie zasilania wynosiło ±30V to na 4Ω nie uzyskasz więcej niż 100W, chyba żeby w układzie mostkowym, ale do tego są potrzebne dwa wzmacniacze.
  • REKLAMA
  • #3 12010883
    DjDanielo1
    Poziom 12  
    Może być układ mostkowy. Większość wzmacniaczy potrzebuje sporo większe napięcia dlatego mam problem z tym by dobrać jakiś układ. Ogólnie chciałbym tym napędzić kolumnę niskotonową na głośniku 200W 12", aktualnie gra na wzmacniaczu 45W ale przy mocniejszym wysterowaniu są już mocne zniekształcenia. Proponujesz jakieś sprawdzone rozwiązanie?
  • Pomocny post
    #4 12010915
    Erni90
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Prosty i mocny wzmacniacz tda7294 wpisz w wyszukiwarkę a znajdziesz na upartego można go w pajaku zbudować, nie potrzebujesz regulacji prądu spoczynkowego, żadnego problemu z uruchomieniem, montujesz go i działa bez problemu w mostku chyba 140W może oddać wzmacniacz na tych układach juz nie pamiętam dokładnie
  • REKLAMA
  • #5 12011057
    DjDanielo1
    Poziom 12  
    Bardzo łatwy układ do budowy lecz potrzebuje napięcia symetrycznego. Nie mam teraz możliwości sprawdzenia przetwornicy z tego wzmacniacza ale prawdopodobnie nie było tam napięcia symetrycznego tylko 30v i GND. Co w związku z tym?

Aha no i układ na tym scalaku w mostku współpracuje tylko z głośnikami 8Ohm przy czym ja mam głośnik 4Ohm.
  • REKLAMA
  • #6 12011543
    Chrusta
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    Jeśli dałbyś radę to mógłbyś przewinąć trafo w przetwornicy na nieco wyższe napięcie (symetryczne, obecnie też na 99,9% masz symetryczne) i zbudować bardzo popularnego np. Holtona 200.
  • #7 12011668
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6091
    Cytat:
    prawdopodobnie nie było tam napięcia symetrycznego tylko 30v i GND. Co w związku z tym?
    Mało prawdopodobne, wzmacniacz nie osiągnął by nawet 30W.

Cytat:
    Większość wzmacniaczy potrzebuje sporo większe napięcia dlatego mam problem z tym by dobrać jakiś układ
    Nic nie znajdziesz, praw fizyki nie przeskoczysz, jeśli rezystancji głośnika nie możesz zmienić, musisz podnosić napięcie, żeby wzrosła moc, jedyna sztuczka to wzmacniacz mostkowy.

Dowiedz się więcej o tej przetwornicy, nie możesz zbudować wzmacniacza na podstawie domysłów, musisz znać fakty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje odpowiedniego układu wzmacniacza mono o mocy około 150W, który mógłby działać przy napięciu 30V z przetwornicy wzmacniacza samochodowego. W odpowiedziach zasugerowano, że przy napięciu 30V na 4Ω nie osiągnie się więcej niż 100W, chyba że zastosuje się układ mostkowy. Proponowano różne rozwiązania, w tym wzmacniacz TDA7294, który jest łatwy w budowie, ale wymaga symetrycznego napięcia. Inna sugestia dotyczyła przewinięcia transformatora w przetwornicy na wyższe napięcie oraz budowy wzmacniacza Holtona 200. Podkreślono, że dla uzyskania większej mocy konieczne jest podniesienie napięcia lub zastosowanie wzmacniacza mostkowego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA