logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bizhub c450 - jak usunąć żółte tło przy wydruku kolorowym?

robercikkk 06 Mar 2013 12:00 2625 8
REKLAMA
  • #1 12023912
    robercikkk
    Poziom 11  
    Witam, problem polega na tym że przy wydruku z kompa kopiarka narzuca minimalnie ale widocznie żółte tło. Jeżeli w sterowniku ustawię wydruk skala szarości to jest ok a jeżeli kolor to każda kartka ma żółte tło. Wymieniłem bęben (samą rurę) wykonałem kalibrację i nic. Jak wykonuję kalibrację to tło jest białe. Nie mam innego unitu Y żeby sprawdzić na podmiankę. Może ktoś podrzuci jakiś pomysł gdzie jeszcze ruszyć żeby problem zniknął? dodam ze zmieniałem wartości transferu i nasycenia yellow do minimum i nie pomaga. Może spróbuję jeszcze podmienić firmware.
  • REKLAMA
  • #2 12025389
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 832
    Użyłeś wszystkich możliwych nastaw ( bias , siatka) ? Zrobiłeś po nastawach reset i stabilizację ? Elektroda i siatka czysta ? Toner dobrej jakości ?

C.
  • REKLAMA
  • #3 12027459
    robercikkk
    Poziom 11  
    toner regeneruję także nie wiem ale nie podejrzewam toneru bo przy kalibracji jest ok. Regulowałem chyba wszędzie ale może tak jak mówisz bias, siatka i reset. Możesz na ten temat troszkę więcej w którym menu to jest ? unit czysty na 100% bo jak zmieniałem bęben to dokładnie go wyczyściłem. Miałem jeszcze drugi bez starteru więc przekładałem elektrodę i nic. więc myślę że to te napięcia.
  • #4 12029061
    Łikam
    Poziom 22  
    Ocena: 47
    ... czyli toner nie jest pewny. To, że "przy kalibracji jest ok" to nie jest dowód na dobrą jakość tonera. Sprawdź najpierw na oryginalnym tonerze.
    Po wymianie na oryginał, musiałbyś wyjałowić moduł z tego niepewnego tonera (trzeba by wykonać kilkanaście stron żółtych 100% pokrycia) i dopiero wtedy okaże się czy to wina tonera.
  • REKLAMA
  • #5 12029545
    serwek
    Poziom 26  
    Ocena: 260
    Witam
    A ja proponuję:
    - Wyjąć wszystkie moduły, transfer i wyczyścić bardzo dokładnie cały tył kopiarki, od wewnątrz!
    - Jak nie pomoże to co piszą Koledzy stawiam na przebicie lub uszkodzoną płytę HV!
    Pozdrawiam
    "serwek";)

P.S.
    Jak dalej nie będziesz miał możliwości sprawdzenia modułu "Y" i może będziesz jechał w okolicę Warszawy to życzliwie służę pomocą Koledze. Mam na miejscu maszynę (bizh.350-C) gdzie można wkład sprawdzić.
    Jak się pośpieszysz z diagnostyką to w razie "W" może skorzystasz. Mianowicie mam (jeszcze) na stanie tzw dawcę organów (bizh.351 C) więc... ;)
  • #6 12030485
    guner
    Poziom 22  
    Ocena: 47
    Kolego napisz jeszcze jakie gdzie wartości wpisałeś? To że dałeś na max minusa to nie znaczy że akurat dobrze. Zapodaj backgrounda od Y na +5.
  • #7 12030710
    serwek
    Poziom 26  
    Ocena: 260
    guner napisał:
    Kolego napisz jeszcze jakie gdzie wartości wpisałeś? To że dałeś na max minusa to nie znaczy że akurat dobrze. Zapodaj backgrounda od Y na +5.

Witam
    Zmiana ustawień nie rozwiąże problemu "Panie Dziejku..." :)
    Jak ma nowy wałek światłoczuły to po co regulować wyrównanie?
    Po wymianie "gratów" na nowe wszędzie powinno być na zero = "0" :!:
    Pozdrawiam
    "serwek" ;)
  • REKLAMA
  • #8 12031134
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 832
    No nie zawsze ... Któraś seria bębnów McSolid była lekko trefna i trzeba było się chwilę parametrami pobawić zanim kopia wyglądała dobrze. Nie ważne czy pierwsza czy np. trzecia wymiana OPC. Miałem kilka takich bębnów. Najlepiej zakładać nowe i oryginalne unity . Niestety klienci liczą każdą złotówkę ...

C.
  • #9 12031520
    robercikkk
    Poziom 11  
    A już myślałem, że szepniesz coś na temat tego co pisałeś wcześniej reset bias siatka.... wiadomo że nowe najlepiej i każdy kasę liczy. To nie jest kwestia unitu ani toneru. Składałem z dwóch jeden, podmieniałem korony, wywoływaczki, bębny ..cuda i dalej to samo. Dzisiaj będę przy maszynie i sprawdzę czy nie ma przebicia bo myślę że to napięcia . pozdrawiam i dziękuję wszystkim za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z żółtym tłem przy wydruku kolorowym z kopiarki Bizhub C450, które nie występuje przy wydruku w skali szarości. Wymiana bębna oraz kalibracja nie przyniosły efektów. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie jakości tonera, czystości elektrod i siatki, a także wykonanie resetu i stabilizacji ustawień. Wskazują również na możliwość uszkodzenia płyty HV lub przebicia. Proponują testowanie na oryginalnym tonerze oraz dokładne czyszczenie wnętrza maszyny. Użytkownik planuje dalsze działania, w tym sprawdzenie napięć.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA