logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lexmark E120 - pobiera 2 kartki po wymianie rolki i separatora, gdzie sprzęgło?

Kwasibor 11 Mar 2013 09:51 1710 5
REKLAMA
  • #1 12045061
    Kwasibor
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Po wymianie rolki pobierającej i separatora w drukarce Lexmark E120 pojawił się problem. Po włączeniu, drukarka sama pobiera dwie kartki (jedna po drugiej) i zatrzymuje się w momencie gdy ta pierwsza dopiero co wyszła z wałków fusera (ale nie całkowicie z drukarki) natomiast druga w najlepsze siedzi w drukarce i trzeba ją wyciągnąć ręcznie, świeci się kontrolka błędu. Po wciśnięciu przycisku kontynuuj od nowa pobiera dwie kartki...
    Coś musiałem źle złożyć???
    Podobny przypadek był opisany do drukarki Lexmark T620, winne były zimne luty sprzęgła.
    Pytanie. W którym miejscu jest sprzęgło w E120?
  • REKLAMA
  • #2 12048635
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1527
    A ten separator to był oryginał? Z zamiennikami bywają problemy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 12048920
    Kwasibor
    Poziom 11  
    Rolka i separator, które wymieniłem, to zamienniki, ale kartki pobiera bez problemu. Drukarka zacina się zawsze dokładnie w tym samym momencie. Gdyby to była wina rolki pobierającej lub separatora, to pewnie występowałyby jakieś poślizgi. Może wina jakiegoś czujnika. Nie mam pomysłu.
    I za co odpowiada sprzęgło w drukarce ???? Jak się tego dowiem, to szybciej je znajdę :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12049616
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1527
    Sprzęgło odpowiada za obrót wałka na którym jest rolka pobierająca. Zwykle takie sprzęgło jest zwalniane przez elektromagnes. Szukaj od strony zębatek (napędu).

Dodano po 3 [minuty]:

Tutaj masz SM.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 12050026
    jacekgabler
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    W elektromagnesie masz taki kawałek gumy/gąbki który z czasem parcieje. trzeba to usunąć i powinno być po problemie :)
  • #6 12051414
    Kwasibor
    Poziom 11  
    Problem rozwiązany.
    Przyczyną, co prawda, nie była gumka/gąbka lecz blaszka w tym elektromagnesie, która w nią uderza - podczas składania gdzieś mi wyskoczyła, się przekoślawiła i przez to była unieruchomiona, wystarczyło ją poprawnie włożyć.
    Przez dwa dni gapiłem się na ten elektromagnes jak sroka w gnat i nie pomyślałem nawet, żeby pomyśleć, żeby go obejrzeć :). Ehhh
    Dzięki wszystkim za pomoc.
    Zamykam temat
REKLAMA