logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera podczerwieni do obserwacji detali w komorze parowej 60°C, 8-10m montaż

vorlog 11 Mar 2013 14:08 1356 6
  • #1 12045944
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2586
    Witam.
    Szukam rozwiązania dla zapewnienia operatorowi linii technologicznej możliwości obserwacji detalu, znajdującego się komorze parowej.
    Detal ma być podwieszony na systemie transportującym, wysokość potencjalnego punktu montażu kamery nad detalem, ok. 8-10m. Kamera dla podczerwieni (detal będzie przesłaniany parą itd.), połączenie może być przewodowe, z tym, że przewód ruchomy (transporter chwytaka przemieszcza się na belce o długości ok. 12mb.
    Operator w swej kabinie musi mieć podgląd, przy czym nie musi to być HD :)
    Głównie chodzi o to, by był pewien, że np. detal nie wyczepił się z chwytaka, nie zsunął z szyn wsporczych w komorze.
    System komputerowy zbędny- to ma być tylko system podglądu typu kamera-monitor.
    W grę wchodzi system profesjonalny, nie DIY. Wymagane pełne opapierzenie, faktura VAT.
    Warunki pracy kamery- j.w.- wilgoć, para, temperatura ok. 60°C, monitor będzie miał większy komfort :)

Proszę o opinie, namiary na dystrybutorów- jeżeli ktoś z Was zajmuje się sprzedażą takich systemów- proszę o kontakt lub ofertę na PW- zawsze to kolega da lepszą ofertę a ja nie będę za bardzo dusił o obniżanie ceny. I tak klient zapłaci :)

Nie bardzo mi ten temat pasował "na sztywno" do określonego działu, jeżeli zbyt odstaje, bardzo proszę o przeniesienie.
    Pozdrawiam, V.
  • #2 12047423
    nuszek
    Poziom 30  
    Ocena: 389
    A może wystarczą filtry Link
  • #3 12047947
    vorlog
    Poziom 40  
    nuszek napisał:
    A może wystarczą filtry Link

Filtry do czego?
    Operatorowi mam na ślepia założyć? :D
    Temat jest skierowany do profesjonalistów, kolego.
    V.
  • #4 12048183
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1256
    Może coś z termowizji?
    Mimo że warunki ciężkie bo para to może kamera na podczerwień?
    Popatrz w ofertach kamer termowizyjnych dla obserwacji procesów technologicznych na pewno coś się znajdzie tylko cena może być zapora z 15tysi :D
  • #5 12048281
    vorlog
    Poziom 40  
    zdzisiek1979 napisał:
    Może coś z termowizji?
    Mimo że warunki ciężkie bo para to może kamera na podczerwień?
    Popatrz w ofertach kamer termowizyjnych dla obserwacji procesów technologicznych na pewno coś się znajdzie tylko cena może być zapora z 15tysi :D

No przecież pytałem o system na podczerwień :P
    Rozpoznawałem oferty na system termowizyjny, ale to inna bajka. Podobnie jak system przeznaczony do nadzoru procesu technologicznego.
    To całkiem inne zastosowanie, nie ta półka, zarówno cenowa jak celowa.
    Tu by praktycznie wystarczyło coś z bardziej "wyrazistego" układu do monitoringu, ale nie tania chińszczyzna z kolei.
    Wiem, przynudzam, ale nie jestem w temacie, takie zabawki nie są stałą pozycją w ofercie naszej firmy, opieram się jedynie na tym, co mi klient wciska jako pobożne swe życzenia, a ja bym mu chciał coś takiego dołożyć do kompletu wraz z oferowanym urządzeniem, na zasadzie "klient nasz pan" :)
    Zawsze można olać temat i najwyżej przygotować urządzenie pod zamontowanie dodatkowego wyposażenia, ale jak klient porządny, solidny, to warto takiemu nieba przychylić.
    V.
  • #6 12048299
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1256
    Napisz do Vigo i zajrzyj do Flir

http://www.introl.pl/pl/katalog/Introl_stacjonarne_kamery_termowizyjne/land_ftie jeśli taka daje radę w hutnictwie to i może w środowisku pary tez by coś zaobserwowała :D

No to chyba nie ten przedział cenowy :D ups.

A tak sobie pomyślałem ale nie śmiej się. Zwykła kamera na podczerwień taka co ma LEDy do oświetlania do pracy w nocy za 200zł. Gdyby ją zastosować i mocniejszy oświetlacz LED zrobić? Ciekawe co by wyszło chodzi o odbicie lub efekt cienia. Ale tak tylko se pomyślałem.
  • #7 12048327
    vorlog
    Poziom 40  
    Rano podzwonię, dzięki :)
    Oferta Introla to systemy bezkontaktowego pomiaru temperatury, mnie chodzi o obraz na telewizorku :)
    V.
    Am naprał postów, akurat na licznik 1500 wskoczyło :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje kamery podczerwieni do monitorowania detali w komorze parowej o temperaturze 60°C, z wysokością montażu 8-10m. Kamera ma umożliwić operatorowi linii technologicznej obserwację detalu, który jest podwieszony na systemie transportującym. Wymagana jest kamera profesjonalna, z przewodowym połączeniem, bez potrzeby stosowania systemu komputerowego. Uczestnicy dyskusji sugerują rozważenie kamer termowizyjnych, jednak podkreślają różnice w zastosowaniach i cenach. Wskazano na marki takie jak Flir oraz Introl, które oferują odpowiednie rozwiązania, ale również rozważano tańsze opcje, takie jak kamery z LED-ami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA