logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór kamery do inspekcyjnego monitorowania przewodów kominowych

dbialas 03 Lut 2006 19:48 1430 10
  • #1 2254794
    dbialas
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam
    Nie bardzo wiem gdzie sie z tym udać więc pisze tutaj ( jeżeli jest do tego bardziej odpowiedni dział proszę moderatora o przeniesienie i poinformowanie mnie na priv za co z góry dziękuje)
    A teraz do rzeczy:
    Mój tato robi w branży kominowej i w związku z tym potrzebuje wykonać kamerą która nadawała by się do oglądania ich od wew>
    Do tej pory służyła mi zwykła b/w z podczerwienią i do tego mały telewizorek zasilane z akumulatora 12v
    Teraz dostałem za zadanie sklecenie jakiegoś kolorowego zestawu z opcją nagrywania n/p na cd albo twardy dysk.
    Myślałem o jakimś laptopie + kamera internetowa z podczerwienią + 4x przedłużacz usb z czego jeden aktywny.
    Na całość mam do 1500zł no chyba ze znajdzie sie jakiś niewiele droższy a "genialny pomysł"
    Co myślicie o moim pomyśle i co sami polecacie ??
    Z góry THX
  • #2 2254874
    Robert_ck
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Jeżeli ma być w kolorze to po podczerwieni nie nakręcisz kolorowego filmu. Ja proponuje zakupić taką kamerę http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82824073 do tego dorobić zasilanie i umieścić w jakiejś obudowie oraz zamocować jakąś linkę do spuszczania. ma kominie umieścić odbiornik i przez kartę TV podłączyć do laptopa (ok200 -300zł).
    W obudowie też umieścić trzeba oświetlenie oraz ewentualnie oświetlacz diodowy z diod podczerwonych.
  • #3 2254924
    dbialas
    Poziom 13  
    tak tyle ze ciężko będzie znaleźć kartę tv do laptopa :/
    a co do transmisji bezprzewodowej to mam podobny zestaw w domu i wiem ze nie nadaje sie do tego - za słaby zasięg :/ jeżeli była by możliwość podpięcia takiej kamery do laptopa do bardzo chętnie podepnę ją kablem i wpuszczę ją na kablu do komina ( tak robiłem do tej pory tyle ze bez laptopa)
    a co do oświetlenia to jak oświetlić obraz przed kamera (w odległości około 0,5 do 1m ) aby nie świecić na obiektyw i otrzymać ładny obraz przy kamerce bez podczerwieni ??
    pozdro
  • #4 2254990
    wowo72
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Widzialem juz karte tv do laptopa na BANK, an usb.
  • #5 2255178
    Mamut
    Poziom 19  
    Ocena: 48
    karty tv (częściej same karty z wejściem video) są w wersjach pcmcia i usb. moim zdaniem te pcmcia sa lepsze bo szybsze.
  • #6 2255281
    dbialas
    Poziom 13  
    jak narazie zostanę chyba przy kamerce internetowej.....
    karta tv jest niestety zbyt droga abym mógł sobie na nią pozwolić choć z drugiej strony nie wiem jak za tym idzie jakość ??
    co myślicie i jakie polecacie kamerki ?? (im mniejsze rozmiary zew tym lepiej)
    czy mój pomysł oświetlenia nadaje się czy lepiej zostawić podczerwień ??
    chodzi mi o oświetlenie ciemnego "tunelu" o szerokości około 15x15cm i dł około 50-100cm (im więcej tym lepiej ale juz taka długość mnie satysfakcionuje)
  • #7 2255513
    jarem2
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    z tego co wiem kabel USB nie może być dłuższy niż 5m, ale moge sie mylić, trzeba by zastosować jakieś wzmacniacze ale raczej są drogie (jeśli w ogóle takie coś istnieje). Wiec chyba odpada bo 5m jak na komin to troche mało

jak 5m to za mało to możesz zastosować kamery które podłancza się do sieci ethernet, unikniesz wtedy potrzeby konwersji sygnału z analogowego na cyfrowy
  • #8 2255575
    drozdo
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    jeśi chodzi o oświetlenie to najprościej zrobić lampke diodową mocowaną do kamery, zasilanie prosto z laptopa, albo z aku jakiegoś
  • #9 2255926
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 730
    Ja swoją kamerkę na USB a właściwie jest to mustek gsmart mini2 przedłużułem zwykłą skretką do 12mb i działa bez problemu.
    Co do oświetlenia to można zastosować zwykłą żarówkę halogenową.
    Całość zamknięta w jednej obudowie z żarówką bardziej z tyłu.Obudowa powinna być typu kula lub jajo.
    Całość na lince.......... powinno działać.
  • #10 2255932
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Przenioslem z DIY - nastepnym razem na "PRIV" poinformuje o ostrzezeniu - prosze czytac opisy forow!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Temat dotyczy doboru kamery do inspekcyjnego monitorowania przewodów kominowych z możliwością nagrywania w kolorze. Dyskusja obejmuje propozycje wykorzystania kamery internetowej z podczerwienią oraz laptopa z kartą TV (PCMICA lub USB) do podłączenia kamery. Zwrócono uwagę, że nagrywanie kolorowego obrazu w podczerwieni jest niemożliwe, dlatego sugerowano zastosowanie oświetlenia diodowego lub halogenowego zamiast podczerwieni. Poruszono problem długości kabla USB (maksymalnie około 5 m) i konieczność stosowania wzmacniaczy lub alternatywnie kamer IP podłączanych przez Ethernet, co eliminuje problem konwersji sygnału. Wskazano na możliwość wykonania obudowy kamery z oświetleniem i linką do spuszczania w komin. Przykładowe rozwiązania to kamera Mustek GSmart Mini2 z przedłużeniem skrętką do 12 m oraz kamera z Allegro (np. model 82824073 i 83930603). Zasugerowano zasilanie oświetlenia z USB lub akumulatora 12 V. Dyskusja uwzględniała ograniczenia budżetowe do około 1500 zł oraz preferencję małych rozmiarów kamery.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA