logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizja cyfrowa naziemna i zakłócenia przez komputer

konvikt 12 Mar 2013 15:13 5919 12
REKLAMA
  • #1 12050829
    konvikt
    Poziom 2  
    Witam. Ostatnio kupiłem telewizor toshiba led z dvb-t, założyłem antenę i podłączyłem. Wszystko ładnie i pięknie działa, aż do czasu uruchomienia komputera stacjonarnego. Znajduje się on w drugim pokoju za ścianą, ale w domu mam podłączone gniazdka szeregowo i własnie pokój z komputerem jest pierwszy. Co może powodować owe zakłócenia i jak im zaradzić? Dodam jeszcze, że już zakupiłem listwe przepięciową z jakimś specjalnym filtrem i dalej nic.
  • REKLAMA
  • #2 12051157
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 649
    Witam

konvikt napisał:
    w domu mam podłączone gniazdka szeregowo

Pierwszy raz słyszę o takim połączeniu gniazdek, ale prawdę mówiąc domyślam się co miałeś na myśli.
    Jaki rodzaj tych zakłóceń występuje w TV? Czy te zakłócenia są ciągłe czy tylko chwilowe z przerwami? Czy masz internet "radiowy" czy inny? Jeśli "radiowy" to jak daleko są anteny od TV i internetu.
    Podajesz mało danych, by można coś wywnioskować.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 12053824
    konvikt
    Poziom 2  
    z gniazdkami chodzi o to, że są trzy pokoje ściana w ściane i gniazda są na jednym przewodzie. Zakłócenia po włączeniu kompotera(telewizor już działa) początkowo się zacina obraz, pikseluje, a po jakieś minucie całkowicie znika i jest czarny ekran. Internet jest ze światłowodu i do tego router wifi(próbowałem odłączać go, ale nic nie pomaga). Dodam jeszcze, że używam w komputerze stacjonarnym telewizora lcd 32" zamiast monitora.
    Antene zawiesiłem na poddaszu(nieużytkowe) nad pokojem z komputerem. Może to jest cały problem?
  • REKLAMA
  • #4 12053875
    media-wideo
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Za mało danych. Jaka antena, jaki kabel? Może sygnał z anteny jest za słaby.
  • #5 12053942
    andrefff
    Poziom 36  
    Ocena: 807
    Ten tv używany jako monitor, jest podpięty do anteny tv?
  • #6 12053944
    penknife
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    antena może łapać zakłócenia jeśli w domu coś sieje(coś w/przy komputerze) --> wystaw ją nad dach
    napisz jaki kabel antenowy, jak podłączony i w jakim stanie?
  • #7 12054629
    konvikt
    Poziom 2  
    Kabel antenowy jest nowy. Sprzedawca twierdził, że jest lepszy, a nie jakaś chińszczyzna. Antena zwykła tzw. siatka. Telewizor używany jako monitor nie jest podłączony pod antenę. Tylko ten jeden wcześniej wspomniany. Sygnał właśnie jest bardzo dobry, zero jakichkolwiek zakłóceń czy chwilowego zaniku sygnału. Dodam też, że jak komputer jest włączony i jest "na pulpicie" nieużywany to wszystko jest dobrze. Jeśli włączę np. jakąś grę, bądź program graficzny wtedy zaczyna się zacinać tv.
  • #8 12054689
    penknife
    Poziom 21  
    Pisząc jaki miałem na myśli: przepisz tu jego oznaczenie.
    Oraz ile dałeś w przeliczeniu na metr kabla?

To co mówi sprzedawca można przeważnie(nie zawsze) utożsamiać z papierem toaletowym.

Co do objawów:
    1. zasilacz sieje przy zwiększonym poborze mocy, napisz jaki masz
    (bardzo prawdopodobne przy chińszczyźnie),
    2. masz otwartą obudowę komputera(lub jej brak) i jakimś cudem GPU(bądź też CPU/APU) sieje wchodząc na wyższe obroty(mało prawdopodobne)
  • #9 12055035
    media-wideo
    Poziom 18  
    To zrób tak. Włącz TV i komputer. Odepnij kabel łączący komputer z TV, ustaw jakiś program telewizyjny i zobacz co się będzie działo wtedy.
  • #10 12055488
    penknife
    Poziom 21  
    media-wideo podsumowując
    1.kolega konvikt ma dwa tv w tym jeden robi tylko za monitor do komputera(który jest na jednym kablu zasilającym z "tylko TV nr 2")
    2.antena na poddaszu(nad pomieszczeniem z komputerem), która to ma podłączoną w/g sprzedawcy "dobrym kablem", a która powinna znaleźć się(w/g mnie) nad dachem
  • REKLAMA
  • #11 12055832
    media-wideo
    Poziom 18  
    Ale jak ma podpięte do jednej anteny to przy nieuziemionym gniazdku zasilającym coś może przechodzić na drugi TV i zakłócać. Po pierwsze czy gniazdko do, którego podpięty jest komputer jest uziemione.
  • #12 12055861
    Robewit
    Poziom 26  
    Ocena: 102
    Jeśli masz taką możliwość to na próbę podłącz inny zasilacz antenowy lub w obecnym wymień kondensator(ry). Możesz spróbować nawinąć przewód od zasilacza na pręt ferrytowy. To takie proste i szybkie metody które mogą pomóc.
    Spróbuj z ferrytem także na przewodzie zasilającym komputer.
  • #13 12816331
    crahd
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Panowie, fakt odgrzebuje temat ale w moim przypadku ( telewizor z wbudowanym dvb-t + kabel antenowy z dodatkowym zasilaczem i anteną zbiorczą na na dachu) , przy włączeniu komputera tylko program tvp1 i tvp2 bez problemu funkcjonowały. Reszta stacji - brak sygnału. Powodem całego zamieszania był podłączony kabel HDMI do karty graficznej (komputera HD6670). Po odłączeniu problem zanikł.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z zakłóceniami w telewizji cyfrowej naziemnej po uruchomieniu komputera stacjonarnego. Telewizor Toshiba LED z DVB-T działał poprawnie, dopóki komputer nie został włączony, co powodowało zacinanie obrazu i czarny ekran. Użytkownik używał anteny siatkowej umieszczonej na poddaszu oraz nowego kabla antenowego. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie jakości sygnału, uziemienia gniazdka, a także wymianę zasilacza lub zastosowanie ferrytów na przewodach. W jednym przypadku problem zniknął po odłączeniu kabla HDMI od karty graficznej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA