logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odbiór polskich i czeskich programów TV a szybkość przełączania kałów

Limaxu 27 Gru 2013 16:15 2994 7
REKLAMA
  • #1 13103505
    Limaxu
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

Niedawno zaopatrzyłem się w TV Toshiba 40" LED.Wszystko ładnie podłączyłem do TV,lecz podczas przełączania kanałów obraz na kolejnym programie się zacina na kilka sekund.Zauważyłem że to tylko występuje na polskich stacjach,stacje czeskie również odbieram,lecz tu tego problemu nie ma i od początku wszystko ładnie się wyświetlane.Czy to wina polskich stacji nadawczych?
    Mam antenę siatkową TELMOR,kabel z anteny idzie do splitera[wyj5.7dB] ze splitera wychodzą 2 przewody antenowe każdy na inne piętro.
    Zastanawiam się czy przypadkiem nie zakupić zasilacza z wzmacniaczem,tylko nie wiem czy to ma sens...

Regulamin pkt 3.1.15.
    Zalecenia w dziale : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2212466.html .
    Popraw/dopisz. [SP5ANJ]
  • REKLAMA
  • #2 13103522
    wieswas
    Poziom 34  
    Ocena: 400
    Wiadomo jedynie, że mieszkasz na południu Polski.
    Nie napisałeś jakie odległości dzielą Cię od nadajników w Polsce i w Czechach, na jakich kanałach odbierasz programy i jakiej mocy są nadajniki. Te dane można znaleźć w internecie. Kupowanie wzmacniacza w ciemno mija się z celem.
  • REKLAMA
  • #3 13103625
    Jacek9
    Poziom 12  
    Witam , nie piszesz nic o kierunku anteny do nadajników a możliwe że właśnie w tym masz problem .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13105141
    bogi
    Poziom 29  
    Ocena: 245
    U mnie taki efekt zamrozenia obrazu występuje tylko na mux-ie o niższym poziomie sygnału. Więc należy coś usprawnić w instalacij antenowej( np. obrócić antenę w kierunku polskiego nadajnika), lecz nie dodawaj wzmacniacza, bo możesz stracić to co teraz odbierasz.
  • Pomocny post
    #5 13105668
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1240
    Prawidłowy okres zwłoki przy przełączania kanałów w MPEG4 to około 3 do 4 sekund.
    Czesi nadają w MPEG2, to znacznie wolniejsza transmisja, wobec czego nasz odbiornik znacznie szybciej "zaciąga" treść obrazu niż robi to dla przekazów polskich.
    I faktycznie; gorsze odbiorniki dłużej dekodują słabsze sygnały, wynika to ze sprawności korekcji błędów. Im błędów jest więcej tym trwa to dłużej.
    Przyspieszenie czasu "załapywania' na pewno nie poprawisz żadnym wzmacniaczem. To kwestia prędkości zdekodowania strumienia wizyjnego.
    Analogiczna sytuacja jest w przekazie satelitarnym: na kanałach nadawanych w SD ten czas jest znacznie krótszy niż tam gdzie jest HD lub SD nadawane w DVB-S2.

To tak w dużym skrócie....
  • REKLAMA
  • #6 13106670
    Limaxu
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

Tutaj podsyłam listę odbiorników najbliżej mojej miejscowości: http://www.satbroadcasts.com/DVB-T_Radar_results.html
    Zauważyłem jeszcze jedna rzecz,mianowicie jak przełączam na stacje "ESKA TV" to tego "zamrożenia" obrazu nie ma.
    Wymiana instalacji antenowej nie wchodzi w rachubę...więcej starty niż pożytku.
    Odbieram wszystkie kanały "niekodowane".A czeskie to "CT1, CT2, CT24,Nova Cinema, TV Prima, Prima Cool, TV Barrandov" i dodatkowo odbieram stacje radiowe,również czeskie.

Poprzednik napisał że na MPEG-4 jest zwłoka,tylko że u babci,która posiada stary Tv-dekoder DVB-T tej zwłoki nie widać...

Proszę poprawić link, ponieważ tam nie mamy żadnych informacji.
    [SP5ANJ]
  • #7 13107385
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z przełączaniem kanałów w telewizorze Toshiba 40" LED, gdzie obraz na polskich stacjach zastyga na kilka sekund, podczas gdy czeskie stacje działają bez zakłóceń. Wskazano, że problem może wynikać z jakości sygnału oraz różnic w standardach nadawania (MPEG-4 dla polskich stacji i MPEG-2 dla czeskich). Użytkownicy sugerują sprawdzenie kierunku anteny oraz jakości sygnału, a także unikanie zakupu wzmacniacza, który może pogorszyć odbiór. Zwrócono uwagę na różnice w czasie przełączania kanałów, które mogą być spowodowane różnymi parametrami technicznymi odbiornika oraz sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA