logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kondensator do silnika 3-fazowego 2kW 380/220V, czy 139uF wystarczy?

giermen 28 Lip 2005 11:17 55728 42
Najlepsze odpowiedzi

How should I connect and size the capacitor when running a 2 kW 380/220 V three-phase motor from 220 V single-phase, and is 14 µF enough as the running capacitor?

Podłącz taki silnik w trójkąt i dobierz kondensator w okolicach 140–150 µF na 400/450 V; dla 2 kW 139 µF jest więc blisko właściwej wartości, a 14 µF jako kondensator pracy jest zdecydowanie za małe [#1690922] [#1787236] [#1690351] Zasada z wątku była prosta: około 70–75 µF na 1 kW, więc przy 2 kW wychodzi mniej więcej 140–150 µF [#1690922] [#1787236] [#1787384] Zmiana przewodów kondensatora z U na V zmienia kierunek przesunięcia fazy, czyli kierunek startu/obrotów, dlatego po złym podłączeniu silnik może nie wystartować z postoju tak, jak trzeba [#1690351] [#1692214] Trzeba też liczyć się z tym, że po zasileniu jednofazowym silnik będzie słabszy i może bardziej się grzać niż przy pracy trójfazowej [#1691914] [#2539149]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 1688301
    giermen
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    silnik 380/220 podłączenie w trójkąt kondensator ma 125 uF plus 14uF razem 139, po podłączeniu silnik sie uruchamia bez problemu przy zasilaniu z 220 ale po wyłaczeniu trzeba zamienić styki podłaczenia kondensatora z U na V żeby ponownie wystartował, obroty są zawsze w tę samą stronę, o co chodzi czy za mało jest na rozruch? czty 14uF wystarczy jako kondensator pracy?????
    moc silnika to 2KW
    na tabliczce jest oznaczenie φ90
  • REKLAMA
  • #2 1688348
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3368
    Witam.
    Co to jest silnik trójfazowy i kondensator, chyba coś pomyliłeś.
    Jest to silnik jednofazowy z pomocniczą kondensatorową fazą rozruchową.
    Czy na tabliczce znamionowej jest napisane 380/220, czy sam to wymyśliłeś.
    Sprawdź czy zaraz po ruszeniu słychać charakterystyczny odgłos (wyłącznik odśrodkowy wyłączył uzwojenie rozruchowe).
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #3 1688439
    giermen
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    jest to silnik trójfazowy ale zasiloany obecnuie prądem jednofazowym z zastosowaniem kondensatora rozruchoweg i kondensatora pracy

Dodano po 41 [minuty]:

rodzaj kondensatorów i sposób podłaczenia znalazłem na tym forum i zadziałało ale właśnie z małym problemem??
  • #4 1690016
    sharky13
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    witam wszystkich
    Wypowiedz Aleksandra_01 :

Co to jest silnik trójfazowy i kondensator, chyba coś pomyliłeś.
    Jest to silnik jednofazowy z pomocniczą kondensatorową fazą rozruchową.
    Czy na tabliczce znamionowej jest napisane 380/220, czy sam to wymyśliłeś.
    Sprawdź czy zaraz po ruszeniu słychać charakterystyczny odgłos (wyłącznik odśrodkowy wyłączył uzwojenie rozruchowe).

Całkiem się z tobą nie zgadzam czy wiesz jaki jest silnik w automatach pralniczych (w większości pralek oprócz FRANI) jest silnik 3 fazowy.

Ten silnik możesz podłączyć w Y lub w Δ
    przede wszystkim musisz wiedzieć że na 1kW przypada 70uF w twoim przypadku kondensator będzie miał pojemność 140 uF/400V
    Dam ci przykład jak jabym podłączył ten silnik (w Y) U1,V1,W1 mostek
    L1 podłączsz np. do V a kondensator do U i W
    a N w zależności od kierunku wirowania (do U lub W)

Ja bym tak zrobił czytałem niedawno o tym ale pamiętaj nie jestem pewien na 100% co ci się z tego urodzi bądz ostrożny

pozdro :)
  • #5 1690275
    domino_16
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Może jestem w błędzie ale silnik 3 fazowy nie bedzie chodził na 1 fazie. 380/220 jest to wartość napięcia międzyfazowego przy którym silnik będzie pracował. Jeśli jet taka możliwość podłączemia silnika 3 fazowego na 1 fazie +kondensator to niech ktoś podłączy silnik 1 fazowy na 3 fazy i da mi znać...
    Pozdrowienia
  • #6 1690304
    numerek12
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    hmm ja tam sie nie znam ale........
    jesli wychodzi 6 końcowek z korpusu to silnik 3 fazowy bedzie chodził na jednej fazie ........

chyba że wiele razy robilem coś wbrew fizyce :)

zawsze dobieralem kondesatory doświadczalnie i pamietam że przy 2 Kw było coś koło 2 X 100uF i chyba 1 X 7.5uF
    był znaczny spadek mocy ale chodzil jak zloto
    najwiekszy jaki przerobiłem to był 3 KW i tez chodzil :))
  • #7 1690351
    Apollo
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Domino 16

Tak namieszałeś, że ja się zawstydziłem. Jak pisał kolega powyżej w dzisiejszych pralkach są silniki trójfazowe i pracują.
    Silnik trójfazowy 2 KW 220/380 należy przełączyć z 380 na 220. Na tabliczce zaciskowej są trzy blaszki (łaczówki) ułożone poziomo na dole. Należy te blaszki odkręcić i umieścić je na śrubach pionowo obok siebie, to będzie wyglądało tak III a przedtem było tak __
    Do pierwszej i drugiej blaszki dajesz napięcie 220, a do drugiej i trzeciej kondensator i już gra. Zmiana obrotów odbywa się przez zamianę jednego bieguna kondensatora z drugiej blaszki na pierwszą. Wartość kondensatorów kolega wyżej podał prawidłowo.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 1690922
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Witam.
    Podaję wzór na dobór kondensatora

C=(60 do 70)0,8moc nominalna [mikro farad]

oczywiście silnik musisz podpiąć w Δ. Kierunek obrotów zmieniasz
    przez podłączenie kond. albo do N albo do L.

Pozdro
  • REKLAMA
  • #9 1691914
    sharky13
    Poziom 12  
    Witam wszystkich

Kolego domino_16 w tym podłączeniu głównie chodzi o wytworzenie wirującego pola magnetycznego w uzwojeniach silnika niestety przez to podłączenie silnik traci ok 30% mocy (niema nic za darmo )
    więc trzeba uważać zeby go nie spalić

Kolego numerek12 z tabliczki przyłączeniowej wychodzi 6 zacisków z czego zawsze 3 się mostkuje w zależności Y/Δ (jeżeli chodzi o silniki Y/Δ

Jeszcze jedno nie koniecznie trzeba silnik podłączyć w Δ tak jak mówią koledzy można też w Y ale moc będzie jeszcze mniejsza, jeżeli będzie ci wybijac przy włączeniu podłącz w Y tylko że mostkujesz wszystkie 3 na dole (albo na górze) do pierwszego faza do dwóch następnych konde i do któregoś z nich 0 powinno działać

pozdro
  • #10 1692214
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Witam.
    Jeszcze raz.
    Silnik podpięty w deltę.
    Na pierwszy zacisk podajesz fazę.
    Na drugi zacisk podajesz neutralny.
    Na trzeci zacisk podajesz przez kondensator albo fazę albo neutralny (zmienisz w ten sposób kierunek obrotów).
    Wzór na dobór kondensatora podałem wcześniej.
    Pozdro
  • Pomocny post
    #11 1692287
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 1695054
    sharky13
    Poziom 12  
    witam wszystkich

ja narysowałem prostrzy schemat
    Załączniki:
    • Kondensator do silnika 3-fazowego 2kW 380/220V, czy 139uF wystarczy? rys11.JPG (11.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 1712132
    wojtekk1986
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    witam
    czy moze mi ktos pomoc potrzebuje konkretnej rady mam maszyne przemyslowa do szybia jest tam silnik 3-fazowy i chcialbym go przerobic na jednofazowy podobno potzrbne sa 2 cewki jesli ktos robil juz to albo wie jak to zrobic bardzo prosze o kontakt najlepiej na gg 8814863 z gory wielkie dzieki
  • #15 1781557
    Greg_4
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Witam.
    Poczytałem sobie wszystkie tematy związane z zasileniem silnika trójfazowego jedna fazą i mam taki dylemat. Co się dzieje z obrotami tak przerobionego silnika? Mam taką mały kompresor z silnikiem trójfazowym 0.75 kW , 1380 obr/m połączonym bezpośrednio , bez przekładni, ze sprężarką. Jak zrozumiałem to ,aby zachować jednakową moc , silnik powinien mieć większą o 30 % moc , a co z obrotami?
  • #16 1781605
    numerek12
    Poziom 21  
    Greg_4 napisał:
    Witam.
    Poczytałem sobie wszystkie tematy związane z zasileniem silnika trójfazowego jedna fazą i mam taki dylemat. Co się dzieje z obrotami tak przerobionego silnika? Mam taką mały kompresor z silnikiem trójfazowym 0.75 kW , 1380 obr/m połączonym bezpośrednio , bez przekładni, ze sprężarką. Jak zrozumiałem to ,aby zachować jednakową moc , silnik powinien mieć większą o 30 % moc , a co z obrotami?

jak pisałem wyżej nie znam się za bardzo na teorii ale podłączałem juz wiele silnikow i wiem że w tym wypadku może byc problem bo:
    silnik jest dobierany ścisle do kompresora a więc ma odpowiednią moc i moment
    jesli teraz podłączysz kondensator to napewno i za to daje sobie uciąć ręke (no moze nie dosłownie :)) obroty zostaną na tym samym poziomie natomiast spadnie moc
    o ile wlaściwie dobierzesz kondesator to moc może spaśc do około 0.5 kW jesli kondesator bedzie za mały/za duzy to silnik pewnie nie ruszy

i teraz jesli moc spadni do 0.5 kW to na 90 % bedzie to na granicy wytrzymalości bo myslę że fabryka dala jednak jakiś zapas mocy na silniku trójfazowym
    i teraz gdy bedzie od pracował jak jednofazowy to moc i moment spadnie i może nie wytrzymać

moja rada :
    poszukaj silnika jednofazowego 0.75-1 kW nie są to niespotykane silniki wiec pewnie znajdziesz
    sam niedawno znalazłem silnik 0.8 kW od wentylatora przemyslowego myslę że taki by wystarczył a pewność że pociągnie jest znacznie większa niż tego przerabianego
    a kondesatory tez nie są tanie więc ......czy to się opłaca?
  • #17 1781612
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 389
    To jest silnik indukcyjny, obroty nie zmieniają się znacznie przy zmianach innych parametrów.
  • #18 1781682
    boston
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Silniki jednofazowe są nawet dwukrotnie droższe od trójfaowych, bo wyłącznik i kondensatory kosztują. Silnik trójfazowy traci sprawność po połączeniu na jedną fazę ale chyba ze względów ekonomicznych czasem jest to stosowane nawet w fabrycznych silnikach jednofazowych ale małej mocy.
  • #19 1781741
    numerek12
    Poziom 21  
    boston napisał:
    Silniki jednofazowe są nawet dwukrotnie droższe od trójfaowych, bo wyłącznik i kondensatory kosztują. Silnik trójfazowy traci sprawność po połączeniu na jedną fazę ale chyba ze względów ekonomicznych czasem jest to stosowane nawet w fabrycznych silnikach jednofazowych ale małej mocy.

masz rację te silniki sa dosyć drogie
    ale ja miałem na mysli jakiś złomowiec czy jakieś piwnice komórki itp lezy tego pelno tylko sie rozejżeć :)
    np taki silnik od pralki frani nie do zajechania a moc chyba cos koło 600 W bardzo dobry silnik wyrwalem ze złomowca za 12 zł
  • #20 1781755
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 1781770
    numerek12
    Poziom 21  
    Rycho T napisał:
    Jeśli się nie mylę to silniki od "Frani" mają moc 180 watów.

a może ..
    nie będę się spierał bo nie pamiętam a nie dociekalem specjalnie ile to to ma niech będzie 180 W :)
    chodziło mi raczej o miejsce szukania taniego silnika
    pozdrawiam
  • #22 1782007
    Greg_4
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Jeżeli obroty się nie zmienią w przerabianym silniku , to szukam takiego co ma ok. 1400 obr/m , ale o mocy 1kW.Po przerobieniu uzyskam podobną moc co oryginalny.
  • #23 1782282
    kaaktus
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    czy faktycznie silnik od pralki automat moze chodzic na 3 fazy ???
  • #24 1786034
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 389
    Od kiedy silnik od pralki jest trójfazowy.
    Silniki od pralki były projektowane na prąd jednofazowy z fazą sztuczną tworzoną przez kondensator.
  • #25 1787236
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    Ocena: 109
    ale napiszcie naszemu drogiemu koledze dlaczego 220/ 380 ? A dlatego , że przy napięciu międzyfazowym 220 łączymy w trójkąt , a przy 380 a teraz 400 w gwiazdę a co do doboru może być wzór ale przyjmijmy , że na 1 KW 70 µf a co do decyzji pozostawmy wolny wybór jeśli ktoś ma silnik 3 - faz może użyć ale niech wie że będzie słabszy w zależności co do czego potrzebuje
  • #26 1787306
    baraka
    Poziom 18  
    Ocena: 37
    witam
    na takich silnikach o ile pamietam jest oznaczenie Y/Δ 380/220
    i to oznacza że przy napieciu miedzyfazowym 380 V lączymy silnik w gwiazde (napięcie w gniazdku 220V), a przy napięciu miedzyfazowym 220 V łączymy w trójkąt ( napiecie w gniazdku 110 V)
    nie mylić tych silników z silnikami które włącza sie przełącznikiem Y/Δ
    można nzwac te silniki uniwersalnymi , bo moga pracować zarówno np w USA jak i w EUROPIE
    a co do wartości kondensatora to jak kolega wspomniał (Tuning Marek ) 1KW ≈ 70µF , no i oczywiście silnik jest słabszy ,nie ma tej sprawności
  • #27 1787384
    raf1al
    Poziom 15  
    Witam
    A mnie uczono że 1Kw=75µ.
    A frania napewno 180W. :D
    ..::Pozdrawiam::..
    Co do pierwszego postu to 150µ x 2 sztuki.
  • #28 1787647
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    Ocena: 109
    nie bawmy się w szczegóły czy 70µf czy 75µf może to zależeć od wielu czynników np: stary kondensator nie wszystcy mają miernik żeby pomierzyć pojemność rzeczywistą ale wiemy o co chodzi dziękuję
  • #29 2504172
    Misiu15go
    Poziom 11  
    Witam a forum wszystkich to moj pierwszy post

Posiadam silnik 0,75kW jest to silnik 3 fazowy jestem na etapie przerobki tak aby chodził na 1 faze jednak mam jedno pytanie piszecie tu Panowie ze trzeba zakupic kondensator około 70uF. Mam zamiar zakupic taki kondensator http://www.allegro.pl/item94763126_kondensator_68uf400v_22x30_105_c.html
    Czy bedzie on dobry?
    Nurtuje mnie jedno pytanie mianowicie w domu miałem :D kondensator 100uF 50V podłaczyłem go pod ten silnik i wybuchł po 3 sekundach. Jako ze jestem poczatkujacym elektronikiem mam pytanie
    Jaki kondensator powinienem zakupic 70uF 400V czy 70uF 230V czy włogole jakis inny.

Dzieki za odpowiedz pozdrawiam
  • #30 2504563
    warbipower
    Poziom 18  
    Ocena: 58
    Witam
    :D nie dziwie się że wybuchł.To o czym mówisz na Allegro to kondensator elektrolityczny i ma oznaczona biegunowość + i -. Zobacz tu jak wygląda kondensator do takiego silnika http://elektryk.ovh.org/articles.php
    Jeśli już chcesz kupić to na napięcie 400V
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia silnika trójfazowego 2 kW 380/220 V do zasilania jednofazowego z użyciem kondensatorów rozruchowego i pracy. Silnik jest podłączony w trójkąt, a łączna pojemność kondensatorów wynosi 139 µF (125 µF + 14 µF). Problemem jest konieczność zmiany połączenia kondensatora z jednego zacisku na inny po wyłączeniu, aby silnik ponownie wystartował, przy czym obroty zawsze są w tym samym kierunku. Wskazano, że kondensator pracy powinien mieć około 70 µF na 1 kW mocy silnika, co dla 2 kW daje około 140 µF, więc 139 µF jest wartością prawidłową. Silnik trójfazowy zasilany jednofazowo przez kondensatory traci około 30% mocy i może się bardziej grzać z powodu większego prądu przy niższym napięciu. Zaleca się podłączenie silnika w trójkąt przy napięciu 220 V międzyfazowym, a kondensator pracy powinien być kondensatorem bezbiegunowym o napięciu co najmniej 400 V. Kondensator elektrolityczny (biegunowy) nie nadaje się do tego celu i może ulec uszkodzeniu. Wskazano również, że zmiana kierunku obrotów następuje przez zmianę podłączenia kondensatora do odpowiedniego zacisku. Niektórzy użytkownicy sugerują stosowanie kondensatora rozruchowego tylko na czas startu, a następnie jego odłączenie, co jest typowym rozwiązaniem. W dyskusji pojawiły się także uwagi, że silnik trójfazowy zasilany jednofazowo ma obniżoną moc i moment obrotowy, co może być niewystarczające dla obciążenia, np. sprężarki. Zaleca się w takich przypadkach zakup silnika jednofazowego o odpowiedniej mocy. Podano przykłady kondensatorów pracy o pojemnościach 60-80 µF i napięciu 400-450 V oraz schematy podłączenia silnika 3-fazowego na jedną fazę z kondensatorem. Wskazano, że silniki z pralek automatycznych są zazwyczaj jednofazowe z kondensatorem fazy pomocniczej, a nie trójfazowe. Podsumowując, kondensator o pojemności około 140 µF przy 400 V jest odpowiedni dla silnika 2 kW zasilanego jednofazowo, ale należy zwrócić uwagę na poprawne podłączenie i ewentualne odłączanie kondensatora po rozruchu, aby uniknąć drgań i przegrzewania silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA