Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz do 5W - poszukiwany schemat

GregorB 19 Feb 2005 23:13 1998 9
    GregorB
    Level 11  
    Witam. Szukam schematu wzmacniacza na tranzystorach tak od 1-5W. Szukalem na elektrodzie i na innych stronach i znalezc nie moge. Jedyny jaki znalazlem to 6W na BD912, a takiego na stanie akurat nie mam. Zasilanie najlepiej niesymetryczne. I dobrze by bylo miec wzor plytki.
    Przemyslaw
    Level 28  
    1-5W to nie masz zbyt duzych wymagan. Czemu komplikowac to na tranzystorach? Nie moze byc kostka chociazby TDA2822 lub TBA820 albo UL1490, TDA2003, albo... kupa tego! A schemat? - elenota.iele.polsl.gliwice.pl
    Jak poszukasz, to znajdziesz nawet takie, ktore nie potrzebuja zadnych (!) elementow zewnetrznych do dzialania.
    W dzisiejszych czasach robic takie cos w formie dyskretnej to nonsens. A jak juz bardzo chcesz, proponuje przejrzec schematy jakichs ruskich odbiornikow radiowych, np. Spidola - oni tak robia do dzis.
    Inna sprawa - jak robisz wzmacniacz na 6W to zamiast BD912 mozesz dac BD140, BD286 spokojnie.
    GregorB
    Level 11  
    Witam. Na scalaku nie chcialem poniewaz narazie nie bede mial mozliwosci kupna. Ale znalazlem u siebie TBA810AS (wylutowalem go ze starego Sudety, powinien byc dobry). W nocie pisze ze przy 16V i 4Ω uzyskuje 7W. Mysle ze ten scalak by sie nadawal tylko ze nie ma tych liskow co odpowiadaja za mase.Ale zauwazylem ze nozka 9 i 10 tez odpowiadaja za mase wiec chyba nie powinno byc problemu. Natomiast mam tylko z podobnych tranzystorow BD204.
    Przemyslaw
    Level 28  
    BD204 moze byc. A mozesz dac linka do tego schematu co znalazles? Albo przyslac go na PW? Dziwne - na jednym tranzystorze w st. koncowym?? I to do tego PNP?
    Scalak bez tych skrzydelek moze dobrze nie dzialac, poza tym bedzie sie grzal, ale mozesz sprobowac. Troche nie moge sobie wyobrazic, ze nie mozesz kupic scalaka za 2pln - no, moze nie masz gdzie? Jak bardo chcesz to cos Ci wysle z demontazu sprawnego.
    GregorB
    Level 11  
    http://www.elektroda.net/audio/schematyideowe/naj_wzmacniacz.gif

Ale zdecydowalem sie chyba jednak na TDA2003. Znalazlem do niego PCB i chyba jest dobry. Jesli mozesz to sprawdz czy to bedzie dzialac. Transformator mam TS6/34 i na wtornym ma 10V.
    http://www.generalguitargadgets.com/index.php?option=content&task=view&id=190&Itemid=215

Co do tego czemu nie moge kupic scalaka :lol: to dlatego, ze mieszkam w miescie w ktorym nic nie mozna kupic :lol: I kazdy zakup musze zlecac znajomemu ktory mieszka w Warszawie.

Aha jakie to TDA2003 ma zasilanie? Bo ja na jednej stronie pisze, ze symetryczne a w nocie,ze od 8-18V
    Przemyslaw
    Level 28  
    http://elenota.iele.polsl.gliwice.pl/search.php?szuk=tda2003&man=--wszyscy--&ile=50&start=0

W tej nocie jest wszystko: schemat, plytka, etc. Uklad ten mozna zasilic z niesymetrycznego zrodla. Twoje trafko z prostowniczkiem i kondensatorem ok. 2200uF/25V bedzie dobre do tego wzmacniacza.

Z tym na BD912 daj sobie spokoj - to jest testowa aplikacja a nie praktyczne rozwiazanie. Pomijajac to, ze to w zyciu nie zadziala bo tam powinien byc BD911 i taki jest narysowany, poza tym rezystor polaryzujacy 0,7k cos troche maly - no ogólnie - zapomnij o tym :)
    GregorB
    Level 11  
    Witam ponownie. Zrobilem ten wzmacniacz. Wszystko jest ok tylko TDA strasznie sie grzeje. :( Dalem radiator i jest troche lepiej ale niewiele. Wzmacniacz pochodzi z 2 min i juz parzy. Wczesniej w zalaczniku dalem schemat. Elementy jakie zamienilem to rezystor z 3k3 na 3k i ostatni kondensator z 10µF na 4,7µF. Nie wiem co moze byc przyczyna. Jak ktos wie to prosze o pomoc.
    Przemyslaw
    Level 28  
    zobacz czy nie obciazasz za bardzo (imped. glosnika) albo czy nie dajesz za duzego napiecia. Czy sciezki masy wejsciowej poprowadziles osobno z masa zasilajaca/wyjsciowa i polaczyles w jednym punkcie?
    Ile pobiera pradu TDA w stanie spoczynku (wejscie zw. do masy) i podlaczonym obciazeniem?
    Normalnie to TDA troche sie grzeja i radiator to jest jednak niezbedny, taki od celerona starczy!
    GregorB
    Level 11  
    Glosnik mam 6Ω Zmierzylem napiecie i wynosi niecale 9V. Masa jest poprowadzona razem. W nocie katalogowej pisze, ze to tda wytrzymuje 90°C a jak dotykam to z 50°C ma wiec nie powinien sie spalic.