logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Realtek HD Audio Win 7 - brak dźwięku po aktualizacji sterowników, GA-890GPA-UD3H

javal666 16 Mar 2013 12:16 12144 9
REKLAMA
  • #1 12067346
    javal666
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    Witam,

Przejrzałem wszystkie posty "realtek" i nic nie znalazłem co by mogło mi pomóc.

Otóż wczoraj na potrzeby jednej gry zainstalowałem nowe sterowniki do karty dźwiękowej i...od tej pory nie mam dźwięku. Sprawa jest o tyle dziwna że wszystko się zainstlowało poprawnie, komputer wszystko wykrywa, gdy podłanczam gniazda program je wykrywa a dźwięku nie ma. To samo tyczy się panelu przedniego i słuchawek, jedyne co działa to mikrofon bo sprawdzałem na skypie.

Moja płyta główna to gigabyte ga-890gpa-ud3h mam win 7. Sterowniki pobierałem już ze strony gigabyte, realteka, nawet próbowałem obierać osobno, te które się od razy instalują i zipy, a u gigabyte odpaliłem ich program do wykrywania i automatycznego pobierania, nic to jednak nie dało.

Po pierwszej instalacji od razy gdy wysiadł dzwięk próbowałem nawet w systemie cofnąć sterowniki do poprzedniej wersji, tak też zrobiłem i niby się udało...jednak nic to nie zmieniło.

W jednym z tematów widziałem sugestie że jest to wina ustawień i jest gdzieś coś po prostu wyciszone, sprawdziłem wszystko, niczego takiego nie widzę...aczkolwiek jestem laikiem i nawet w tak prostym programie jak realtek'a pewnie się potrafię zgubić no ale jak ktoś będzie chciał to mogę rzucić screeny i wszystko będzie jasne.

Jakieś sugestie poza formatem ?;)

Z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 12068719
    zolianek
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Nie jestem pewien jak to jest w win 7, ale powinieneś znaleźć. Wejdź w panel sterowania i weź wejdź w ustawienia dźwięku, potem znajdź zakładkę gdzie będziesz mógł wyciszyć dźwięki i zobacz czy to nie jest zaznaczone. Miałem tak na xp na laptopie że wkurzałem się że dźwięku nie ma a tu nagle że wyciszone. Wejdź jeszcze w windowsowy mikser i tam popatrz czy główne dźwięki nie są wyciszone a nawet możesz wszystko odblokować i dać dźwięk na maksa i zobaczyć czy to coś dało. To są tylko ustawienia, bo skoro działało to od razu wykluczyć można mb i inne.
  • REKLAMA
  • #3 12068838
    javal666
    Poziom 10  
    Dzięki za rade, ale już to sprawdzałem, wszystko poustawiałem na maxa co się dało to odciszyłem nawet zmieniałem urzędzenie domyślne (bo do wyboru mam hdmi(nieaktywny - nie podłączone) głośniki, realtek digital output i realtek digital output(optical) ) wszystkie są odciszone wszystkie sprawdzałem, sprawdzałem mikser windowsowy sprawdzałem "mikser" realtek'a nie widze tam nic nieprawidłowego :\
  • REKLAMA
  • #4 12068989
    zolianek
    Poziom 18  
    A głośniki włączyłeś/słuchawki dobrze podłączyłeś? Może i głupie pytanie ale się zdarza robić takie błędy. Kumpel mnie wzywał do naprawy kompa bo nie podłączył zasilacza do prądu :D
  • #5 12069135
    javal666
    Poziom 10  
    Niby głupie ale najczęściej te najłatwiejsze rozwiązania są tymi właściwymi ;) ale tak, sprawdzałem podłanczałem ponownie itp. Miejcie na uwadze że nie było to instlowanie systemu/podłączanie nowego kompa itp, wszystko było na swoim miejscu grało dobrze, 5min później z nowymi sterami już nie grało i..tyle :) ale przełączałem wszystkie gniazda sprawdzałem słuchawki na panelu przednim i tylnim i nic, tak jak mówię działa tylko mikrofon.
  • #6 12069503
    zolianek
    Poziom 18  
    Daj może screeny z mikserów i wszystkich ustawień dźwięku.
  • #7 12069670
    javal666
    Poziom 10  
    Instrukcja zamieszczania zdjęć oraz obrazków na forum:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html

Tu macie album, jeśli potrzebujecie innych zakładek albo screenów jeszcze z czegoś innego to zaraz wrzuce...już mnie szlag z tym trafia, 3ci dzień siedze próbując coś w kompie naprawić jak nie jedno to 2gie...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 12069706
    zolianek
    Poziom 18  
    Przydałyby się WSZYSTKIE zakładki głośników.
  • Pomocny post
    #9 12069741
    vollam
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    przywracanie systemu z czasu kiedy działało lub naprawę systemu próbowałeś? miałem problem z dźwiękiem pod win 7, nawet kartę założyłem na PCI bo myślałem, że zintegrowana padła. Dopiero format pomógł :( ale sprawdź przywracanie systemu i naprawę z płyty.
  • #10 12069826
    javal666
    Poziom 10  
    Przywracanie już sprawdzałem ...niestety jak to zawsze w tej sytuacji u mnie bywa nie mam do czego przywracać a płyty nie posiadam, system jest zainstlowany cały czas ten sam, kiedy kompa dostałem ze sklepu po raz pierwszy 3 lata temu. Zdjęć zaraz zrobię więcej i wrzucę poprawnie co by mi ich znowu nie pousuwali

Dodano po 32 [minuty]:

No i sprawa rozwiązana...tak jak pisałem wcześniej te najbardziej głupie i proste rozwiązania są na ogół właściwymi no więc aż głupio pisać ale może ktoś kiedyś odkopie ten temat i mu się przyda. No więc na panelu tylnim jest 6 wejść, 1 sub, 1 wejście liniowe, 3 "głośnik" 1 mikrofon. Zajęte miałem 3 (sub, liniowe i 1 z 3 głośnikowych) wystarczyło przepiąć głośnikowe na inne...robiłem to co prawda wiele razy ale jakoś to do mnie nie dotarło że muszę jeszcze tą zmianę zatwierdzić kliknięciem "ok" w kompie w mikserze realtek'a i od cała zagadka, której rozwiązanie zajęło mi ponad dobę :|

Dzięki za pomoc (bo bez was bym nie kombinował pewnie i nie doszedł do tego) i sory za zawracanie dupy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem dźwięku po aktualizacji sterowników Realtek HD Audio na płycie głównej Gigabyte GA-890GPA-UD3H z systemem Windows 7. Pomimo poprawnej instalacji sterowników i wykrywania urządzeń audio, dźwięk nie działał, a jedynie mikrofon funkcjonował poprawnie. Użytkownik sprawdził ustawienia dźwięku, mikser Windows oraz podłączenie głośników i słuchawek, jednak problem nie ustępował. Ostatecznie rozwiązanie okazało się proste: wystarczyło przepiąć głośniki do innego gniazda i zatwierdzić zmiany w mikserze Realtek, co przywróciło dźwięk.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA