logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirpool AWE6514 - Pralka wiesza się przy plukaniu i wirowaniu

Kotaishi 17 Mar 2013 15:22 7785 7
REKLAMA
  • #1 12073203
    Kotaishi
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam

Wiem że tematów było już wiele ale mój nie co inny.
    Mój problem polega na tym że nie za każdym razem ale na 100 prań 70 jest efektem zawieszenia się pralki:/ Objawy sa takie że pranie dochodzi do ostatniego cyklu(Plukania i wirowania) i zapalają się wszystkie lampki w górnym rzędzie na zielono oprócz pierwszej z tym kranikiem, i dodatkowo czerwona z kluczykiem(Informacja wezwać serwis) i pralka staje:/ Czasem wracam do początkowego programu prania pralki i pralka rusza ale nie zawsze.Lub zeruje na programatorze pranie na zero i dam na samo wirowanie i pralka rusza.Był u mnie jakiś gościu od naprawy pralek i powiedział że to programator i nie opłaca sie tego robić tylko nowa pralkę lub dać mu 600-700 zl za naprawę.czytałem troszku na forum i widze tu mase fachowców może ktos potrafi jeszcze pomóc byłbym bardzo wdzięczny za każdą pomoc.Jak sie zawiesi zrobię zdjęcie dla poglądu.

Dodano po 5 [godziny] 20 [minuty]:

Tu mam Fotki...Przed i po Awarii ta fotka po Awarii to zdjęcie po resecie i przełączeniu na samo wirowanie i inne kontrolki sie świecą:/ Po godzinie ta sama kombinacja zaraz po zawieszeniu reset przełączenie na samo wirowanie i pralka rusza:/

Pierwszy to Awaria drugi jak opisywałem po:/

Dodano po 14 [minuty]:

A tu filmik jak po Awarii właczam na wirowanko 2 obroty bębna chyba i stop:/

• REKLAMA
  • #2 12075689
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3368
    Prawdopodobnie pralka jest podłączona bez uziemienia, a grzałka ma upływność.
  • REKLAMA
  • #3 12076288
    Kotaishi
    Poziom 10  
    Czyli rozkręcić pralkę i zobaczyć czy masa jest podłączona a z grzałką co spróbować ją wymienić?? Co to znaczy że ma upływnosć-bo rozumiem to jako przebicie. Od czego zacząć miernik posiadam:) I jak mam to zmierzyć jaka wartosć....Jeszcze raz dzięki
  • #4 12080523
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3368
    Kotaishi napisał:
    Czyli rozkręcić pralkę i zobaczyć czy masa jest podłączona
    - nie, sprawdzić czy jest uziemienie w gniazdku.
    Kotaishi napisał:
    Co to znaczy że ma upływnosć-bo rozumiem to jako przebicie.
    - prawidłowo
    Kotaishi napisał:
    jak mam to zmierzyć
    - między końcówką grzałki a uziemieniem powinna być nieskończoność na najwyższym zakresie omomierza.
  • #5 13122578
    Kotaishi
    Poziom 10  
    Grzałka sprawdzona jest ok...nadal szukam usterki??
  • REKLAMA
  • #6 13122745
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1478
    Kotaishi napisał:
    Grzałka sprawdzona jest ok...

Jednak najlepszą metodą sprawdzenia grzałki na upływność do masy jest... jej wymiana na nową grzałkę . Czujka ntc też może mieć mieć upływność pomiędzy wyprowadzeniami a swoją metalową obudową , potraktuj to spirytusem i przemyj .
  • REKLAMA
  • #7 13123380
    Biker36
    Poziom 1  
    Witam,
    Mam podobny problem z pralką. Czasem pojawia się czerwona żarówka, ale nie zawsze...Niestety nie wiem czy w gniazdku jest uziemienie. Bolec jest, ale czy faktycznie jest podpięty do czegokolwiek ? To stare mieszkanie, które niedawno wynająłem. Czy da się to sprawdzić bez jakichś specjalnych przyrządów ?

Dzięki
  • Pomocny post
    #8 13123917
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    Biker36 napisał:
    Niestety nie wiem czy w gniazdku jest uziemienie. Bolec jest, ale czy faktycznie jest podpięty do czegokolwiek ? To stare mieszkanie, które niedawno wynająłem. Czy da się to sprawdzić bez jakichś specjalnych przyrządów ?

Czy to również jest dla ciebie problemem aby zapytać, zobaczyć :arrow: Link ?
    Jednak może lepiej wezwać elektryka ze spółdzielni...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Whirlpool AWE6514, która zawiesza się podczas cyklu płukania i wirowania. Objawy obejmują zapalenie się wszystkich zielonych lampek z wyjątkiem jednej oraz czerwoną lampkę z kluczykiem, co sugeruje konieczność wezwania serwisu. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak brak uziemienia, upływność grzałki oraz problemy z programatorem. Użytkownik rozważa wymianę grzałki oraz sprawdzenie uziemienia w gniazdku. Inni użytkownicy podkreślają, że wymiana grzałki może być najlepszym rozwiązaniem, a także zalecają sprawdzenie czujnika NTC.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA