Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen Berlingo 1,9d - Stopiony bagnet oleju.

Motor456 17 Mar 2013 23:12 5718 16
    Motor456
    Level 11  
    Witajcie ;)
    Mam następujący problem, a mianowicie ostatnio chcą sprawdzić poziom oleju w silniku wyciągam bagnet i ku mojemu zdziwieniu jest on stopiony mniej więcej do połowy. Z samochodem nie ma większych problemów, ostatnio zauważyłem jakiś drobny wyciek oleju, i starałem się na bieżąco uzupełniać uciekający olej. Proszę o pomoc co może być powodem takiego stanu rzeczy, miesiąc temu uzupełniałem olej. Co prawda nie był on z najwyższej półki, ale był. Samochód głównie służy mi do pracy, od jakiegoś miesiąca robię nim po 700 km tygodniowo.
    Z góry dziękuję za odpowiedzi pozdrawiam
    rzemyk90
    Level 21  
    Bagnet bez powodu sie nie stopil. Musiala wplynac na niego znacznie wieksza temperatura niz fabrycznie byl do niej przystosowany. Jaki zastosowales olej, i czy nie miales problemu z temperatura silnika? Palily sie jakies kontrolki? Dziwny przypadek. Wczesniej nie miales z tym problemow?
    Karoligor
    Level 14  
    Jak stopiło bagnet to wyobraźcie sobie co przeżyły panewki i wał korbowy????
    jesteś pewny że go stopiło a nie uszkodziło? Daj zdjęcie na pewno więcej nam to powie :) Temp ponad 1000 C w kadłubie silnika?
    Motor456
    Level 11  
    Moja reakcja była podobna do waszej, olej jaki dolewałem to mineralny, może wieczorem uda mi się dodać zdjęcia, samochód nie wyświetla żadnych kontrolek, ponieważ chyba mam zepsuty licznik, a dokładniej to było tak że na początku nie działał tylko obrotomierz, aż pewnego razu wszystko przestało działać licznik wskazuje tylko ilość paliwa, kontrolkę ręcznego, a na środku pali się napis STOP.
    Ja stwierdziłem że licznik oszalał ponieważ one podobno mają tendencję do psucia się. Ale może jest to jakaś inna usterka.
    Citroen Berlingo 1,9d - Stopiony bagnet oleju. Citroen Berlingo 1,9d - Stopiony bagnet oleju. Citroen Berlingo 1,9d - Stopiony bagnet oleju.
    Karoligor
    Level 14  
    Pierwszy raz spotykam się z takim przypadkiem i dziwi mnie fakt stopionego bagnetu i pracującego normalnie silnika.

Z tego co widać musiał być poddany temp. ponad 800 900 C żeby tak się odkształcał i nabrał kolorów. Ale co spowodowało nie mam pojęcia. Raczej nie olej bo prędzej zatarł by się. Tarcie o wał też można wykluczyć. Znajdź na szrocie bagnet i zobacz co się będzie działo z nim dzień po dniu albo wizyta u mechanika (może miał taki przypadek i wie) albo niech wypowiedzą się inni :) Pozdrawiam i bezawaryjnej jazdy życzę :)
    Waldemar z Kaszub
    Level 29  
    A czy ten silnik po prostu nie śmierdzi spalenizną ? W pierwszej kolejności zrób mechaniczny pomiar ciśnienia oleju. I kolejna sprawa : Czy tego bagnetu nikt wcześniej po prostu nie podmienił ? Bo wydaje to się wręcz nieprawdopodobne.
    lancet
    Level 16  
    Bagnet nie jest stopiony tylko przegrzany. Istnieje prawdopodobieństwo że specjalnie został przegrzany nad płomieniem , po to aby łatwiej odczytać poziom oleju. Po przegrzaniu zmienia barwę i jest bardziej kontrastowy.

Pozdrawiam - Andrzej.
    Motor456
    Level 11  
    Bagnetu nikt nigdy nie podgrzewał, może na fotkach tego dokładnie nie widać ale jest on skurczony, teraz nawet nie sięga do oleju. Autem przejechałem już ok 300km jak na razie nic się nie dzieje, silnik chodzi prawidłowo, i niczym nie śmierdzi. Sam nie wiem co to może być...
    Waldemar z Kaszub
    Level 29  
    " teraz nawet nie sięga do oleju. "
    To skąd wiesz jaki masz poziom oleju ? Nikt Ci nigdy nie powiedział, że to ważna sprawa ?
    Motor456
    Level 11  
    A tylko bagnetem można sprawdzić poziom oleju ?
    kybernetes
    Level 39  
    Zamienili ci bagnet i tyle.
    Motor456
    Level 11  
    Tak... chyba duchy. Samochód ciągle był używany prze mnie. Więc nie ma możliwości żeby ktoś bez mojej wiedzy w ogóle maskę otworzył.
    kybernetes
    Level 39  
    Zmierz długość, oryginał 536 mm.
    strucel
    Level 34  
    Może ktoś "inteligentnie" podpiął przewody do odpalania - masę pod rurkę w którą wchodzi bagnet -ta rurka często jest osadzona na oringach i niekoniecznie ma idealny styk elektryczny z blokiem więc prąd popłynął gdzie miał łatwiej tzn bagnetem ..
    kybernetes
    Level 39  
    A może coś się stało z dolną prowadnicą i bagnet lata sobie po misce gdzie chce, obcierając przy okazji o jakiś ruchomy element?
    Karoligor
    Level 14  
    Mam rozumieć że samochód masz od nowości czyli jesteś pierwszym właścicielem?