logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Clio 2 1.4 16V 2001 r. - Coś hałasuje, mechanik chce wymieniać do bólu

[Ignas] 19 Mar 2013 13:31 17214 27
REKLAMA
  • #1 12082066
    [Ignas]
    Poziom 15  
    Ocena: 59
    Samochód: renault Clio 2 1.4 16V 2001 rok.
    Może ktoś z kolegów "na słuch" zajrzy co to może być, plik do odsłuchania - http://www.space-nation.eu/?d=3C481E601 lub http://w613.wrzuta.pl/audio/aMxgq7ncy7C/renia
    Chcą nam (samochód żony) pół samochodu wymieniać, już wymienili:
    - półośkę
    - sprzęgło
    - napinacz paska i pasek rozrządu
    - łożysko w kole
    Usterki nadal nie naprawili, ale kasę za każdą "robociznę" wołają, a jakże

Tym razem wpadli na pomysł by wymienić całą skrzynie biegów ?!?!?

Problem występuje w momencie gdy po przyspieszaniu, puścimy pedał gazu.
    W momencie jazdy "na gazie"i w czasie przyspieszania cisza i spokój, żadnych rewelacji, dopiero po zdjęciu nogi z gazu zaczyna się hałas.
    Na nagraniu w 7 sekundzie następuje zdjęcie nogi z gazu, a w sekundzie 11 jego ponowne naciśniecie.

Nagranie z miejsca pasażera, odgłos dobywa się gdzieś spod maski, pasażer ma wrażenie, że to lewe koło, kierowca że z prawej strony.
  • REKLAMA
  • #2 12083517
    wopor
    Poziom 32  
    Ocena: 704
    Samochód sie poruszał? a na postoju cicho? sprawdż poziom oleju w skrzyni biegów!
  • #3 12083756
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2496
    Autobus hamował obok czy jak?

Rozumiem że odgłos jest podczas hamowania silnikiem? Po tym nagraniu ciężko coś wywnioskować....
  • #4 12084193
    [Ignas]
    Poziom 15  
    Dziś podczas jazdy testowej, bo to nie zaczyna wyć od zaraz tylko po przejechaniu ~1km zauważyłem dość sporą pracę drążka skrzyni biegów.
    Żona prowadziła, a ja patrzyłem i w czasie dodawania gazu wyraźnie drążek cofał się do tyłu (tak 2-3 cm) i podobnie przy puszczeniu gazu przesuwał się do przodu.
    W sumie daje to rozrzut około 6 cm.
    Do tej pory nie zwracałem na to uwagi i nie wiem czy to normalne zachowanie skrzyni biegów.

Samo wycie występuje tylko w czasie jazdy i jak samochód chwilę postoi to na jakiś czas przestaje, po czym znów zaczyna.
    Także nie jest to wycie od startu, tylko po przejechaniu kawałka drogi.
  • REKLAMA
  • #5 12084290
    tomek130
    Poziom 22  
    Ocena: 432
    Sprawdź poduszki skrzyni i silnika
  • #6 12084381
    dabu
    Poziom 32  
    Ocena: 694
    To tym razem mechanik może mieć rację ze skrzynią.
  • #7 12086409
    [Ignas]
    Poziom 15  
    Dziś żona jedzie do serwisu renault by potwierdzić diagnozę, zobaczymy co tam wymyślą.

---
    Wizyta w serwisie renault (autoryzowanym) wskazała na łożysko tylnego koła.
    W piątek, wymiana i zobaczymy czy to coś zmieni.
  • #8 12095976
    mechanik33
    Poziom 16  
    Ocena: 62
    Więc wygląda na to, że hałasuje łożysko koła tylnego, pod maską, w momencie puszczania nogi z gazu... Niesamowite. :D
    Jestem ciekaw zakończenia.
  • REKLAMA
  • #9 12096643
    [Ignas]
    Poziom 15  
    Łożysko wymienione, ale oczywiscie nadal wyje.
    Zebrało się kilku mechaników i szukały mądre głowy, sprawdzili skrzynię biegów, olej (niby wszytko ok.)
    Doszukali się uszkodzonej poduszki pod silnikiem - w poniedziałek kupuję i do wymiany.
    Podobno to ona może być temu winna. Nic innego nie znaleźli.
  • #10 12096672
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2496
    Poduszka będzie winna temu że dźwignia zmiany biegów pracuje przód tył, wtedy też łącznik elastyczny na rurze wydechowej może inaczej się ustawiać i "pierdzieć".
  • #11 12098166
    [Ignas]
    Poziom 15  
    Okaże się w poniedziałek i wtedy ciąg dalszy opowieści.
    Oczywiście nadal czekam na wasze sugestie co do przyczyny tego hałasu.
  • #12 12116805
    [Ignas]
    Poziom 15  
    Minęło kilka dni, więc dopiszę napisze nowy post, być może są zainteresowani dalszym ciągiem :)

Dziś wymieniono poduszkę.
    Mechanik się przejechał i cisza, żona przejechała też ani mruknie... zaliczymy ciut dłuższą trasę w święta to dokładniej się sprawdzi.
  • REKLAMA
  • #13 12117040
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1654
    Bardzo ciekawi mnie jacy to mechanicy i w jakich zakładach naprawczych tak niewiarygodnie pracują. Ja na podstawie opisów od początku podejrzewam poduszki zespołu napędowego. Ale właściwie każdy nieco rozgarnięty mechanik może do tego łatwo dojść. szczególnie kiedy może podnieść samochód. Chyba, że mamy do czynienia z klientem którego fachowcy tresują. Jeśli nie nastąpiły trwałe przemieszczenia na innych punktach mocowania to problem rozwiązany.
  • #14 12124472
    [Ignas]
    Poziom 15  
    Pierwszy serwis to warsztat będący równocześnie autoryzowanym ASO Japońskiego Koncernu Samochodowego, drugi to wspomniany ASO Renault.
    Oczywiście w obu mają podnośniki, kanały i pełne wyposażenie od A do Z.

W dodatku okazało się, że czeka mnie jeszcze jeden wydatek, ponieważ przy wymianie osłon na przeguby u "Japończyka", zamiast metalowych opasek użyli zwykłych zaciskowych plastikowych :(
    Więc trzeba wymienić bo już jedną szlag trafił, ale na magazynie nie mieli i czekam za telefonem.
  • #15 12200360
    [Ignas]
    Poziom 15  
    Przepraszam za post, pod postem, ale nowe informację myślę że zainteresują osoby śledzące temat.

Niestety i wymiana poduszki pod silnikiem nie przyniosła efektu.
    Pomogło na tydzień krótkich tras (do 5 km), niestety przy dłuższej trasie zaczęło znów wyć.

Zastanawia mnie ta zależność np.
    - trasy do 5 km cisza
    - trasa np. 15 kilometrów zaczyna wyć
    - postój krótki np. 3-4 godziny - wyje
    - postój np. 12h do momentu wyjechania w dłuższa trasę spokój
    I znów na krótkich trasach cisza.

Wygląda jakby się coś nagrzewało i wtedy zaczynało hałasować.
    Tylko co może się nagrzewać przy prędkości 80 km/h przez 5 kilometrów bardziej niż przez ta samą trasę w mieście ?
  • #16 12203360
    endriu233
    Poziom 21  
    Ocena: 354
    Witam, do wymiany skrzynia biegów, prawdopodobnie zbyt duży luz pomiędzy trybem wałka atakującego(zębnikiem) a kołem talerzowym.
  • #17 12215671
    [Ignas]
    Poziom 15  
    Tylko jak te zależności czasowe mają się do tego ?
    Przecież ani wałek atakujący, anie koło nie zmienia pozycji pod wpływem ciepła.
    W dodatku na trasie na której zaczyna wyć, wyje do zwolnienia do około 15 km/h wtedy nastaje cisza, a po rozpędzeniu od nowa.

Dziś samochód był na wymianie płynu od wspomagania i zmianie obuwia.
    Pobujali i znów cisza :(

Załamać się można.
  • #18 12216705
    endriu233
    Poziom 21  
    Ocena: 354
    Miałem podobny przypadek w Twingo, wycie zaczynało się po pewnym czasie.
  • #19 12217652
    esteban123
    Poziom 20  
    Ocena: 280
    A mnie wygląda na wałek sprzęgłowy,tylko pewnie taniej wymienić skrzynię niż się bawić w jej remont.
  • #20 12218860
    ssb.mixer
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    esteban123 napisał:
    A mnie wygląda na wałek sprzęgłowy,tylko pewnie taniej wymienić skrzynię niż się bawić w jej remont.

E tam, nigdy nie wiesz co kupisz i na co wymienisz a skrzynia po remoncie jest pewna. Kupisz skrzynię ze szrotu i sypnie się za 500km.
  • #21 12221469
    esteban123
    Poziom 20  
    [Ignas] napisał:
    Tylko jak te zależności czasowe mają się do tego ?
    Przecież ani wałek atakujący, anie koło nie zmienia pozycji pod wpływem ciepła.
    W dodatku na trasie na której zaczyna wyć, wyje do zwolnienia do około 15 km/h wtedy nastaje cisza, a po rozpędzeniu od nowa.

Dziś samochód był na wymianie płynu od wspomagania i zmianie obuwia.
    Pobujali i znów cisza :(

Załamać się można.

Dlatego mi wygląda na wałek,ewentualnie łożysko wałka sprzęgłowego. Kolego up ma racje lepiej wyremontować skrzynkę i wiedzieć co się ma,ale wiadomo czynnik finansowy,używkę kupisz za parę złociszy a remont.....wiadomo
  • #22 12225913
    [Ignas]
    Poziom 15  
    Mnie to już na nic nie wygląda :(
    Łatwo powiedzieć, wałek lub łożysko... biegi chodzą jak marzenie, przy jedzie po mieście nic się nie dzieje.
    Można pół roku tak śmigać i będzie cisza do póki się nie wyskoczy na dłuższą trasę.

Serio mam załamkę, bo nawet ASO szukali z godzinę i nic :(
    Oni pierwsi by się szarpnęli na wyminę skrzyni lub jej remont itd.

W dodatku hałas nie zmienia się wraz ze zmianą obrotów tylko wyje... i nagle cisza.

Z tego co ja się orientuje to przy 50 km/h i 80 km/h można jechać z tą samą ilością obr/s, więc dlaczego przy np. 2000 obr/s wyje jak się jedzie 80 km/h, ale jest cisza gdy spada poniżej ~15-20 km/h, a gdy po mieście śmigamy np. 50 km/h nic się nie dzieje, jest cisza.
    To dla mnie nie ma sensu :(

Ps. powyższe dane przykładowe oczywiście ;)
  • #23 12226379
    esteban123
    Poziom 20  
    A czego oczekujesz, że naprawimy Ci auto wirtualnie? Trzeba wymontować skrzynię i ją obejrzeć.
  • #24 12249679
    szpula123
    Poziom 1  
    Proszę nie usuwać mojego postu do kosza, bo próbuję pomóc. Szukacie przyczyn daleko, a problem może okazać się tak banalny, że śmieszyć może każdego... Czekam na odpowiedź autora postu. Jeśli okaże się, że to nie jest przyczyną to proszę usunąć odpowiedź...

Poniżej wcześniejszy wpis:
    Witam jestem nowy na forum. Mam takie samo autko jak kolega Ignas ,tylko ze z roku 2000 miałem bardzo podobny problem i ten odglos u Ciebie w 99% przypomina mi ten , ktory wystepowal u mnie.Wymienią Ci pól samochodu i nie bedziesz miał rezultatu... U Ciebie kolego najprawdopodobniej wentylator dmuchawy ma taki luz ze sie cofa przy zdejmowaniu nogi z gazu lub przy hamowaniu ze trze o obudowe i stad ten odglos. Spróbuj to sprawdzic, z tym ze najpierw wyłącz nawiew w kabinie w pozycje 0 potem jedż i sprawdzisz czy dalej masz to samo...Jeśli pomoze to musisz sie rozejrzeć za nową dmuchawą, ja wyeliminowałem problem sam zycze powodzenia...
  • #25 12939478
    mariuszj102
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Witam. Miałem ten sam problem i jeździłem po wielu mechanikach, którzy wymieniali mi łożyska w kołach oraz piasty ,następnym krokiem miała być skrzynia, a wystarczyło nasmarować jedynie przeguby zewnętrzne, gdyż akurat smar który był, osadzał się na osłonach, a przegub po przejechaniu pewnej odległości stawał się suchy i strasznie wył po przekroczeni 50 km/h ( mało smaru na przegubie ).
  • #26 12963982
    prose
    Poziom 36  
    Ocena: 848
    Witam sprawdź napinacz paska rozrządu .
  • #27 12964069
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1428
    sprawdź łożysko podpory półosi jeżeli w tym aucie występuje.
  • #28 13939376
    [Ignas]
    Poziom 15  
    Po kilku miesiącach poszukiwań i wymian różnych łożysk, wałków, poduszek... okazała się, że winna jest półośka z przegubem.
    Po wymianie tego elementu jak ręką odjął.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z hałasującym Renault Clio 2 1.4 16V z 2001 roku, który występuje po przyspieszaniu i puszczeniu pedału gazu. Wymieniono już kilka komponentów, w tym półośkę, sprzęgło, napinacz paska rozrządu oraz łożysko w kole, jednak hałas nadal się utrzymuje. Po wizycie w serwisie Renault zdiagnozowano uszkodzenie łożyska tylnego koła, które zostało wymienione, ale problem nie ustąpił. Kolejne podejrzenia dotyczyły poduszek silnika, które również wymieniono, jednak hałas powrócił po dłuższej jeździe. Użytkownik zauważył, że hałas nasila się po dłuższej trasie, co sugeruje, że może być związany z nagrzewaniem się komponentów. Ostatecznie, po dalszych poszukiwaniach, okazało się, że przyczyną hałasu była uszkodzona półośka z przegubem, której wymiana rozwiązała problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA