logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przedłużenie kabla od UPC

mtaton 20 Mar 2013 16:10 16503 7
  • #1 12087442
    mtaton
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Witam
    Chciałbym przedłużyć kabel z Routera od UPC, komputer został przeniesiony do 2 pokoju i chciałbym też router przenieść lecz kabel jest za krótki. Chodzi dokładnie o ten łączący Router z wtykiem w ścianie. Spytałem się o koszt usługi gdzie monter nie musi nic robić wystarczyło by aby mi zostawił kabel gdyż nie trzeba wiertać ani nic. Powiedziano mi 70zł. I teraz pytanie do was, jeżeli chciałbym sam się zaopatrzyć w taki kabel jaki on ma być ? Oraz czy wtyki dostanę w jakimś sklepie chodzi mi o żeńskie i męskie aby je złączyć w 1.
    Pozdrawiam
  • #2 12087471
    wojtek2803
    Poziom 37  
    Ocena: 144
    Nie prościej by było połączyć ten modem z komputerem za pomocą "skrętki ".Modem w tym miejscu co jest a do komputera połączyć kablem ?
  • #3 12087499
    mtaton
    Poziom 21  
    Zależy mi aby Router był przy PC z racji podłączenia 2 laptopa i konsoli do niego a po WiFi konsola ma problemy z grami w sieci dla tego też chce aby był blisko PC ponieważ konsola jest podłączona do monitora.
  • Pomocny post
    #4 12087579
    andrefff
    Poziom 36  
    Ocena: 806
    Link
    Link
    Link
    To wszystko czego potrzebujesz.
    A najlepiej to kupić nowy przewód na całość, w tym przypadku potrzebujesz tylko dwie F-ki, bo z UPC pewnie są zakute.
  • #5 12087599
    mtaton
    Poziom 21  
    O to mi chodziło :) Dziękuję bardzo za odpowiedź.
  • #6 12093091
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 12094751
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Przy kilku metrach parametry nie zmienią się.

Faktycznie F'ki zaciskane są lepsze, ale poprawnie założone nakręcane też spełnią swoją rolę.

50, czy 70zł za kawałek kabla to niezłe ździerstwo - metr dobrego kabla w detalu kosztuje ~ 2zł, wtyki mniej niż 1zł. Łatwo policzyć ile zarabia operator na takiej usłudze.
  • #8 12094759
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na przedłużenie kabla łączącego router UPC z gniazdkiem w ścianie, ponieważ komputer został przeniesiony do innego pokoju. Zamiast korzystać z usługi montażu za 70 zł, rozważa samodzielne zaopatrzenie się w odpowiedni kabel i wtyki. W odpowiedziach zasugerowano użycie kabla typu "skrętka" oraz wtyków kompresyjnych F, które są bardziej niezawodne niż nakręcane. Podkreślono również, że przedłużanie kabla może wpłynąć na jakość sygnału, dlatego zaleca się sprawdzenie poziomu sygnału przed podjęciem działań. Wskazano, że zakup nowego kabla i wtyków może być tańszą opcją, ale warto rozważyć usługę UPC, która oferuje gwarancję na instalację.
REKLAMA