logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AMILO M7400 - Podarowany niepełnosprawnemy laptop => modernizacja Amilo M7400

KGS 21 Mar 2013 00:35 4752 24
REKLAMA
  • #1 12089978
    KGS
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    Witam Serdecznie !
    Przyznam, że w tym dziale piszę po raz pierwszy, więc proszę o wyrozumiałość, a jeżeli to zły dział, bardzo więc proszę o przeniesienie do właściwego.
    Jako, że postępujące niestety schorzenia coraz częściej zmuszają mnie do pobytów w szpitalach (z dala od mej stacjonarnej maszynki) Został mi wypożyczony laptop Fujitsu Siemens Amilo Centrino M7400 i MS2137. Pracuje na nim WindowsXP Pro na 512MB RAM i 50DB HDD.Tyle opisu :
    Chciałbym dowiedzieć się jakie maksymalne modyfikacje polegające na zmianie procesora, RAM i HDD na większe, szybsze, lepsze mogę przeprowadzić., by mi jeszcze trochę posłużył.
    Na początek (sam nie mogłem znaleźć) przydałaby się specyfikacja producenta tego komputera określająca maxymalne dostępne wartości komponentów, które ten laptop obsłuży.
    Wybaczcie też proszę drodzy Forumowicze "lamerstwo" w zadawanych pytaniach i pokierujcie mnie drogą do prawidłowej rozbudowy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12090161
    Epox
    Poziom 38  
    Ocena: 141
    RAM: DDR SDRAM, DDR 266 MHz ( PC2100S) max expandable to 2 GB czyli 2x1Gb DDR266
    Dysk (w jednym opisie ze sata drugim że ATA ) wiec trzeba sprawdzić jakiś wielkich ograniczeń nie ma. Wymiana procesora przy tym chipsecie "Intel 855 chipset" nie ma większego sensu, procesor masz w litografii 90nm:/ więc upgrade RAM większy dysk najlepiej sprawdzić czy ata czy sata bo widzę 2 wersje :)
  • REKLAMA
  • #3 12090750
    KGS
    Poziom 23  
    HDD to PATA - sprawdziłem Fujitsu MHT2040AT 2,5"
    Zainstalowane moduły RAM są dwu stronne (2x po 4 kości) o parametrach DDR333 256MB CL2,5. Czyli SDRAM 1GB modułów mogę szukać, bo obsłuży - dwie sztuki oczywiście.
    Pozostaną pytania czy zobaczy tą zmianę RAM od razu, czy potrzebne są jakieś dodatkowe zabiegi.
    Podpytam jeszcze o jedna sprawę. Jak się w tym modelu wschodzi przy starcie do "BIOS SETUP" - wie,ze to infantylne pytanie, ale zwyczajowe kombinacje nie pasują. Dziękuję i Pozdrawiam ! :D
  • Pomocny post
    #4 12091044
    Epox
    Poziom 38  
    KGS napisał:
    Pozostaną pytania czy zobaczy tą zmianę RAM od razu, czy potrzebne są jakieś dodatkowe zabiegi.
    może być konieczny update bios (w zależności jaką wersje aktualnie posiadasz :)) Wejście do Biosu powinno być po wciśnięciu F2
  • #5 12091596
    KGS
    Poziom 23  
    F2 pomogło i ja też Pomógł nacisnąłem. Wykonałem zdjęcie ekranu tego lapka z pierwszą stroną BIOS. Oto i ono : AMILO M7400 - Podarowany niepełnosprawnemy laptop => modernizacja Amilo M7400

Mniemam, że powinienem dokonać aktualizacji BIOS-u. Oczywiście nie ma stacji dyskietek, ale mam taką na USB. Albo od razu z pamięci Flash. Ponieważ boję się przy tym "rodzinnym prezencie" popełnić "zawiechy" bardzo będę wdzięczny za wskazanie skąd pobrać plik i to właściwy. Strach, że przy aktualizacji BIOSu się zawiesi (a programatora eeprom już nie mam) zmusza mnie o dopytywanie o każdy szczegół i krok. Pozdrawiam ! :D
  • Pomocny post
    #6 12091645
    Epox
    Poziom 38  
    Masz wersje biosu która jak wynika ze specyfikacji obsłuży planowany upgrade ram (to spory wydatek, wiec zastanowił bym się w kwestii oczekiwanych rezultatów/ wydanej kasy/ a osiągniętych rezultatów bo szału nie będzie więc może do tak leciwego sprzętu rozsądniej bedzie 2x512MB )
  • REKLAMA
  • #7 12091724
    KGS
    Poziom 23  
    Spory wydatek i rencista ? Myślałem raczej o czyś z Allegro ,jako źródle pamięci.
    Wiem, że szału nie będzie , - z moimi rękami i oczami raczej sobie nie pogram, ale miło coć w normalny sposób zrobić, a nie czekać na reakcję Windowsa.
    Ma toto wbudowany z boku czytnik kart SD. W Kompurer Swiat (czy ekspert) czytałem kiedyś, że ReadyBoost w XP można w ten sposób zrobić, co pewnie też trochę życia by mu dało.

Czyli BIOS zostawiamy w spokoju, bez upgrade ? Tak?
    Pozdrawiam !
  • #8 12091749
    Epox
    Poziom 38  
    Tak ze zdjęcia które wrzuciłeś wynika że masz bios obsługujący moduły 2x1gb (jak popatrzeć na alledrogo na moduły 1Gb to sztuka 80-120 zł) trzeba uważać co by nie przekroczyć wartości laptopa przy zakupie 2 modułów:)
  • #9 12092018
    KGS
    Poziom 23  
    Dzięki za info. Raczej będę na tego laptopa skazany wię jak nawet trochę przeinwestuję to przeboleję. Wiem, że moduły powinny być jednakowe. Zapytam jakich marek szukać , bo linków z Allegro w temacie wolałbym nie mieć. Tak więc na co zwracać uwagę szukając tych momoulów ? SDRAM to już wiem, SO-DIMM już nie. Ot szczegół - nazewnictwo własciwe mi potrzebne.
  • Pomocny post
    #11 12092108
    bolekis
    Poziom 35  
    Ocena: 261
    SO-DIMM to small outline DIMM czyli właśnie mniejsze moduły do laptopów.
    Podobnie jak kol. Epox uważam że 2x512 MB będzie najsensowniejszą rozbudową.
    Ściągnij jeszcze program CPU-Z i zobacz czy ten procesor to czasem nie jest z serii Banias 130nm, wtedy wymiana na jakiegoś Dothana 1,7 lub 1,8 za 20-30 zł. miałaby sens.
  • #12 12092180
    KGS
    Poziom 23  
    Wstyd zupełny - CPU-Z to podstawa. od której powinienem zacząć. Przepraszam za to zamroczenie. Ekranik z CPU wygląda tak : AMILO M7400 - Podarowany niepełnosprawnemy laptop => modernizacja Amilo M7400

Procek to niestety właśnie Banias 0,13um I to chyba od niego zacznę - inwestycja w super pamięci przy kiepskim procku ? Jak to Koledzy widzicie ?
  • #13 12093026
    bolekis
    Poziom 35  
    Zobacz jakie masz wykorzystanie pamięci obecnie, jeśli system intensywnie używa swapa to wymiana pamięci powinna dać bardziej odczuwalną poprawę.
  • #14 12591779
    KGS
    Poziom 23  
    Laptop dopiero co trafił w moje ręce jest więc przez Szwagra poczyszczony i na razie na nim nic jeszcze nie instalowałem. Skoro Szwagier z niego zrezygnował, bo był zbyt wolny i miał mały 40GB dysk. Tyle historii . Wolę przeróbek dokonać wcześniej zanim zacznę szał instalacyjny. Teraz więc pomiar obciążenia nie będzie miarodajny.

BIOS zauktalizowany do najnowszej dostępnej wersji, I tu pytanie do Kolegów, czy ktoś miałby może zbędny lub chciałby się pozbyć kompantybilnego procesora do tego modelu laptopa ? Z góry dzięki za odpowiedzu, Pozdrawiam !
  • #15 12758521
    KGS
    Poziom 23  
    Bios zaktualizowany do najnowszej dostępnej wersji. Teraz pozostaje zaplować na kompantybilny z tym laptopem procesor, Może któryś z Kolegów miałby takowy zbędny ?
  • #16 12760246
    clone22
    Poziom 10  
    Procki 1.7 sa na allegro od 5 złotych ( licytacje) zazwyczaj nie ma chętnych, gdybys tu nie znalazł zerknij na allegro. Rozumiem że z kasą ciężko bo sam jestem rencistą ze znacznym stopniem niepelnosprawnosci a mam dopiero 35 lat :) jednak taki wydatek to jeszcze mozna przelknac.
  • #17 12760523
    KGS
    Poziom 23  
    Dzieki !
    Jakiego konkretnie szukać ? 1,7 to rozumiem GHz, ale rzdzeń, typ ?
  • #18 12760534
    Epox
    Poziom 38  
    Socket 479 mPGA, Intel Pentium M, Tu ma kolega listę procesorów teoretycznie obsługiwanych przez Chipset nie polecam tych najwyżej taktowanych bo bywa róznie z ich rozpoznawaniem wydaje mi sie że 1.7Ghz to max co będzie tam chodzić i z szyną 400Mhz. Niby na http://www.tomshardware.com/ jest temat w którym wkładano 2.0Ghz ale brak info czy chodziło to stabilnie i na jakim biosie. http://www.cpu-upgrade.com/mb-Intel_(chipsets)/855GM.html
  • Pomocny post
    #19 12760624
    bolekis
    Poziom 35  
    Szukaj Pentium M 735 (Dothan 1,7 FSB 400) albo 745 - 1,8. To najtańsze na upgrade. Są jeszcze 755 2.0 ale kosztują kilkadziesiąt złotych a 765 - 2,1 to już zupełna rzadkość nie wspominając o cenie. Będziesz potrzebował pasty termoprzewodzącej.
  • REKLAMA
  • #20 12760648
    KGS
    Poziom 23  
    Przyznam się, że lekko się pogubiłem ponieważ opisy nie są całkiem kompletne. Ceny też potrafią być i powyżej 20zł. Dlatego przesłałem na PW te linki.

Dodano po 3 [minuty]:

bolekis napisał:
    Szukaj Pentium M 735 (Dothan 1,7 FSB 400) albo 745 - 1,8. To najtańsze na upgrade. Są jeszcze 755 2.0 ale kosztują kilkadziesiąt złotych a 765 - 2,1 to już zupełna rzadkość nie wspominając o cenie. Będziesz potrzebował pasty termoprzewodzącej.

Pastę tudzież klej termoprzewodzący posiadam.
    Sprawdzałem ceny na All.. i raczej mnie powaliły - są poza moim zasięgiem, najpierw wykup leków.

P.S. Przydałaby się jeszcze instrukcja-tutorial rozbiórki i złożenia tego cuda. Wyposażony w odpowiednie szkła-okulary-lupy powinienem dać radę ten procek wymienić.
  • Pomocny post
    #21 12760810
    bolekis
    Poziom 35  
    Poszukaj jeszcze po oznaczeniach kodowych:
    735: SL7EP
    745: SLJ8Q SL7EQ SL7EN SL8U8 SL8U6 SL8XV

Ewentualnie wersje OEM tych samych procesorów:
    735A: SL8BA
    745A: SL8QZ
  • #22 12760862
    KGS
    Poziom 23  
    Dzięki za całą pomoc i zrozumienie mojego problemu !

Wrócę jeszcze do tematu instrukcji prawidłowej rozbiórki tego laptopa - czyli jak się do tego zabrać. Będę wdzięczny za nawet linka jak się do tego prawidłowo zabrać, za co z góry dziękuję i Pozdrawiam !
  • #24 12761852
    KGS
    Poziom 23  
    Dzięki za filmik. Co prawda Gość zajmował się czyszczeniem wentylatora, ale sama rozbiórka była widoczna. Sądzę więc, że do procesora jakoś się dostanę (celem wymiany oczywiście). Zdjęcia w trakcie pracy przydadzą się oczywiście.
    Pozostaje więc zanabyć właściwy procesor. Tylko jak sie nie dać złapać w pułapkę podstawek - sprzedający piszą 478 zamiast 479mPGA. I komu tu wierzyć, bo coś mi się wydaje, że ta jedna nóżka czyni jednak różnicę. Pozdrawiam!

P.S.
    Zgodnie z poradami i sugestiami Kolegów procesor SL7EP jest już w drodze. Komplet RAM (pamieci 2x1GB) jest "zaklepany" i zostanie zakupiony 19.12.2013.
    Mam nadzieję, że to ozywi podarowany mi laptop FS Amilo M7400 FB21. Jeszcze raz dzięki za wszelaką pomoc. Po upgrade w/w laptopa dam znać na ile jego osiągi się poprawiły. Pozdrawiam ! :D
  • #25 12969412
    KGS
    Poziom 23  
    Witam Ponownie !
    OffTop to z mojej strony brzydka sprawa, mam jednak duży problem z prawidłową rozbiórką i montażem nowego procesora SL7EP oraz nowej klawiatury. Film z YouTube pokazuje zasadnicze elementy postepowania, jednak jest on "za szybki" jak na mój uszkodzony wzrok. Zwracam się więc z prośba do Szanownych Kolegów o pomoc w zdobyciu innych bardziej łopatologicznych rozwiązań np. Service Manual umożliwiających krok po kroku demontaż tego Amilo M7400 i jego powtórne złożenie (wkręty-plastiki i ich właściwa kolejność).
    Bardzo boję połamać się "plastików" przy jego demontażu. Za wszelką pomoc z góry dziękuję i Pozdrawiam Serdecznie !
    Z poważaniem KGS

P.S. Jest jeszcze problem z gniazdem RJ-45, które nie łaczy (niby wykrywa włożenie wtyczki, jednak internetowe połączenie przewodowe możliwe nie jest - prawdopodobnie któryś styk nie łączy lub powstał "zimny lut" pomiędzy gniazdem RJ-45, a płytą główną laptopa. Tam już wcale nie potrafię się dostac, bowiem nie wiem które elementy "odsłonić", by sprawdzić-poprawić-wymienić montaż tego gniazda.
    Pozdrawiam !

P.S. 2
    Pamięć i procesor wymienione -LAN RJ45 i WiFi działają już prawidłowo . Dzięki wszystkim za poświęconą mi uwagę. Jak na swoje lata ten laptop działa wystarczająco znośnie szybko.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat modernizacji laptopa Fujitsu Siemens Amilo M7400, który działa na Windows XP Pro z 512MB RAM i 50GB HDD. Forumowicze wskazują, że maksymalna rozbudowa pamięci RAM to 2GB (2x1GB DDR266), a dysk twardy to PATA. Wymiana procesora na model Dothan (1,7 lub 1,8 GHz) może być korzystna, ale nie jest konieczna. Użytkownik zaktualizował BIOS i planuje wymianę RAM oraz procesora, a także poszukuje instrukcji demontażu laptopa. Pojawiają się również pytania dotyczące problemów z gniazdem RJ-45.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA