logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

S-video do SCART - jak wyeliminować buczenie dźwięku?

pndemon 21 Lut 2005 04:25 1821 3
REKLAMA
  • #1 1250267
    pndemon
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Wiatm,
    skonstruowałem właśnie kabel łączżcy kompa z tv, obraz jest w porządku ale dżwięk nie taki, tzn. słychać dosyć głośne buczenie niezależne od poziomu nastawienia głośniści na karcie muzycznej, co więcej buczenie to jest wyrźnie bardziej słyszalne gdy jest cisza (nik nic nie mówi np. na filmie), jak coś się dziej to nie słychać tak buczenia, i jeszcze gdy na karcie zmieniłem w ustawieniach że korzystam z słuchawek stereo zamiast z wolnostojących głośników to buczenie jakby troche ucichło, generalnie mam wrażenie że coś się wzbudza jak temu zaradzić, czy poptrzebny będzie jakiś transoptor czy to jakiś problem z masą, wszelkie sugestie mile widziane
  • REKLAMA
  • #2 1250281
    kursant
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    A fonię bierzesz z jakiego gniazda bo przeciesz na Svideo jej nie ma więc musisz brać z wyjścia karty dźwiekowej. Jak masy masz prawidłowo połączone i wyjście karty dźwiękowej podasz na wejście w EURO to nie powinno być problemów z dźwiękiem, bez przydźwięków i buczenia!
  • REKLAMA
  • #3 1252036
    pndemon
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    witam ponownie,
    okazało się że kłopoty z dźwiękiem powoduje antena od kablówki, wystarczyło ją odłączyć i wszystko jest ok.

Natomiast pojawił się inny problem, otórz teraz obraz szwankuje ;]
    Mianowicie na początku po włożeniu wtyczki jest wmiare ok, ale po jakimś czasie obraz jakby traci kolory aż w końcu staje sie czarno- biały, pomogła troche zmiana z pal na ntsc, tzn. obraz ma kolory ale nie są zbyt żywe.

Tak więc zabrałem się za wtyczkę (która jest przygotowana wg schematu ze strony http://solar.blurp.org/tvout.html , tzn. korzystam z pinów 2 [na którym wisi masa od audio i ekran], 4 i 6 [lewy i prawy], 13,15,17 i 20) i okazuje się że jak ją troche ją odchyle (czytaj rozłącze pare pinów) to kolorki są jak żywe.

Tak więc zacząłem odlutowywać po kolei chrominancje (mase i sygnał) no i nic, to walcze dalej wyłączyłem wtyczkę od audio (czyli odłączyłem pin 2, 4[ekran], 6) no i ciut lepiej, no to mówie jeszcze tylko została masa od luminancji, odcinam i obraz rewelacja.

No i jestem nieco zamotany, co mam robić??
    Rozumiem że obraz jest z racji tej że na 20 przyłączyłem composite, ale pragne zaznaczyć że mam karte ATI która to ma swój standard s-video, do którego pasuje wtyczka 4-pin ale wyjście compisite to jest na pinie 20' czyli pomiędzy 15 a 20... masakra, nie wiem o co chodzi może ktoś będzie wiedział co się dzieje???

Dodano po 5 [godziny] 15 [minuty]:

To może chociaż ktoś mi powie dlaczego po odłączenu anteny dźwięk wrócił do normy??
  • #4 1276753
    kosmik903
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Witam

Jeśli chodzi o dzwięk i antenę to chodzi tu o masę. Telewizor po podłączeniu anteny jest przez nią uziemiony i powstaje różnica potencjałó pomiędzy tv i komputerem i dlatego słychać buczenie.

Pozdrawiam Darek
REKLAMA