logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie masy luminancji w kablu S-video na Euro SCART

jazzzy 24 Sty 2006 00:13 11764 11
REKLAMA
  • #1 2212504
    jazzzy
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Chodzi o kabel pc do tv. Przegladalem rozne schematy i wciaz mam watpliwosci. Wiadomo ze masa chrominancji ma byc podpieta pod styk 13 w euro natomiast jak jest z masa luminancji ? Ma byc zwarta do 13 czy tez puszczona osobno na 17 ?

Tak przy okazji to zwarcie luminancji z chrominancja przez kondensator tworzy juz kabel svideo-chinch czy tez nadal sygnal bedzie wciaz tak dobry jak przy niemodyfikowanym typowym kablu svhs-euro ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2213209
    kamaz12
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Dzień dobry.
    Wszystkie masy w telewizorze zapewne są połączone razem.

Luminancja i chrominancja to zupełnie różne sygnały. Jakiekolwiek połączenie tych sygnałów jest złym rozwiązaniem.

Luminancja steruje jasnością wyrzutni kineskopu natomiast chrominanacja
    odpowiada za kolory.

W SVHS te sygnały muszą być prowadzone oddzielnie.
    W VHS składowe te są prowadzone jednym kablem (po odpowiednim kodowaniu).

Pozdrawiam
    Kazimierz
  • #4 2213836
    jazzzy
    Poziom 14  
    Gdzies tu jest blad

bo na ruskiej stronie chrominancja to prawy gorny pin natomiast tutaj

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic10726.html

i tutaj

http://serwis-tv.com/scart.html

chrominancja to lewy gorny pin

poza tym DWA Serwis zaznaczyl ze

13 / R / GND RGB Red Ground / GND Chrominance

natomiast nie opisal co z GND Luminance

zatem sam nie wiem co sie tyczy polaczenia we wtykach a co w gniazdach, obecnie mam problem taki ze na telewizorze obraz jest rozmyty, drga, wokol bialych krawedzi sa jakies kolorowe otoczki zatem chce miec pewnosc ktory pin z wtyczki svideo polaczyc z ktorym w scart
  • #5 2214554
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 135
    według mojej rozpiski nóżka 18: composite video/s- video luminance input ground....
    telewizor ma opcję s-video??
  • REKLAMA
  • #6 2214733
    jazzzy
    Poziom 14  
    Zenek napisał:
    według mojej rozpiski nóżka 18: composite video/s- video luminance input ground....
    telewizor ma opcję s-video??

Juz mnie szlag trafia.
    Po zwarciu mas i podlaczeniu do 17 lub do 13 na telewizorze nic sie nie pokazuje, tak jakby sygnalu nie bylo ale jest bo sprawdzalem miernikiem.
    Co wiecej przy przelaczaniu kanalow na ulamek sekundy pokazuje sie pulpit ale tylko w kolorze czerwonym a OSD sie chwieje.

Masa dla RCA ma byc na 17 to wiem, natomiast dla svideo lub roznych innych kombinacji to juz jest losowanie i ludzie najczesciej podpinaja pod 18, 17 lub 13.

Czy tv ma s-video na scarcie ? a jak to rozpoznac ?
    Z tego co czytalem to jak nie ma koloru to i nie ma s-video a u mnie jest.
    Sprawdzalem na tv Panasonic i Philips i objaw jest ten sam tj. obraz bardzo nieostry, drga, a wokol bialego koloru migajaca kolorowa otoczka.

Chce miec kabel uniwersalny tj. byle jaka karta z tv-out i byle jaki tv z euro scart i niech dziala. Wykombinowalem zatem ze zrobie sobie przejscie z svideo na rca zakonczone euro scart. Ludzie pisza ze nie wolno zwierac luminancji z chrominancja a inni znowu ze jak tak zrobili to jak reka odjal i ze nareszcie dziala. Wyczytalem ze zewrzec mozna ale przez ceramika 470pF, pytanie zatem jest takie czy na pewno sam kondensator wystarczy i czy moze byc monolityczny ?

Doczytalem tez ze

Cytat:

Badałem rezystancje pomiędzy chrominancją i luminancją i jest 150 om, a powinno być 75om. Słyszałem że niektóre firmy prod telewizory mają taką rezystancje (dla sygnałów przemiennych następuje zmiana na 75om) ale karty graf z wyjściem TV dają sygnał stały więc rezystancja (czy jak ona w tym momencie się tam nazywa) bedzie dalej 150om. I podobno dlatego obraz jest taki brzydki.

U siebie zbadalem rezystancje i miedzy chrominancja a masa mam 75 ohm a miedzy luminancja a masa 150 ohm a miedzy chrominancja a luminancja tez chyba 75 ohm i tez nie wiem ile ma byc zeby spasilo telewizorowi i co zrobic zeby na pewno nie zepsuc tv-out w karcie
  • REKLAMA
  • #7 2214934
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Witam!
    Prosze wykonać połączenia następująco:
    EURO(pin13) S-VIDEO(pin1)
    EURO(pin17) S-VIDEO(pin2)
    EURO(pin15) S-VIDEO(pin3)
    EURO(pin20) S-VIDEO(pin4)
    Powinno działać.
    Pozdrawiam.
  • #8 2214965
    jazzzy
    Poziom 14  
    eltronic napisał:
    Witam!
    Prosze wykonać połączenia następująco:
    EURO(pin13) S-VIDEO(pin1)
    EURO(pin17) S-VIDEO(pin2)
    EURO(pin15) S-VIDEO(pin3)
    EURO(pin20) S-VIDEO(pin4)
    Powinno działać.
    Pozdrawiam.

Tak bylo wykonane przez producenta jak kupilem ten kabel i wlasnie w takim polaczeniu dzialy sie jaja z ostroscia i chwiejnoscia. Poza tym jezeli rozmawiamy o s-video to prosze podac wg. jakiego numerowania pan oznacza piny oraz czy to dotyczy wtyku czy zlacza. Niesterty ale pod tym katem to na sieci panuje zamet i kazdy oznacza inaczej.
  • #9 2215016
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 135
    no to może etapami- podłącz tylko sygnał i masę luminancji do odpowiednich nóżek we wtyczce euro dla uzyskania stabilnego, wyraźnego obrazu..czarno białego. ...
    Dopiero potem można pomyśleć nad chrominancją, jeśli podłączenie jej sygnału z karty na 15 nóżkę , przy różnych kombinacjach wejść AV wybieranych z pilota telewizora nie spowoduje pojawienie się kolorów, to telewizor nie ma opcji s-video poprzez gniazdo euro i pozostaje "zmiksowanie" sygnałów lum. i chrom. rezystorami i kondensatorem, aby obydwa dochodziły do 20 nóżki...
  • #10 2215024
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Ja również mam kabelek wykonany przez producenta i u mnie działa! Opis wykonany dotyczy wtyczek!
    Pytanie?
    Jaki ma Pan telewizor!
  • #12 6085779
    martin288
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Mam ten sam problem co kolega oryginalny kabel podłączony jest wg tego schematu http://vganfo.uw.hu/pic/svideo-scart.gif obraz jest bardzo kiepski koloryt są ale jest nie ostry rozmyty. Kabel jest długi bo ma 10m. Co mogę zrobić by obraz był lepszy???
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z podłączeniem masy luminancji w kablu S-video do złącza Euro SCART w celu uzyskania stabilnego i ostrego obrazu na telewizorze. Masa chrominancji powinna być podłączona do pinu 13 SCART, natomiast masa luminancji budzi wątpliwości – czy powinna być zwarta z masą chrominancji na pinie 13, czy prowadzona osobno na pin 17 lub 18. Użytkownicy podkreślają, że luminancja i chrominancja to oddzielne sygnały, które w standardzie S-Video muszą być prowadzone osobno, a ich łączenie jest niewskazane. W praktyce jednak różne telewizory różnie interpretują sygnały S-Video przez SCART, co powoduje problemy z ostrością, migotaniem i kolorowymi obwódkami wokół białych krawędzi obrazu. Zalecane jest podłączenie pinów SCART: 13 (masa chrominancji) do pinu 1 S-Video, 17 (masa luminancji) do pinu 2 S-Video, 15 (chrominancja) do pinu 3 S-Video oraz 20 (luminancja) do pinu 4 S-Video. W przypadku braku obsługi S-Video przez telewizor przez SCART, konieczne jest zmiksowanie sygnałów luminancji i chrominancji rezystorami i kondensatorem do pinu 20 SCART, co tworzy sygnał zbliżony do composite video. Problemy z jakością obrazu mogą wynikać także z długości kabla (np. 10 m) oraz niejednoznacznego oznaczenia pinów w różnych źródłach. Wskazane są schematy i grafiki dostępne online, które pomagają w prawidłowym okablowaniu. Telewizory Panasonic i Philips wykazują podobne problemy przy nieprawidłowym podłączeniu. Ostatecznie, aby uzyskać uniwersalny kabel S-Video do SCART, należy stosować oddzielne masy dla luminancji i chrominancji zgodnie z pinoutem SCART i S-Video, a w razie braku wsparcia S-Video w telewizorze – zastosować mieszanie sygnałów na wejściu composite.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA