Zenek napisał: według mojej rozpiski nóżka 18: composite video/s- video luminance input ground....
telewizor ma opcję s-video??
Juz mnie szlag trafia.
Po zwarciu mas i podlaczeniu do 17 lub do 13 na telewizorze nic sie nie pokazuje, tak jakby sygnalu nie bylo ale jest bo sprawdzalem miernikiem.
Co wiecej przy przelaczaniu kanalow na ulamek sekundy pokazuje sie pulpit ale tylko w kolorze czerwonym a OSD sie chwieje.
Masa dla RCA ma byc na 17 to wiem, natomiast dla svideo lub roznych innych kombinacji to juz jest losowanie i ludzie najczesciej podpinaja pod 18, 17 lub 13.
Czy tv ma s-video na scarcie ? a jak to rozpoznac ?
Z tego co czytalem to jak nie ma koloru to i nie ma s-video a u mnie jest.
Sprawdzalem na tv Panasonic i Philips i objaw jest ten sam tj. obraz bardzo nieostry, drga, a wokol bialego koloru migajaca kolorowa otoczka.
Chce miec kabel uniwersalny tj. byle jaka karta z tv-out i byle jaki tv z euro scart i niech dziala. Wykombinowalem zatem ze zrobie sobie przejscie z svideo na rca zakonczone euro scart. Ludzie pisza ze nie wolno zwierac luminancji z chrominancja a inni znowu ze jak tak zrobili to jak reka odjal i ze nareszcie dziala. Wyczytalem ze zewrzec mozna ale przez ceramika 470pF, pytanie zatem jest takie czy na pewno sam kondensator wystarczy i czy moze byc monolityczny ?
Doczytalem tez ze
Cytat:
Badałem rezystancje pomiędzy chrominancją i luminancją i jest 150 om, a powinno być 75om. Słyszałem że niektóre firmy prod telewizory mają taką rezystancje (dla sygnałów przemiennych następuje zmiana na 75om) ale karty graf z wyjściem TV dają sygnał stały więc rezystancja (czy jak ona w tym momencie się tam nazywa) bedzie dalej 150om. I podobno dlatego obraz jest taki brzydki.
U siebie zbadalem rezystancje i miedzy chrominancja a masa mam 75 ohm a miedzy luminancja a masa 150 ohm a miedzy chrominancja a luminancja tez chyba 75 ohm i tez nie wiem ile ma byc zeby spasilo telewizorowi i co zrobic zeby na pewno nie zepsuc tv-out w karcie