logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć zakłócenia na ekranie przy użyciu kabla S-Video i Scart?

karol91 15 Wrz 2007 11:54 1128 0
REKLAMA
  • #1 4285381
    karol91
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    W kablu S-Video na Scart, przepiąłem ze sobą piny 20 z 19, aby kabel przesyłał informacje z tunera sat do komputera (karta tv), a nie odwrotnie. Działało, ale obraz - tradycyjnie - czarno-biały. Kupiłem więc w sklepie kondensator ceramiczny 470pF i połączyłem ze sobą 15 i 19 pin (wszędzie piszą o 20, ale przeciez go przepiąłem do 19). KOLOR JEST! Problem tylko, że ciągle są zakłócenia na całym ekranie typu kratka. Kiedy podłączam sprzęt przez cinche, nie ma tego typu zakłócenia, ale są inne, dlatego chciałem wpiąć S-Video. Podpinałem wcześniej laptopa przez S-Video do karty TV i obraz żyleta, dlatego na pewno wina nie leży po stronie karty ani kabla (przy podpinaniu tym samym kablem tunera sat, z przejściówką ze Scart na S-Video (taka kostka-adapter), zakłócenia były). Załączam zrzut ekranu z zakłóceniem.

Jak usunąć zakłócenia na ekranie przy użyciu kabla S-Video i Scart?

Ktoś wie, jak się tego pozbyć? Może trzeba coś jeszcze spiąć we wtyczce Scart? Problem występował przy obydwu typach kabli, wiec jest to przypadłość związana tylko ze złączem Scart na S-Video, bowiem czyste S-Video-S-Video działa bez zarzutu.
  • REKLAMA
REKLAMA