logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki tranzystor do modułu zapłonu Honda Concerto 1.6 16V 1994?

mkos1 21 Lut 2005 08:50 1881 2
REKLAMA
  • #1 1250406
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Witam !
    Wczoraj u kolegi "walczyłem" z jego Hondą Concerto 1.6 16V 1994r.
    Okazało się, że powpdem braku iskry jest uszkodzony moduł zapłonu.
    Moduł oczywiście rozebrałem :D i stwierdziłem uszkodzenie tranzystora mocy (odkroił się od podłoża).
    Testy modułu przeprowadzam poza autkiem.
    Próba zastosowania tam tranzystora bipolarnego raczej nie przyniosła spodziewanych efektów - tranzystor się grzał mocno i nie był właściwie wysterowywany (próby robione na cewce zapłonowej, żarówce i ... 2N3055).
    Dopiero próba zamontowania tranzystora N-FET (miałem pod ręką tylko BUK455) przyniosła już jakotakie efekty właściwego świecenia sie i gażnięcia żarówki podłaczonej zamiast cewki zapłonowej.
    Prób z cewką jeszcze nie robiłem ze względu na niskie parametry prądowe tego pranzystora.

Teraz właściwe pytanko: jaki zastosować tam tranzystor ?
    Zamontowany on bedzie i tak na zewnątrz, gdyż wewnątrz modułu go nie zmieściłbym.

Pozdrawiam !
    Marek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1250753
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 1250840
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Próby z bipolarnym tranzystorem pokazały, że ... nie chce się zbytnio on wyłaczać czyli jest wysterowany na maxa lub "częściowo". Pełnego zatkania nie udało się uzyskać. Próby z tranzystorem 2SC5763 (taki miałem) też doprowadziły do tych samych wniosków.
    Dopiero jak zamontowałem tego FETa to przy próbie na żarówce (nie mam tutaj na tyle wydajnego zasilacza aby napędził posiadaną cewkę) pokazały jakotakie właściwe przełaczanie.
REKLAMA