logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa kolumny do basu. Jakiej mocy głośnik basowy mogę wsadzić?

wiewil 21 Lut 2005 12:52 2205 10
REKLAMA
  • #1 1250980
    wiewil
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Mam pytanie do kolegów fachowców.Mam skrzynię o wymiarach wys.80 szer. 55 , gł. 36 cm .Pytanie jest - jakiej mocy głośnik basowy mogę wsadzić do takiej skrzynki ?
    Za wszelkie sugestie - wielkie dzięki!
  • REKLAMA
  • #2 1251112
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 63
    MOcy dowlnej tutaj decyduje tylko sztwnosc calej obudowy zeby sie nierozpadla jak jej przylorzysz.

dobiera sie w zasadzie obudowe do glosnika bo na odwrot jest ciezej ale pomyslmy msz obudowe o objetosci (zakladam scianki 2cm) to daje jakie 140L i w taka pake mozna juz wsadzic glosnik dobry 18" albo dwa 12" ktore beda sie dobrze czuly w obudowie 70L .ale to takie wrocenie z fusów.

Powiedz doc zego ma byc konkretnie ta paka do basu w sensie git basowa, czy do basu jako subwoofer dalej do domu czy np na mala estrade, jakie fundusze, jaka muzyka.
  • REKLAMA
  • #3 1251242
    wiewil
    Poziom 10  
    Kolumna ma być do gitary basowej .Mam wzmacniacz 160W .Chciałem kupić głośnik Celestion do basu 15" ( 200 albo 250 W ) i stąd pytanie czy taka obudowa starczy,bo nie za bardzo jestem w temacie.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #4 1251379
    toadi
    Poziom 36  
    Jezeli zdecydujesz sie na np BL15-250 pownienien dobrze sie sprawdzic w tej obudowie do tego pasuje dwie rury br 10cm i dlugosci ok 12cm -3dB uzyskuje sie przy ok 48Hz .

Calosc mozna uzypelnic glosnikiem wysokotonowym np APT150 (GDWT12-19/1xx) z mozliwoscia jego wylaczania
    (jezeli grasz klasycznie nie potrzebujesz wysokotonowego ale niektore techniki grania wymagaja szerokiego pasma)
  • #5 1251442
    wiewil
    Poziom 10  
    Fajnie!Tylko co to są rury?
  • #6 1251479
    toadi
    Poziom 36  
    To sa otwory BR kupuje sie najczesciej gotowe plastikowe rury o odpowiednije srednicy wewnetrznej i przycina do wymaganej dlugosci.
    Montuje w obudowie miejsce nie ma wiekszego znaczenia (przod tyl bok ) wazne zeby w normalnej eksploatacji nie bylu przytykane np scianą. Sluza do zestrojenia obudowy na wymagana czestotliwosc taka obudowa pozwala lepiej wykorzystac mozliwosci glosnika bo wykorzystuje sie rownierz tylna strona membrany, dzieki temu kolumna br jest bardziej sprawna od zwyklej szczelnie zamknietej umozliwia tez nizsze zejscie (nizszy bas)
  • #7 1251599
    wiewil
    Poziom 10  
    Przepraszm że Cię tak męczę ale skrzynka ma pod głośnikiem szczelinę.(może nie dopowiedziałem że ta skrzynka jest po starej kolumnie go basu ale głośnik był 100W)i ALBO ZOSTAWIAMY TAK JAK JEST ALBO........?
  • REKLAMA
  • #8 1252478
    toadi
    Poziom 36  
    A dokladnie mozesz powiedziec jakie wymiay sa tej szczeliny (wys szer glebokosć) moze okazac sie ze sie nada i nie trzeba bedzie nic przerabiac (zdaza sie) mozesz rownirz wsadzic ten glosnik od razu do obudowy jak bedzie cos nie tak gralo nie bedzie raczej problemów z przestrojeniem skrzyni (nawet matada brutalna tj zatykajac stara szczeline i montujac rury)
  • #9 1253526
    wiewil
    Poziom 10  
    To jest szczelina pod głosnikiem 39 cm długości 6 cm wys. a grubość tak ja płyta -2cm.Czyli nie jest to obudowa całkiem zamknięta.
  • #10 1268765
    treznor
    Poziom 2  
    a co jesli np jesli ma sie wykonana pake na dwie 10" i bylo sie natyle mondrym zeby sobie zrobic wdie "szuflady BR" ala Dawid Eden XLT??jak skrecona (nie nastale) pake wystroic odpowiednio???tak zeby sie nic nie wzbudzalo i nie dudnilo?
  • #11 1279289
    soowoo
    Poziom 11  
    bobiłem kolumne do basu sam jestm autorem takiego tematu, proponuję zobaczyć tam jest dużo napisane. Z mojego doświadczenia lepiej na Basie się bra z otworami Br półki tutaj prawie nigdy się nie używa. tylko do bardzo dużych kolumn. Miałem taki problem i z doświadczenia wiem że najlepiej w ogóle usunąć półkę albo zatkać otwór. Można to zrobią na dwa sposoby albo zaraz przy wylocie albo przy jej końcu i to jest bezpieczniejsz chociaż zmniejsza obiętość skrzyni co przy takim głośniku nie zaszkodzi. otwory można zostawić wtedy nawet 15cm, ewentualnie potem stroić kolumna z półko i bas refleksami jednocześnie nie gra dobrze. powodzenia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy doboru mocy głośnika basowego do skrzyni o wymiarach 80x55x36 cm, przeznaczonej do gitary basowej z wzmacniaczem 160W. Objętość skrzyni szacowana jest na około 140 litrów, co pozwala na zastosowanie głośnika 18" lub dwóch 12". Proponowany jest głośnik Celestion 15" o mocy 200-250W, model BL15-250, który dobrze sprawdzi się w tej obudowie. Zalecane jest zastosowanie otworów bas-refleks (rur) o średnicy 10 cm i długości około 12 cm, co umożliwia strojenie obudowy na około 48 Hz i poprawia efektywność basu poprzez wykorzystanie tylnej strony membrany. Rury bas-refleks to plastikowe elementy montowane w obudowie, które nie powinny być zasłonięte podczas użytkowania. W przypadku szczeliny pod głośnikiem o wymiarach 39x6x2 cm, która powoduje, że obudowa nie jest całkowicie zamknięta, można ją wykorzystać lub zatkać, w zależności od efektu brzmieniowego. Dyskutowano także o konstrukcji kolumn z dwoma 10" i zastosowaniu tzw. "szuflad BR" dla lepszego strojenia, a także o usuwaniu półek wewnątrz obudowy, które mogą powodować dudnienie. Ogólnie zaleca się dopasowanie obudowy do głośnika, a nie odwrotnie, oraz eksperymentowanie z otworami bas-refleks dla optymalnego brzmienia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA