logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować kolumnę do gitary basowej z głośnikiem 150W? Schemat i porady

senior2005 27 Cze 2005 21:01 2516 14
REKLAMA
  • #1 1611364
    senior2005
    Poziom 11  
    Gram na gitarze basowej i chciałbym zbudować sobie kolumę do mojej gitary, lecz potrzebuje schematu. Jak to ma wyglądać? (zainstalowanie samego głośnika pewnie nie wystarczy) Czy moc głośnika coś kaplikuje? (chce kupić głośnik 150W). Co jest potrzebne? Z góry dziękuje za pomoc:)
  • REKLAMA
  • #2 1611665
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 63
    ile mozesz wydac kasy ...... jaki naped do tej paczki tj wzmacniacz ........... jak grasz jaki styl.............

Byl temat o paczce do basu ...... poszukaj ........ przewidziny tam byl glosnik craafta tc15-200 kosztuje ok 190zł ....................:D
  • REKLAMA
  • #4 1611761
    bogdan_10
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Coś mi się zdaje że to alphard, odradzam , to badziewie. Nie kupuj sprzedawca nie podaje nazwy producenta.
  • #5 1611828
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    https://tremolo.elektroda.pl/artykul.php?adre...EKTRONIKA:%20Glosniki%20gitar%20basowych.html - napisałem tu mneij więcej założenia głosników gitarowych. Przede wszystkim twarde zawieszenie, duża dynamika, niski rezonans, w przypadku za małego pasma konieczny Driver wysokopasmowy. Schemat zbyteczny w przypadku jednego głośnika, w przypadku 2 głośników to polączenie równoległe i praca w 4 Om, w przypadku 8 Omów i 4 głośników połaczenie - równoległo-szeregowe. Mozliwości jest duże, w zalezności od pieca. Jaki masz piec za mało danych...

Kupujesz Eminence Beta 12 i masz spokój może ktoś uzywał Alphe?? jeśli coś niższego połka ale większego w rozmiarach to Solton Craaft z Allegro - wpisz tam - ten głośnik się w miare nadaje., jak napisał toadi. Duże zejscie, no ale jak podkreślił w zleżności co grasz niektórzy wolą grać na 10", których nie trzeba doprawiać driverami.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 1612857
    senior2005
    Poziom 11  
    Posiadam piec 40W. W razie gdyby udało się zbudować tę kolumnę, będe wymieniał piec na coś lepszego (prawdopodobnie head basowy). Czy da się wykorzystać moc głośnika na takim piecu? Jak nie, to co polecacie?
  • #7 1613283
    Tremolo
    Poziom 43  
    To masz piec znaczy wzmacniacz? Nieprzystosowany do Basu? jeszcze do tego 40 Wat? Sądze żę jakaś 10" będzie dobra do tego pieca. Może Alpha 10 www.case-pack.pl ...

Słuchaj czy głośnik ma 4 Waty 500 Wat to pod Tym piecem maks co mu dasz to 40Wat, niezależne to od mocy głosnika.

kolejny człek co zagubił się w swiecie mocy i skuteczności głośników.

Co innego jesli głosnik ma dużą skuteczność i dużą moc, to nawet 40 Wat bedzie grąło głośno mimo że do mocy max brakuje 160Wat (200Wat).

jakbyś kupił zwykły popularny tani głośnik do Subwoofera powiedzmy 300Wat, to obawiam się, ze nawet 150 Wat z Heada Basowego nie dało by hałasu. Co innego paka zrobiona na 2-4 eminensach, tonsilach GD30/100 czy innych cudach.

Tak więc wykorzystasz jedynie 40Wat obojętnie jaki głośnik byś nie podpiął (o znamionowej impedancji)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 1613877
    senior2005
    Poziom 11  
    Dzięki. Tak też myślałem, tylko się chciałem upewnić. Więc będe musiał zmienić piec...lub zakupić heada. Gdzie moge znaleźć program do obliczania rozmiarów kolmuny basowej?
  • #9 1613934
    Tremolo
    Poziom 43  
    Na poczatek starczy Ci prosta rada 2 parametry : wielkosć obudowy OKOŁO Vas/2 i stroić BR w okolicach Fs głośnika - lub o ile w zamknietej będzie nie najgorszy nie bedzie trzeba robić otworów BR. Musisz miec po pierwsze charakterystyke głosnika.

jesli nie to: lepsza rada wzorować się na oryginalnych paczkach basowych. Sklep typu katowicki: RocknRoll oni pozwalają dotykac porównywać mierzyć...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #10 1614690
    voytech
    Poziom 2  
    mialem ten sam problem. jaki(e) glosnik(i), ile, jak zbudowac skrzynke. po prostu przejrzalem iles tam stron z wzmacniaczami i combami, paczkami itd. zdecydowalem sie na eminenca (z casepacka), legend 105. przy eminence byl taki programik do ustalania wielkosci skrzyni, zaleznie od parametrow i ilosci glosnikow. sciagany ze strony producenta, tak na marginesie. i to tyle. znajomy stolarz wykonal dobra robote, skrzyneczka chodzi bardzo przyzwoicie.
  • REKLAMA
  • #12 1615373
    senior2005
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki wszystkim.

Dobry głośnik, zwrotnica, dopasowanie obudowy...coś jeszcze?

Jaki głośnik polecacie Tonsila czy Alpharta?
    Czy kolumne od wewnątrz trzeba czymś wypchać?
  • #13 1615849
    Tremolo
    Poziom 43  
    Wszyscy piszą wiele razy - zadnego Alpharda!! Będziesz miał niesmak, jeśli Ci ktoś na próbie powie: Ciebie nie słychać!! Co to za słaba gitara - a wszystkiemu winna jest jakość głośników Alphard.

Jak najbardziej tonsila - miałem do kupna głośnik GD30/100 nie wiem dokładnie jaką miał częstotliwość rezonansową - coś koło 50Hz , i dość dużą skutecznosć, nawet jesli Alphard ma 50 Hz Fs to skuteczność przy tym ma fatalną.

Jeśli bedzie jeden głośnik to jaka zwrotnica!

Możesz kupić Eminence LEGEND B102, 10"/200WRMS Beta 12" Alpha 12 Tonsil Głośnik estradowy GD 30/100E, estradowy GD 30/150. Cena minimum 190 złotych, Solton Craaft http://www.allegro.pl/show_item.php?item=55668141

O Alphardach zapomnij...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 1620558
    senior2005
    Poziom 11  
    Jeden głośnik - bez zwrotnicy. Kable od głośnika łączą się prosto z headem?
  • #15 1620812
    Tremolo
    Poziom 43  
    NIie wiedziałeś o tym? Jakby był driver wysokopasmowy to byś miał cewke i kondensator góra, nie wiem czy by się opłacało na to wstawiać płytkę... Czasami starcza sam kondensator.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy kolumny basowej z głośnikiem o mocy 150W do gitary basowej. Kluczowe kwestie to dobór głośnika, dopasowanie do wzmacniacza (pieca) oraz konstrukcja obudowy. Moc głośnika nie determinuje głośności – istotna jest moc wzmacniacza; przy wzmacniaczu 40W głośnik o większej mocy nie zostanie w pełni wykorzystany. Zalecane są głośniki o niskim rezonansie, dużej dynamice i twardym zawieszeniu, np. Eminence Beta 12, Tonsil GD30/100 lub GD30/150, Solton Craaft. Głośniki Alphard są odradzane ze względu na niską jakość i skuteczność. Przy jednym głośniku zwrotnica zwykle nie jest potrzebna, kable łączy się bezpośrednio z headem. Obudowa powinna mieć objętość około Vas/2 i być dostrojona do częstotliwości rezonansowej głośnika (Fs), ewentualnie z otworami BR. Wnętrze kolumny można wyposażyć w materiał tłumiący. Do obliczania rozmiarów obudowy polecane są programy producentów głośników lub wzorowanie się na gotowych konstrukcjach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA