logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamień w szybę. Dziurka w szybie. Czy to może pęknąć?

jaceksu25 21 Lut 2005 17:20 2727 6
REKLAMA
  • #1 1251725
    jaceksu25
    Poziom 19  
    Ocena: 70
    Wyszczerbana szyba- srednica ok 1mm, glebokosc ok 0,5mm
    Na wysokosci oczu kierowcy, moze to peknac na mrozie??? Nie ma zadnej pajeczynki, tylko maly ubytek szyby
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1251872
    smerfik
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Siema.
    Ja mam podobny ubytek prawie od poczatku zimy i jak do tej pory nic sie z tym nie dzieje.
  • REKLAMA
  • #3 1251896
    witek17
    Poziom 24  
    Ocena: 154
    jednak proponuję coś z tym zrobić, znajdz najbardziej przejrzystą żywicę epoksydową i możliwie gęstą, wyszczerbienie przemyj acetonem, jedna kropla żywicy (ale bez przesady, żeby nie wystawała ponad szybę, lepiej położyć dwa razy cieńką warstwę) może zapobieć ewentualnemu rozprzestrzenianiu się pęknięcia

Dodano po 3 [minuty]:

a, i jeszcze w czasie rozrabiania dodaj do żywicy 20-30 % acetonu, będzie rzadka, wniknie w szczeliny, aceton z cieńkiej warstwy szybko odparuje, żywica zagęści się, drugą warstwę można zrobić gęstą zywicą
  • REKLAMA
  • #4 1251906
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3623
    Lepiej i pewniej znaleźć zakład lepiący szyby. Koszt to jakieś 20 zł. Robią to metodą próżniową i żywica światłoutwardzalną.
  • REKLAMA
  • #5 1251962
    jaceksu25
    Poziom 19  
    napisalem ten post, poniewaz jestem juz na tym punkcie przewrazliwiony.Przed tygodniem wstawilem wlasnie nowa szybe, poprzednia poszla od kamienia i dlatego nie wiem co teraz z tym robic.
  • #6 1252017
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    witam
    zrób Kolego tak jak radzą moi przemówcy
    podjedz do jakiegoś zakładu niech wypełnią Ci ten ubytek w szybie
    pozdro
    T
  • #7 1984971
    jaceksu25
    Poziom 19  
    Ubytek mam do dzis, nic sie nie dzieje. Temat jest zakonczony.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem niewielkiego uszkodzenia szyby samochodowej o średnicy około 1 mm i głębokości 0,5 mm, znajdującego się na wysokości oczu kierowcy. Pytano, czy takie uszkodzenie może spowodować pęknięcie szyby, zwłaszcza w warunkach mrozu. Użytkownicy zgłaszali, że podobne ubytki nie uległy pogorszeniu przez dłuższy czas. Zalecano jednak profilaktyczne zabezpieczenie uszkodzenia poprzez aplikację przejrzystej, gęstej żywicy epoksydowej, rozcieńczonej acetonem, która wniknie w szczeliny i zapobiegnie rozprzestrzenianiu się pęknięć. Alternatywnie rekomendowano skorzystanie z usług profesjonalnych zakładów naprawy szyb, które stosują metodę próżniową i żywicę światłoutwardzalną, co jest skutecznym i niedrogim rozwiązaniem (około 20 zł). Po kilku miesiącach użytkowania szyby z ubytkiem bez dodatkowej naprawy nie zaobserwowano pogorszenia stanu szyby.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA