logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Calgon a pralka. Czy warto dodawać? Wpływ na uszkodzenia.

waldekel 21 Lut 2005 20:12 84228 35
REKLAMA
  • #1 1252300
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 476
    Nie jestem naprawiaczem pralek na co dzień choć czasami tym się zajmuje w ograniczonym zakresie. W związku z tym mam pytanie do tych co bardziej praktykują w naprawie tego sprzętu:
    Dodawać calgon do prania czy nie.

Moderowany przez skryn:

Przeniosłem z AGD.
    Wpis dokonano 13.04.2007 17:35

• REKLAMA
  • #2 1252330
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    Witam.
    Mogę odpowiedzieć z pozycji użytkownika - zdecydowanie TAK.
    Pozdrawiam.
  • #3 1252353
    waldekel
    Poziom 28  
    Dzieki za odpowiedź.
    Jednak chodzi mi o wnioski oparte na przykładach potwierdzające konieczność stosowania calgonu lub nie.
  • #4 1252401
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1708
    Ja jakos nie jestem przekonany ale jak ktos chce niech stosuje.
    Zawsze bedzie mial czysta grzalke.
  • REKLAMA
  • #5 1252524
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1547
    Witam.
    Moje zdanie - nie zaszkodzi nie pomoże, jak pralka ma się zepsuć to się zepsuje i nawet c....n nie pomoże. Widziałem już kilka pralek gdzie właścicielki regularnie stosowały ten preparat i cóż też dały się naprawić. A prawda jest taka:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=1147904#1147904
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • #6 1252576
    Artturo
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Witam. Jeżeli stosowany od nowości do każdego prania grzałka czysta, co kilka prań szkoda pieniędzy. Ale przy stosowaniu do każdego prania to po kilku latach kupimy nową pralkę.
  • REKLAMA
  • #7 1253913
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Witam.
    Szanowny Artturo nie stosując regularnie calgonu przez około 10 lat, za zaoszczędzone w ten sposób pieniądze będziesz Mógł kupić nową pralkę. Jeżeli w tym okresie pralka ulegnie awarii z powodu osadzania się kamienia czas się wydłuży. Oblepiona kamieniem grzałka przyczyni się w nieznacznym stopniu do zwiększenia poboru prądu. Calgon powinien być stosowany przez użytkowników korzystających z wody "miejskiej" która jest twarda. Najlepiej widać to w czajnikach elektrycznych, które trzeba bardzo czesto odkamieniać (ale nie calgonem).
    Pozdrawiam.
  • #8 1254089
    teges

Poziom 21  
    Ocena: 96
    Popieram w pełni wypowiedż Ryszarda 49 uważam że używanie calgonu w pralkach to nieporozumienie.Co to jest ten calgon? Jaki jest jego skład chemiczny?Jakie zawiera związki chemiczne?Jaka szkodliwość dla organizmu człowieka? Na te i inne pytania nie ma do tej pory odpowiedzi.Uważam że bez calgonu pralka będzie pracowała tyle samo czasu bezawaryjnie co i z jego użyciem a zwykły użytkownik zaoszczędzi pieniądzenie i zdrowie.Na poparcie moich tez: pralki Polar w latach 80 pracowały bez żadnych calgonów po 20 lat bezawaryjnie/ chodzi o grzałki/
    Konto firmowe:
    auto naprawa
    Rzemieślnicza21, Płońsk, 09-100 | Tel.: 608XXXXXX (Pokaż)
  • #9 1254252
    Artturo
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Chyba sie nie rozumiemy. Ja też sądze iż są inne środki i metody na usunięcie kamienia i owiele tańsze niż calgon, a pozatym widziałem już a nawet wymieniałem kilka grzałek gdzie według klentów calgon był stosowany a pomimo tego na grzałce osadzał się kamień. Calgon nie usówa kamienia tylko zmiękcza wodę. Dlatego pisałem iż jeżeli ktoś myśli iż po dodaniu calgonu co kilka prań uratuje grzałkę to bardzo się myli. Pozatym grzałki stosowane obecnie mają w sobie wewnetrzne zabezpieczwnie temperaturowe i dlatego owiele szybciej się przepalają niż te które były w pralkach 20 lat temu.
  • #10 1255596
    waldekel
    Poziom 28  
    Dyskusja zrobiła się bardzo ciekawa, ja rownież uwazam że CALGON to kit.
    Cytat:
    pralki Polar w latach 80 pracowały bez żadnych calgonów po 20 lat bezawaryjnie/ chodzi o grzałki

Oczywiście i teraz możemy porównać jak się będą sie sprawować te nowe pralki.
    Cytat:
    zabezpieczwnie temperaturowe i dlatego owiele szybciej się przepalają niż te które były w pralkach 20 lat temu.

To się zgadza w swojej pralce już wymieniłem grzałkę i tylko ze względu na przepalony bezpiecznik a grzałka była dobra, ale do wymiany bo bez bezpiecznika nie da się podłączyć. Nie za bardzo jestem przekonany do tych bezpieczników przecież przy przegrzaniu grzałki nic grożnego nie powinno się stać w bębnie - rozumiem w żelazkach takie bezpieczniki.

Proponuję dalsze wypowiedzi w tym temacie bo zrobiło się ciekawie.
  • #11 1255873
    jmk
    Poziom 28  
    Ocena: 328
    Na poczatek tego wypracowania troche historii:
    zmajstrowała go firma ....fotograficzna AGFA z III rzeszy
    w roku pańskim 19....32>
    oczywiście dla celów fotograficznych
    do prl-u docierał via enerdowo jako składnik pierwszy w zestawie wywoływacza barwnego dla orwowskich filmów kolorowych
    ... i tutaj to jego stosowanie było uzasadnione koniecznością strącenia z roztworu soli wapnia i magnezu ?? aby podczas suszenia negatywu nie wytrącały się na negatywie.
    Stosowanie go dla ochrony grzałki jest finansowo BEZ SENSU gdyż za zużyty calgon można sobie sprawić kilka nowych grzałek/
    I to by było na tyle - pozdrawiam!!!
  • #12 1255880
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Witam.
    Pozwolę sobie jeszcze raz zabrać głos. Stosowanie calgonu nie tylko chroni pralkę przed osadzaniem kamienia, równocześnie zmiękcza wodę a co za tym idzie poprawia efektywność prania. Wyjaśniam dlaczego jestem za stosowaniem calgonu. Po kilkuletnim użytkowaniu pralki (oczywiście cały czas stosowałem calgon) musiałem zajrzeć do środka poprzez otwór odpływowy bębna i stwierdziłem że grzałka nie posiada najmniejszych śladów osadu kamienia. Powyżej wspomniałem że w czajnku elektrycznym który używam codziennie, odkamienianie muszę przeprowadzać co dwa tygodnie. Nie ze względu na osad gromadzący się na grzałce ale na siatkach filtrów.
    Pozdrawiam.
  • #13 1256108
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    Ryszard49 napisał:
    stwierdziłem że grzałka nie posiada najmniejszych śladów osadu kamienia.

Taaaak, i jak totalnie sie ta pralka rozsypie to sobie postawisz na honorowym miejscu w mieszkaniu i bedziesz podziwiac ze nie ma kamienia na grzalce. To nic ze ta grzalka moze nawet nie bedzie juz grzala, ale nie bedzie miala osadu... Tymczasem PRODUCENT calgonu podziwiac bedzie Twoja hojnosc dzieki ktorej przez te wszystkie lata ofiarowałeś mu rownowartosc nowej praleczki, a moze i wiecej ;
  • REKLAMA
  • #14 1256175
    Ryszard49
    Poziom 39  
    elektryk2000 pralka jest jednym z wielu urządzeń którego niestety nie kupujemy na całe życie, jak każdy sprzęt wymieniamy go co jakiś czas, a w przypadku pralki koszt calgonu który dodajemy do prania, są to naprawdę groszowe sprawy. Jest to koszt rzedu 10 zł miesięcznie i jeżeli ktoś ma wątpliwości czy zapobiega to osadzaniu kamienia czy też nie, to nie zaprzeczy że calgon zmiększa wodę przez co poprawia efektywność prania.
    Pozdrawiam.
  • #15 1256271
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    To ile Ty pierzesz? Chyba tylko skarpetki ;)
  • #16 1256275
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 1256302
    Paw_el

Specjalista AGD
    Witam.
    Preparat o którym jest tutaj mowa faktycznie zmiękcza wodę, ale czy zapobiega awaryjności pralek raczej nie. Wszystko zależne jest od rejonu kraju gdzie mieszkamy, od ujęcia oraz od stopnia uzdatnienia wody podanej do użytku.Sam używam od blisko sześciu lat czajnik na którego grzałce brak jakiegokolwiek kamienia. Natomiast swego czasu załączane papierki lakmusowe do ulotek reklamowych wspomnianego preparatu zabarwiały się bez względu do jakiej wody byłyby włożone. To chyba daje do myślenia??????
    Konto firmowe:
  • #18 1256338
    waldekel
    Poziom 28  
    elektryk2000 napisał:
    Twoja hojnosc dzieki ktorej przez te wszystkie lata ofiarowałeś mu rownowartosc nowej praleczki, a moze i wiecej ;

Jakby dobrze policzył to chyba więcej się ofiarowuje
    Ryszard49 napisał:
    Jest to koszt rzedu 10 zł miesięcznie

Jeśliby nawet 10zł miesięcznie (jestem przekonany że więcej) To na rok wychodzi 120zł x 10lat= 1200zł , no proszę
    Bleble napisał:
    CALGON PROSZEK 1,5KG SZT. 31,72 zł 22% 38,70 zł
    Tyle kosztuje opakowanie calgonu sypie się chyba podobnie jak proszek,czyli 1 opakowanie kosztuje tyle co 3 grzałki do

Brawo - nic dodać nic ująć.
  • #19 1256377
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Wydaje mi sie że koledzy opierają sie tylko na domysłach, ale żaden nie stosował calgonu. W opakowaniu jest miarka z oznaczeniami 7,5ml, 15ml, 22,5ml, 30ml. Dozowanie w zależności od twardości wody. Czy to na jedno pranie aż tak dużo?.
  • #20 1256396
    Paw_el

Specjalista AGD
    Witam.
    W zależności od twardości wody???
    Obecnie proszki same w sobie zawierają środki zmiękczające, czy nie za dużo tego na jednego?
    Konto firmowe:
  • #21 1256411
    waldekel
    Poziom 28  
    Ryszard49 napisał:
    Wydaje mi się że koledzy opierają się tylko na domysłach, ale żaden nie stosował calgonu.

Ja prawie nie stosowałem ale co z moim wyliczeniem
    Cytat:
    Jeśliby nawet 10zł miesięcznie (jestem przekonany że więcej) To na rok wychodzi 120zł x 10lat= 1200zł
  • #22 3784126
    kroguniew
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Jeżeli temat jest jeszcze aktualny to chciałbym zasugerować iż po większym użyciu Calgonu pozostają na ubraniach białe ślady. Nie ma ich jak się nie używa tego specyfiku :) pozdrawiam
  • #23 3784827
    libretto4
    Specjalista AGD
    Ocena: 140
    Miałem niedawno przypadek, że klientka użyła Calgonu 2 razy (gratis do proszku) i pralka (ok 8 latek) się zapchała - to cudo rozpuściło kamień, który zawsze się osadza.

Moim zdaniem raz na jakiś czas wystarczy odkamienianie całego urządzenia a efekt będzie taki sam ale koszt duuuuuużżżżżżżooooo mniejszy.
    Do odkamieniania stosuję saszetki po ok 10 zeta. Jedna na ok kwartał.
  • #24 3785094
    c4r0
    Poziom 36  
    Ocena: 565
    U mnie się nie stosuje i nigdy nie stosowało a pralka chodzi bez problemów od prawie 15 lat. Ale grzałka pewnie czysta nie jest :P
  • #25 3785457
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 3785657
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Elektrit, a widziałeś kiedyś jak strażacy podgrzewają wodę w swoich beczkowozach?
  • #27 3788038
    Mariusz Borusiewicz
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    Witam
    Dopowiem jeszcze że zależy od proszku do prania .
    Używanie bardzo dobrych proszków zmniejsza potrzebę stosowania kalgonu.
  • #28 3788062
    zbylo6
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Według mnie stosowanie calgonu nie ma żadnego uzasadnienia, ekonomocznego też. Mam trzynastoletnią pralkę, która dożywa swoich dni. Napracowała się dosyć dużo, oprała dwoje dzieci, jest zużyta mechanicznie, a na grzałce widać jakieś przebarwienia ale to nie jest raczej kamień. Calgon nie był NIGDY stosowany.
  • #29 3788260
    libretto4
    Specjalista AGD
    Ocena: 140
    Prosty przykład - urządzenie i tak się zużyje a koszt naprawy okaże się mniejszy niż zapobieganie usterce.
  • #30 3789176
    marioner
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Koszt wymiany grzałki z robocizną to 100-150pln.
    Czy naprawdę warto stosować to calgó..wno??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zasadności stosowania preparatu Calgon w pralkach oraz jego wpływu na uszkodzenia, zwłaszcza grzałek. Część uczestników uważa, że Calgon zmiękcza wodę i chroni grzałkę przed osadzaniem kamienia, co może poprawić efektywność prania i zmniejszyć zużycie energii. Inni podkreślają, że preparat nie usuwa kamienia, a jedynie zmiękcza wodę, co nie gwarantuje dłuższej żywotności urządzenia. Wskazywano, że nawet przy regularnym stosowaniu Calgonu grzałki mogą ulegać awariom, a koszty preparatu przez lata mogą przewyższyć cenę wymiany grzałki. Zwrócono uwagę, że nowoczesne proszki do prania zawierają środki zmiękczające wodę, co może ograniczać potrzebę stosowania dodatkowych preparatów. Niektórzy użytkownicy podkreślają, że pralki bez Calgonu mogą działać bezawaryjnie przez wiele lat, a nadmiar chemii w praniu może szkodzić tkaninom. Wspomniano także o problemach z osadem pozostającym po Calgonie na ubraniach i elementach pralki. Wskazano, że regularne odkamienianie pralki za pomocą specjalnych środków może być tańszą i skuteczniejszą metodą ochrony urządzenia. Dyskusja podkreśla, że skuteczność i opłacalność stosowania Calgonu zależy od twardości wody, jakości proszków oraz indywidualnych warunków użytkowania pralki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA