logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć moc palnika Weishaupt z zużycia gazu GZ-50? Czy obliczenia są poprawne?

Xebap 27 Mar 2013 08:24 18675 7
REKLAMA
  • #1 12117117
    Xebap
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Witam!
    Został mi zapodany temat aby obliczyć moc palnika gazowego (w kW i kWh) firmy weishaupt mając za dane tylko zużycie gazu GZ-50, które wynosi 280l/min.

280l/min*60min=16800l/h czyli 16,8m3/h

Na stronie PGNiG wartość opałowa gazu GZ-50 wynosi 35MJ/m3

16,8m3/h * 35MJ/m3 = 588MJ/h

1kW = 3,6MJ/h (według Przeliczanie jednostek miar dla mocy)

588MJ/h : 3,6MJ/h = 168kW

Czy może ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć czy moje obliczenia są poprawne?
    No i jak obliczyć kWh, kWh jest to jednostka zastosowana przy zużyciu energii elektrycznej, czy ma to jakaś zastosowanie przy palnikach gazowych?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 12117334
    Xebap
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Hmmm mogę prosić o rozwinięcie wypowiedzi niż 140kW??

Z czego wynika różnica w mocy obliczonej 163kW a mocy podanej 140kW?
    Przyjęta została inna wartość opałowa dla gazu??
  • REKLAMA
  • #4 12118420
    berga
    Poziom 18  
    Ocena: 73
    Witam.
    Xebap napisał:

Na stronie PGNiG wartość opałowa gazu GZ-50 wynosi 35MJ/m3

To prawdą nie jest.
    Zacytowane ze str PGNiG Cytat:
    " target="_blank" rel="nofollow noopener ugc" class="postlink inline" title="" >http://www.pgnig.pl/dladomu/gaz_ziemny
    Cytat:
    wartość opałowa - nie mniejsza niż 31,0 MJ/m3

Wtedy moc palnika wyjdzie dokładnie 144,7 kW.
    Jak ten palnik popracuje 60 minut, to wytworzy 144,7 kwh energii cieplnej, czyli 0,52 GJ ciepła.
  • REKLAMA
  • #5 12118685
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    Metoda uproszczona, to odczyt licznika. Jest wiarygodna. Ilość litrów w czasie 30 sek, to moc w kW. Jak chcesz liczyć, to używaj dużo miejsc po przecinku, żeby nie zakłamać wyniku.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #6 12130496
    MaMik
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    PGNiG napisał:
    1. gaz ziemny wysokometanowy typu E (dawniej GZ-50):
    * ciepło spalania - zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki z dnia 2 lipca 2010r. w sprawie szczegółowych warunków funkcjonowania systemu gazowego - nie mniejsze niż 34,0 MJ/m³ 1) ) – Taryfa jednakże stanowi, że nie może być mniejsze niż 38,0 MJ/m³, za standardową przyjmując wartość 39,5 MJ/m³
    ** wartość opałowa - nie mniejsza niż 31,0 MJ/m³ 1)
    I oto mamy wyjaśnienie różnic w obliczeniach w zależności od tego czy chcemy obliczyć energię wykorzystując wskaźnik ciepła spalania, czy wartości opałowej.
    * Ciepło spalania gazu jest ilością ciepła wydzieloną przy całkowitym spaleniu 1m³ gazu. Jednostką ciepła spalania gazu jest MJ/m³ gazu w warunkach normalnych tzn. przy ciśnieniu 101,3 kPa i w temperaturze 25°C.
    ** Wartość opałowa odpowiada ilości ciepła wydzielonego przy spaleniu 1m³ gazu, gdy woda zawarta w produktach spalania występuje w postaci pary (wartość opałowa jest mniejsza od ciepła spalania o wielkość ciepła skraplania pary wodnej).
    Wniosek z tego taki, że wykorzystując palnik w kotle kondensacyjnym pracującym z temperaturą poniżej punktu rosy uzyskamy więcej energii. Dodatkowo
    PGNiG napisał:
    1) Warunki odniesienia dla procesu spalania i objętości: t1/t2 - 298,15 K (25oC)/273,15 K (0oC), p1=p2=101,325 kPa
    Nie są dokładnie takimi jakie występują w palniku, a skład gazu może też podlegać niewielkim wahaniom w zależności od źródła pochodzenia.
    Przykładowa wartość ciepła spalania pobrana z monitoringu jakości gazu dla Łodzi w dniu 11.02.2013 wynosiła 39,86 MJ/m³
  • #7 12478352
    boziatom
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Mam pytanie trochę z innej beczki, ale odnoszące się do gazu ziemnego.
    Posiadam na hali produkcyjnej 3 palniki:
    1. 300kW (pracuje przez 8 godzin w systemie 10min. pracy, 10min. postoju; non stop)
    2. 300kW (pracuje przez 8 godzin w systemie 20min. pracy, 30min. postoju; non stop)
    3. 400kW (pracuje w ciągu 8 godzin ok. 4 cykle trwające po 1 godzinę w systemie 15min. pracy, 15min. postoju)
    praca i postój są wynikiem działa sterowników mających za zadanie utrzymanie określonej temperatury urządzeń z tolerancją -'+ 5stC.
    Zadeklarowane zapotrzebowanie zgłoszone do Dostawcy to 70m3/h, a dzienne zużycie (w ciągu 8 godzin) waha się w granicach 60m3 (sporadycznie przy pracy przez 10-12 godzin) zużycie przekracza wartość 70m3.
    Stąd moje zapytanie: czy 70m3/h, które pracodawca zadeklarował Dostarczycielowi nie jest zgoła zawyżone (każdy deklarowany 1m2 to opłata za samą przesyłowość rzędu 50,00zł/miesięcznie; a przekroczenie zadeklarowanej wartości to cena 1m2 x 2).
    Chcemy zoptymalizować koszty utrzymania, ale nie wiem jak obliczyć różnicę miedz zadeklarowanymi m3/h, a faktycznie zużywanymi. Dostawca nie chce nam powiedzieć jak to wyliczyć i podać nam wykazu ze swej dokumentacji. Odsyła nas jedynie do kalkulatora na stronie, który nie uwzględnia cykliczności, a jedynie moc urządzeń.
    proszę o jakąś pomoc lub wskazówkę, gdzie i jak efektywnie mogę obliczyć faktyczne zapotrzebowanie. Mam jedynie dostęp do podlicznika, który zamontowaliśmy na hali.
    Z góry dziękuję za wyrozumiałość (jestem laikiem w tej kwestii) i wyczerpującą pomoc.
    Z poważaniem:
    Tomasz S.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące obliczenia mocy palnika gazowego Weishaupt na podstawie zużycia gazu GZ-50 wynoszącego 280 l/min. Obliczenia użytkownika wskazywały na moc 168 kW, jednak inni uczestnicy dyskusji podali różne wartości, w tym 140 kW i 144,7 kW, wskazując na różnice w przyjętych wartościach opałowych gazu. Wyjaśniono również, że wartość opałowa gazu GZ-50 wynosi 35 MJ/m³, a ciepło spalania gazu jest istotne przy obliczeniach. Uczestnicy podkreślili znaczenie dokładnych obliczeń oraz wpływ warunków pracy palnika na uzyskiwaną moc.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA