logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić zasięg WiFi w Samsung NP530U3C z kartą Intel Centrino N 6235?

Asceus 27 Mar 2013 19:32 2736 4
REKLAMA
  • #1 12119436
    Asceus
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,

Mam problem z moim Ultrabookiem - Samsung NP530U3C - objawia się on słabym lub brakiem zasięgu sieci WiFi. O tym, że problem dotyczy mojego komputera stwierdzam na takiej podstawie, że 2 inne laptopy stojące w pobliżu odbierają sygnał dużo lepiej.
    Mniej więcej wygląda to tak -> u mnie brak sygnału - na komputerach obok średni sygnał; u mnie średni/słaby sygnał - na komputerach obok maksymalny
    Również bywa tak, że raz słaby sygnał jest widoczny, a raz całkiem zanika, gdy jest widoczny to prędkość wynosi 10-20 kb/s

Dodatkowe informacje
    Karta WiFi: Intel Centrino Advanced-N 6235
    Wersja sterownika: 15.6.1.20

Chciałbym jakoś poprawić tą sytuację, ponieważ takie działanie WiFi uderza w sens używania komputera przenośnego. Więc mam takie pytania:

1. Czy da się jakoś zwiększyć siłę odbieranego sygnału bez zmian sprzętowych?
    2. Czy da się wymienić wewnętrzną kartę WiFi na mocniejszą? (Jeśli tak, czy da się to zrobić bez utraty gwarancji)
    3. Czy istnieje jakaś bardzo mała karta zewnętrzna (typu D-Link DWA-121 / TP-Link TL-WN725N), która byłaby mocniejsza od wewnętrznej?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 12119965
    voitek1
    Poziom 39  
    Ocena: 287
    Asceus napisał:
    1. Czy da się jakoś zwiększyć siłę odbieranego sygnału bez zmian sprzętowych?
    Nie
    Asceus napisał:
    2. Czy da się wymienić wewnętrzną kartę WiFi na mocniejszą? (Jeśli tak, czy da się to zrobić bez utraty gwarancji)
    Tak/(Raczej nie)
    Asceus napisał:
    3. Czy istnieje jakaś bardzo mała karta zewnętrzna (typu D-Link DWA-121 / TP-Link TL-WN725N), która byłaby mocniejsza od wewnętrznej?
    Tak - mała karta i większa antenka

Jeśli już wgrałeś najnowszy sterownik Intel-a to...
    Spróbuj zmienić zarządzanie kartą Intel/Windows.
  • REKLAMA
  • #3 12120576
    Asceus
    Poziom 10  
    voitek1 napisał:
    Asceus napisał:
    Tak - mała karta i większa antenka

To, że jak się dołoży dużą antenę to wiadomo. Ale mi chodzi o coś co praktycznie nie będzie widoczne, jeśli miałbym się zdecydować na takie rozwiązanie.
    Więc jak się ma moc takiej micro karty WiFi w porównaniu do tej wewnętrznej?

voitek1 napisał:
    Spróbuj zmienić zarządzanie kartą Intel/Windows.

A jak coś takiego się robi?
  • REKLAMA
  • #4 12120604
    voitek1
    Poziom 39  
    Ocena: 287
    Podejrzewam, że wiesz co wgrywasz. Więc jeśli wgrałeś sterowniki razem z oprogramowaniem to masz program Intel lub ProSet - wchodzisz w niego i włączasz "zarządzaj". Powinieneś mieć ikonkę z siecią w prawym dolnym rogu - tam też możesz zmienić "zarządzaj poprzez Windows"...

Asceus napisał:
    ...Więc jak się ma moc takiej micro karty WiFi w porównaniu do tej wewnętrznej?...
    Mniej-więcej, tak jak wzmocnienie Twojej anteny do wzmocnienia anteny, która będzie przy innym modemie
  • #5 12153720
    Asceus
    Poziom 10  
    W końcu udało mi się rozwiązać ten problem. Okazało się, że w zarządzaniu energią była ustawiona minimalna moc karty podczas pracy na baterii.
REKLAMA