logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Intel 6235 - Skaczący zasięg i przepustowość WiFi w ultrabooku z Windows 8.1

yhmmm 08 Lip 2017 12:37 675 6
REKLAMA
  • #1 16575174
    yhmmm
    Poziom 10  
    Witajcie, mam dziwny problem z kartą WIFI w starszym ultrabooku: Intel 6235
    Nie przejawia żadnych błędów, nie traci żadnego pakietu, ale strasznie skacze zasięg i przepustowość.
    Widać to też na wykresie w programie Homedale jak sobie decybele skaczą...

Sterowniki karty reinstalowane i są najnowsze, a system to Windows 8.1
    Router został wymieniony na TP-Link Archer AC1350 jednak problem dalej ten sam.
    Obok stoi Mac i sieć jest stabilna.

Spotkał się ktoś z tym by tak zachowywała się uszkodzona karta wifi ?
    Czy problem może jest w antenach ( do tych jest problem z dotarciem, bo matryca jest "klejona" ).

Dzięki z góry za sugestie! :)
  • REKLAMA
  • #2 16575213
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 493
    Komputer wykrywa także inne sieci? Spróbuj zainstalować np InSSIDer i pokaż czy wszystkie sieci mają obniżony sygnał czy tylko ta jedna.
  • REKLAMA
  • #3 16575322
    yhmmm
    Poziom 10  
    inSSIDer stał się niestety płatny i już nie można pobrać go / triala.
    Ciekawostka jest taka, że jak chodzi w bezczynności to ma zawsze 5 kresek, jak zaczyna coś pobierać to to spada i rosną lekko dBm.
    Niekiedy potrafili pobierać plik po 2Mb/s - nic innego wtedy nie jest uruchomione na laptopie.

Zastanawiam się co go boli i czy jest w ogóle możliwość, że to problem z kartą ?
    Zawsze problemy z kartami sieciowymi obiawiały się błędami na interfejsach/straconymi pakietami, a tu na tym WIFI zasięgi/wahania przepustowości.
  • REKLAMA
  • #4 16575486
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4844
    yhmmm napisał:
    Czy problem może jest w antenach
    Na tym bym się skupił. Na początek sprawdź, czy są w ogóle podłączone.
    yhmmm napisał:
    bo matryca jest "klejona"
    Jaki to model?
  • #5 16575628
    yhmmm
    Poziom 10  
    Do samej karty są podłączone, rozłączałem i sprawdzałem złącza jest ok.
    Fakt, że laptop kiedyś upadł na lewy bok i jest lekko obudowa naruszona na narożniku.

To Samsung: NP530U4E-K02PL
  • REKLAMA
  • #7 16580375
    yhmmm
    Poziom 10  
    Ok, rozkręciłem całość, dwie anteny były ok.
    Zmieniłem jednak kolejność ich czyli przepiąłem dodatkową na port main.
    Zasięg dalej skacze, ale wzrosła wydajność...
    Dziwne, bo karta sama powinna dobierać antene o lepszym sygnale więc myślę, że tu po prostu ta karta umiera ;)

Dziękuje za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kartą WiFi Intel 6235 w ultrabooku Samsung NP530U4E-K02PL, gdzie zasięg i przepustowość WiFi skaczą, mimo braku błędów i utraty pakietów. Po wymianie routera na TP-Link Archer AC1350 problem nadal występuje, podczas gdy inne urządzenia, jak Mac, mają stabilne połączenie. Użytkownik rozważa możliwość uszkodzenia anten, które są trudne do sprawdzenia z powodu klejonej matrycy. Po rozkręceniu laptopa i sprawdzeniu anten, zmiana ich kolejności poprawiła wydajność, ale zasięg nadal skacze, co sugeruje, że karta WiFi może być uszkodzona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA