logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem - Nieudana przesiadka z Asus P5LD2-SE na Gigabyte 8i945PL-G

charlesstr 28 Mar 2013 12:16 2595 14
REKLAMA
  • #1 12121930
    charlesstr
    Poziom 9  
    Na wstępie podam specyfikację:
    Płyta główna - najpierw Asus P5LD2-SE, teraz Gigabyte 8i945PL-G,
    Dyski - Seagate Barracuda 250GB ST3250620AS + WD Caviar 500GB WD5000AAKX,
    Grafika - nVidia GeForce 7300GT,
    Procesor - Intel Pentium D 945,
    Zasilacz - i-BOX DR8400BTX (wiem, blacklist),
    RAM - Kingston KVR533D2N4K2 (2 kości po 512MB),
    Oprócz tego nagrywarka DVD i napęd FDD, ale to chyba bez znaczenia.

A teraz problem:
    Komputer działał bez większych problemów przez jakiś czas od 2006 roku. Pewnego razu coś zaczęło się dziać z USB, komputer trafił do serwisu, gdzie dostał nowy zasilacz. Na jakiś czas pomogło, ale od tamtej pory USB na płycie Asusa nie działało tak jak powinno - pojawiały się komunikaty "To urządzenie może działać szybciej", czasem wcale nie rozpoznawał sprzętu. Ostatecznie uznałem, że płyta została uszkodzona i USB wyłączyłem w BIOSie. Zestaw działał, mniej więcej miesiąc temu zaczął znowu odmawiać posłuszeństwa. Objawiało się to tym, że komputer raz się uruchamiał, a raz nie. Około tygodnia temu zupełnie przestał się włączać - po naciśnięciu przycisku zasilania kręcą się wiatraki i dyski, poza tym nic się nie dzieje. Brak ekranu BIOSu, dźwięków z głośniczka także. Dodatkowo 2 klawiatury też przestały działać. Po podłączeniu pierwszej i uruchomieniu było słychać 'cykanie' z komputera (nie jestem w stanie określić źródła tego dźwięku), przy drugiej nie było nic takiego. Myślałem, że to płyta padła, wczoraj wymieniłem na wspomnianego wyżej Gigabyte'a i było ok. A dzisiaj identyczny problem jak na płycie Asusa. Rozłożyłem cały zestaw do pojedynczych podzespołów, zrobiłem clear CMOS, podłączyłem wszystko od nowa i wstał. Wyłączyłem i znowu to samo. Wygląda na to, że to zasilacz - tylko, że sprawdziłem i napięcia są w normie. W tym miejscu już nie mam pojęcia, co może być nie tak. Jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12122023
    domio33
    Poziom 28  
    Ocena: 56
    Podmień na jakiś NORMALNY zasilacz. i posprawdzaj jeszcze raz
  • #3 12122084
    charlesstr
    Poziom 9  
    Obawiam się, że żeby zrobić podmianę będę musiał kupić nowy. Popytam znajomych, może akurat ktoś ma.
  • Pomocny post
    #4 12122089
    bocian3k
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    To że napięcia są w normie to jedno ( Pomiary przeprowadzane miernikiem mam nadzieję ?) ale w tych urządzeniach zasilaczo-podobnych same tętnienia oraz brak jakichkolwiek zabezpieczeń doprowadza do śmierci wiele komponentów - tak jak kolega wyżej napisał - sprawdź to na porządnym zasilaczu - być może jeszcze płyta i reszta nie popadały
  • #5 12122137
    charlesstr
    Poziom 9  
    Tak, sprawdzałem miernikiem. Czyli uwalone klawiatury mogą być wynikiem tego właśnie tętnienia?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 12122270
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2774
    Cytat:
    Czyli uwalone klawiatury mogą być wynikiem tego właśnie tętnienia?

Tak. Nie włączaj już komputera z tą puszką z kablami.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
    Sprawdź stan kondensatorów na płycie głównej.
  • REKLAMA
  • #7 12122588
    charlesstr
    Poziom 9  
    Ok, nie zamierzam go włączać. I tak nie działa, więc nie ma po co.
    Rozmontowałem całość, żeby dokładnie obejrzeć te kondensatory i zauważyłem że jeden jest lekko wypukły. Do tego ma na środku brązową plamkę.
    Do wymiany?
  • Pomocny post
    #8 12122632
    miecho18
    Spec od komputerów
    Cytat:
    Do wymiany?

Tak. Sprawdź czy w tej linii jest tylko jeden kondensator. Jeśli jest więcej, to do wymiany wszystkie w tej linii.
  • #9 12122762
    charlesstr
    Poziom 9  
    Jak mam rozumieć linię? Jeżeli jest pod nim oznaczenie DEC11, to inne oznaczone DEC** to ta sama linia?
  • Pomocny post
    #10 12122798
    miecho18
    Spec od komputerów
    Jak na poniższym obrazku:
    Do sprawdzenia które kondensatory są w tej samej linii najlepiej posłużyć się miernikiem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 12122896
    DominTR3B
    Poziom 27  
    Ocena: 90
    Dodam iż muszą mieć tę samą pojemność,lepiej na wyższe napięcie (np.jest6.3v to wstaw 10v) oraz typu LOW ESR.
  • #12 12122925
    charlesstr
    Poziom 9  
    Przekopałem połowę forum i znalazłem wcześniej tę informację, mimo to dzięki za pomoc ;)
    Myślę, że nie będę się za to brał. Płytę niedawno kupiłem, a facet napisał, że udziela 10 dni gwarancji rozruchowej. Raczej ją zwrócę, a pieniądze zainwestuję w lepszy zasilacz. Możliwe, że płyta Asusa jeszcze da radę, tylko ten zasilacz felerny trzeba zmienić.
  • #13 12148525
    charlesstr
    Poziom 9  
    Panowie, jednak muszę znowu prosić o porady. Wymieniłem zasilacz na Chiefteca GPA-400S8. Okazuje się, że chyba nie w zasilaczu leży problem - nie mogę zmusić żadnej z płyt do uruchomienia. Wiadomości BIOS POST brak, dźwięku także. CMOS wyczyszczony, bateria sprawna. Wentylatory się kręcą. Co teraz?
  • #14 12151942
    miecho18
    Spec od komputerów
    Kondensatory wymieniłeś?
    Być może poprzedni zasilacz ubił obie płyty.
  • #15 12185949
    charlesstr
    Poziom 9  
    Z całą pewnością ubił.
    Jako, że nie miałem już więcej czasu na próby rozwiązania tego problemu, oddałem cały zestaw do serwisu. Pierwsza płyta - trup. Druga sama startowała po podaniu zasilania, ale nic poza kręcącymi się wiatrakami i dyskami się nie działo. Wymiana kondensatorów niestety nie pomogła. I w ten sposób mam teraz 2 padnięte płyty główne.
    Wniosek? Nie oszczędzać na zasilaczach.
    Dzięki za pomoc, temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problemy z komputerem po przesiadce z płyty głównej Asus P5LD2-SE na Gigabyte 8i945PL-G. Po wymianie zasilacza na i-BOX DR8400BTX, komputer zaczął mieć problemy z USB, co doprowadziło do wyłączenia tego portu w BIOSie. Po dalszych problemach z uruchamianiem, użytkownik wymienił zasilacz na Chieftec GPA-400S8, ale nadal nie udało się uruchomić żadnej z płyt głównych. Po sprawdzeniu kondensatorów, które okazały się uszkodzone, użytkownik oddał zestaw do serwisu, gdzie stwierdzono, że obie płyty główne są uszkodzone. Użytkownik podkreślił, że nie warto oszczędzać na zasilaczach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA