logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć komputer VGA do TV z wejściem Euro/3xRCA? Kabel VGA-3xRCA nie działa

thebesciak14 30 Mar 2013 10:36 7314 12
REKLAMA
  • #1 12131063
    thebesciak14
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam.
    Chcę podłączyć komputer do TV w komputerze mam wyjście VGA a w telewizorze euro i chyba 3xRCA (trzy kolory czerwony, biały, żółty) kupiłem kabel VGA-3XRCA (końcówki czerwona, zielona, niebieska) ale nie działa, jaki może być powód? Czy mam zły kabel? Jak mogę podłączyć komputer do TV, jakich kabli potrzebuje?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12131089
    JaDCorbeN
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Zły kabel. Kupiłeś komponent a w TV jest kompozyt. Jaka karta? Na pewno nie ma innych wyjść?
  • #3 12131118
    thebesciak14
    Poziom 2  
    Katra NVIDIA GeForce 9500 GT, w komuterze mam jeszcze HDMI ale w telewizorze nie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12131128
    pasiu82
    Poziom 2  
    Musisz podać więcej szczegółów dotyczących sprzętu, jakie posiadają wejścia.
  • #5 12131143
    thebesciak14
    Poziom 2  
    w telewizorze: Euro, S-VIDEO input, chyba 3xRCA ( czerwony, biały, zółty)
    w komuterze: VGA, HDMI, DVI

Dodano po 24 [minuty]:

Jest jakiś kabel dzięki któremu będę mógł podłączyć ten komputer z telewizorem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 12132528
    kry1972
    Poziom 18  
    Ocena: 85
    Witaj,a w karcie graficznej nie posiadasz czasem gniazda TV-OUT?
  • #7 12134776
    thebesciak14
    Poziom 2  
    no właśnie nie, tylko w telewizorze jest

3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    GM
  • Pomocny post
    #8 12135130
    kry1972
    Poziom 18  
    Ocena: 85
    Witaj, napisz jakie posiada gniazda twoja karta, standardowe posiadają 1 D-Sub, 1 lub 2 DVI zamiast D-Sub oraz 1 czarne okrągłe gniazdo TV. Zrób zdjęcie gniazd i wklej.
  • Pomocny post
    #9 12135770
    JaDCorbeN
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Z tego co zdążyłem zauważyć to jego karta ma:
    2 DVI i 1 HDMI lub
    1 DVI 1 D-SUB i 1 HDMI
    i podłączenie do tv będzie raczej niemożliwe na tym układzie złącz. (zakładając że w TV nie ma HDMI, a w kompie wyjścia Video - w kompie nie na karcie graficznej.
    No i @kry1972 ma w 100% rację: zamiast od razu napisać jakie masz wejścia/wyjścia w rozbiciu na TV, komp i grafikę to kombinujesz i wszystkie dane trzeba wyciągać na siłę.
  • Pomocny post
    #10 12135842
    tadziol
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Wygląda na to, że będziesz potrzebować konwertera VGA na S-video --> VGA-->TV
  • #12 13266007
    gibzwein
    Poziom 11  
    Może trochę nieaktualne ale nie macie Panowie racji, ostatnio sami z kumplem zrobiliśmy kabelek którym bez problemu podłączyliśmy kompa do TV do wejścia Scart. Koszt kabelka prawie żaden. Podstawowy problem to zmiana częstotliwości karty graficznej komputera z 31kHz na 15 kHz. W windowsie można użyć programu Soft15khz, w linuxie podobno nie ma z tym żadnego problemu wystarczy odpowiednie ustawienia wprowadzić w Xorg (lub czymś takim, kolega trochę bardziej w tym siedzi). Obraz wymagał korekty i podczas wyciągania elektroniki radiator dotknął do linki od kineskopu i telewizor odmówił współpracy. To nic mam dwa nowe telewizory i będę kontynuował badania. Teraz chcę ominąć całą zbędną elektronikę w telewizorze i podać sygnał RGB bezpośrednio na kineskop. Jakby znalazła się dobra dusza i mi w tym pomogła byłbym wdzięczny. Chcę aby komputer włączał kineskop po przejściu w tryb 15kHz automatycznie.
  • REKLAMA
  • #13 13268485
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2302
    Wykopaliska!
    Jak podłączyć komputer VGA do TV z wejściem Euro/3xRCA? Kabel VGA-3xRCA nie działa
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik próbuje podłączyć komputer z wyjściem VGA do telewizora z wejściem Euro i 3xRCA, jednak zakupiony kabel VGA-3xRCA nie działa. W odpowiedziach wskazano, że problemem jest użycie niewłaściwego kabla (komponent zamiast kompozytowego) oraz brak odpowiednich wyjść w karcie graficznej (NVIDIA GeForce 9500 GT). Sugerowano użycie konwertera VGA na S-Video lub zmiany ustawień częstotliwości karty graficznej. Użytkownik posiada również inne złącza, takie jak HDMI i DVI, ale telewizor nie obsługuje HDMI.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA