logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć laptopa z wyjściem DVI/VGA do TV z wejściem RCA (kompozyt)?

chicagow 27 Mar 2006 03:57 1948 6
REKLAMA
  • #1 2461789
    chicagow
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Mam wyjscia z laptopa dvi i vga, a telewizor z wejsciem RCAx3,kupilem kabel vga
    na 3xrca podlaczylem do TV i nic!!! Co mam zrobic lub jak kabel kupic?
    Nie wiem dlaczego kable RCA maja kolory czerwony,nie bieski i zielony. Dvd lacze z TV , 3xrca -zolty, czerwony i bialy i dziala DVD-wiec telewizor jest OK
  • REKLAMA
  • #2 2461801
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 417
    Poniewaz Ty potrzebujesz do TV podlaczyc video a nie RGB. Z tej przejsciowki VGA - RCA to Ci RGB wychodzi a nie Video. Musisz kupic takie urzadzonko ktore z VGA robi Video. Inaczej tego nie widze.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2465809
    chicagow
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Ok to poradz mi co mmam kupic!
  • REKLAMA
  • #5 2716072
    Pinger
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    hej. ma ktos schemat takiego ukladu???
  • #6 2716097
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Hej, może kolega łaskawie zastosowałby się do regulaminu Forum i posłuzył się funkcją SZUKAJ? Na przykład w taki oto sposób: +vga +tv +schemat
  • REKLAMA
  • #7 2800020
    neo_plonsk
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    kupilem kabel polaczeniowy laptop z tv. mam tv tompson plaski 32 "; LAPTOP POSIADA ZWYKLE WYJSCIE VGA (toshiba 1710) niestety nie mam obrazu na tv. na kablu sie doczytalem ze obsluguje max 17 ". Nie da sie nic zrobic? Jesli nie to jaki kabel kupic ?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podłączenia laptopa z wyjściem DVI/VGA do telewizora posiadającego wejście RCA (kompozyt). Próba bezpośredniego połączenia kablem VGA na 3xRCA nie przynosi efektu, ponieważ wyjście VGA przesyła sygnał RGB, a nie sygnał wideo kompozytowy wymagany przez wejście RCA telewizora. Kolory kabli RCA (czerwony, niebieski, zielony) odpowiadają sygnałom RGB, natomiast standardowe wejście wideo kompozytowe używa żółtego kabla do sygnału wideo oraz czerwonego i białego do dźwięku. Aby uzyskać obraz na telewizorze, konieczne jest zastosowanie konwertera sygnału VGA na wideo kompozytowe (VGA to composite video converter). Przykładowym urządzeniem jest konwerter dostępny pod adresem http://www.ramelectronics.net/html/PC-TV_GTM-2000.html. W dyskusji pojawiła się także kwestia kompatybilności rozdzielczości i wielkości ekranu telewizora z sygnałem VGA, co może wymagać dodatkowej konfiguracji lub innego kabla.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA