logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy stacja transformatorowa 5m od domu jest szkodliwa i przyciąga pioruny?

twister78 30 Mar 2013 13:52 9987 7
REKLAMA
  • #1 12131918
    twister78
    Poziom 10  
    Witam,
    na początku chciałbym zaznaczyć, że nie znalazłem w internecie jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie. Dlatego piszę tutaj, jako, że jest to najbardziej rzetelne forum związane z elektroniką.

Mianowicie, niedawno ZE wybudował w pobliżu mojego domu (jakieś 5m) stację transformatorową. Chciałbym się dowiedzieć czy urządzenie takie jest szkodliwe? I czy zwiększa to prawdopodobieństwo uderzenia w mój dom piorunu podczas burzy?
  • REKLAMA
  • #2 12132052
    marci4
    Poziom 31  
    Ocena: 177
    A skąd takie przypuszczenia?

Według mnie nie jest to szkodliwe i nie podnosi ryzyka uderzenia pioruna...
  • REKLAMA
  • #3 12132074
    Sołtys_Elbląga
    Poziom 31  
    Ocena: 564
    5 metrów od mojego bloku stoi stacja trafo, dzięki któremu zasilane jest osiedle. Piorun jeszcze nie trafił. Trafo stoi od 40 lat albo i lepiej.
  • REKLAMA
  • #4 12132091
    twister78
    Poziom 10  
    Naczytałem się o polu elektromagnetycznym i stąd moje obawy.
    Poza tym, jak to jest z tym polem, ono zatrzymuje się na ścianach czy bez problemu przez nie przenika?
  • REKLAMA
  • #5 12132321
    INTOUCH
    Poziom 30  
    Ocena: 199
    twister78 napisał:
    Poza tym, jak to jest z tym polem, ono zatrzymuje się na ścianach czy bez problemu przez nie przenika?
    Zależy o jakiej częstotliwości jest to pole.
    Jak duża jest ta stacja która ci przeszkadza? (Głównie chodzi o transformator)
    Jest na twojej działce?
  • #6 12132503
    twister78
    Poziom 10  
    Na mojej nie, na działce obok. Na szerokość trochę około pół metra ma (nie podłączyli go jeszcze i nie ma oznaczeń).
  • #7 12133036
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4800
    twister78 napisał:
    Naczytałem się o polu elektromagnetycznym i stąd moje obawy.

Przestań! Pole elektromagnetyczne zamyka się w rdzeniu transformatora. A to od przewodów... Ludzie! Niedawno jakaś mamusia biadoliła, że przeciągnęli kable 5 m od ściany sypialni, gdzie śpi jej dziecko. A to, że takie same kable ma w ścianach tejże sypialni, to już nie zauważyła.
    Czytajcie tematy pola elektromagnetycznego ze zrozumieniem, a nie jak przedszkolaki. Bo kwestie zdrowia mogą wchodzić w grę przy częstotliwości co najmniej setek MHz (a nie 50 Hz) przy niskim napięciu, albo napięcia setek tysięcy woltów (a nie 230 V) przy mniejszej częstotliwości. I nie należy tego mylić, bo się wychodzi na durnia.
  • #8 12137287
    twister78
    Poziom 10  
    Ok, dziękuje za wszystkie odpowiedzi :) Teraz jestem spokojniejszy.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytanie dotyczące potencjalnych zagrożeń związanych z nowo wybudowaną stacją transformatorową, znajdującą się 5 metrów od jego domu. W odpowiedziach podkreślono, że stacje transformatorowe nie są szkodliwe dla zdrowia i nie zwiększają ryzyka uderzenia pioruna. Wskazano, że pole elektromagnetyczne generowane przez transformator nie przenika przez ściany budynków, a obawy dotyczące zdrowia są uzasadnione jedynie w przypadku wysokich częstotliwości. Użytkownik wyraził wdzięczność za uzyskane informacje, które rozwiały jego wątpliwości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA