logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Fabia 1.4 MPI 8V - Sprzęgło nie wysprzęgla co wymienić, wysprzęglik czy s

flatron1212 01 Kwi 2013 11:54 12954 5
REKLAMA
  • #1 12138842
    flatron1212
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Siemka

Padło mi sprzęgło. Jechałem wolniutko przez błoto i czułem że mogę ulgnąć to dałem gazy na 1 biegu, no i jak dojechałem i później odpaliłem samochód nie mogłem już ruszyć. Jedynie na zgaszonym silniku wrzucić 1 i ruszyć i i gazu puszczając gaz następny bieg. Sprzęgło coś tam bierze ale lichutko bardzo lichutko, myślę że jak by to była tarcza czy docisk to by się ślizgało, a tu się nie ślizga tylko prawie nie ma sprzęgła. Miał może ktoś taki problem, czy jutro powinienem zacząć od wymiany wyprzęgnika ?
  • REKLAMA
  • #2 12139542
    matimon22
    Poziom 25  
    Ocena: 336
    Jak zachowuje się pedal sprzęgła?? Ma pełny skok roboczy, czy z luzem??
  • REKLAMA
  • #3 12141720
    flatron1212
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Ma pełen skok, zachowuje się normalnie tak jak przed awarią.

Co dziwne

Dziś zszedłem na dół, odpaliłem wciskam sprzęgło no i zadziałało, nie idealnie ale biegi z małym zgrzytem się włączają i by można było jechać ale nie jezdziłem.

Moje pytanie, czy to sprzęgło, zamawiać jutro tarcze docisk i łożysko czy może to być pompka
  • REKLAMA
  • #4 12141942
    m_kusow1
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Spróbuj odpowietrzyć układ.
    Dla własnego spokoju zrzucił bym skrzynie i zajrzał co tam się dzieje.
  • REKLAMA
  • #5 12144750
    kacper082
    Poziom 18  
    Ocena: 142
    A nie spaliłeś sprzęgła jak dodawałeś gazu? Czuć było smród sprzęgła?
  • #6 12145780
    toku74
    Poziom 31  
    Ocena: 727
    Jadąc przez kałuże zaciagnąłeś brudu do komory sprzęgła i teraz tarcza się klei lub blokuje na wielowypuście, lub podlazło coś pod docisk. Wyjmij skrzynię i wszystko wyczyść. Potem obejrzyj, zweryfikuj ewentualne uszkodzenia, a potem zastanawiaj sie nad wymianą jak będzie konieczność. I tak wyjęcie skrzyni Cię nie ominie.
    Choć jest jeszcze jeden chamski sposób na sprawdzenie czy tarcza się klei. Jedziesz na jedynce na wysokich obrotach z wciśniętym sprzęgła i puszczsz gaz hamując silnikiem /ostre szarpnięcia/. Może odpuści, ale to chamski sposób na starsze VW z odwrotnym kołem zamachowym, gdzie blokował pył z tarczy.
REKLAMA