logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brother DCP-J140W - Konfiguracja Wi-Fi z routerem TP Link WR740 w mieszkaniu

Htomas 03 Kwi 2013 10:51 35355 18
REKLAMA
  • #1 12148094
    Htomas
    Poziom 18  
    Ocena: 152
    Znajomi poprosili mni o pomoc w kupnie i zainstalowaniu urządzenia wielofunkcyjnego. Wybór padł na Brothera jak w tytule, W mieszkaniu tym są dwa pokoje: duzy i mały (bloki). W duzym pokoju jest laptop Fujitsu Siemens z Vista i router TP Link WR740 (podłączony do kablówki, rozsyła net po wifi ), natomiast w małym też laptop (Dell) i stary pecet z WinXP, do którego na razie podłaczyłem drukarkę kablem USB. Drukarka działa ale chcieliby była mozliwośc drukowania na niej też z tych laptopów bezpośrednio. Jak więc najlepiej skonfigurować to po wi-fi? Niestety sygnał w małym pokoju z routera (który ma przecież antenę zewnętrzna) jest słaby, więc tak sobie myślę ze konfiguracja bez routera może sie nie udać dla laptopa w duzym pokoju. Niestety na sieciach słabo się znam więc proszę o poradę doświadcoznych fachowców :D
  • REKLAMA
  • #2 12152644
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Drukarka musi się połączyć z WiFi z routera, praktycznie żadna nie obsługuję trybu ad-hoc.
  • Pomocny post
    #3 12153578
    voitek1
    Poziom 39  
    Ocena: 287
    ...chyba, że chcesz podłączyć bezpośrednio do kompa i udostępnić innym użytkownikom w sieci, ale wtedy komp doktórego podłączona będzie drukarka musi byc cały czas włączony...

Ale skoro masz router to w czym problem?
    Podłączasz ją do WiFi korzystając z instrukcji obsługi drukarki, później instalujesz z poziomu OS na każdym kompie szukając jej w sieci (powinno znaleźć automatycznie). Tyle, że podczas instalacji, musisz mieć przygotowane sterowniki dla niej...
  • #4 12153721
    Htomas
    Poziom 18  
    voitek1 napisał:
    ...chyba, że chcesz podłączyć bezpośrednio do kompa i udostępnić innym użytkownikom w sieci, ale wtedy komp doktórego podłączona będzie drukarka musi byc cały czas włączony...

Ale skoro masz router to w czym problem?
    Podłączasz ją do WiFi korzystając z instrukcji obsługi drukarki, później instalujesz z poziomu OS na każdym kompie szukając jej w sieci (powinno znaleźć automatycznie). Tyle, że podczas instalacji, musisz mieć przygotowane sterowniki dla niej...

Dzięki, tak chyba zrobię :D

Ale napiszcie mi krok po kroku co zrobić bo zaraz oszaleję
    Na panelu sterowania drukarki znalazłem menu sieci, znalazło mi sieć domową wi-fi, wpisałem hasło i wyskoczył komunikat że połaczenie OK.
    Ale jak połączyć teraz laptopa z drukarką przez WiFi w Windows XP?
    Próbuję przez "dodaj drukarkę" w panelu sterowania WIndows, jednak nic nie wychodzi. Sciągnąłem program BRAdmin Proffessional 3 ale też nie mam pojęcia jak go uzyć do dodania drukarki sieciowej wi-fi :cry:
  • REKLAMA
  • #5 12154861
    voitek1
    Poziom 39  
    Ocena: 287
    To dobrze próbujesz
    voitek1 napisał:
    ...później instalujesz z poziomu OS na każdym kompie szukając jej w sieci (powinno znaleźć automatycznie). Tyle, że podczas instalacji, musisz mieć przygotowane sterowniki dla niej...
    jeśli z automatu nie znajdzie to wpisujesz IP routera...
  • REKLAMA
  • #6 12154957
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2680
    Dodaj drukarkę lokalną przez port TCP/IP wpisując jej obecne IP w sieci,
  • #7 12155291
    Htomas
    Poziom 18  
    jimasek napisał:
    Dodaj drukarkę lokalną przez port TCP/IP wpisując jej obecne IP w sieci,

Dzięki wszystkim za pomoc :D
    Udało się za pomocą płyty instalacyjnej od drukarki. Gdy drukarka była już połaczona z routerem to za pomocą kreatora z programu MFL Pro udało się ją bez problemu zainstalować. Zresztą jak pobawiłem się programem BRADMin to tez znalazłem opcję dodawania drukarki po adresie IP. :D
  • #8 12162977
    foxxer672
    Poziom 23  
    Ocena: 161
    Posiadam tą samą drukarkę! (:
    Przepraszam za pisanie w tym temacie (:
  • #9 12420855
    marchew1990
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam
    Mam pytanie :-) Jest możliwość połączenia drukarki Brother 140W z komputerem bezprzewodowo ale bez użycia routera? Jeśli tak to bardzo proszę napisać jak to zrobić, będę bardzo wdzięczny.
    Wszędzie opisują jak połączyć drukarkę przez router, ja nie mam routera więc muszę połączyć ją bezpośrednio z kompem....
  • #10 12421681
    foxxer672
    Poziom 23  
    Potrzebny jest kabel USB jeśli bez routera. Proszę założyć nowy temat jeśli chce pan/i rozwinąć swój problem.
  • #11 12893485
    cb_marcin
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Nie jest to prawdą, można bez problemu połączyć się z drukarką, bez użycia rutera, należy stworzyć AD-Hoc bez uwierzytelniania, bądź z uwierzytelnianiem WEP, i wszystko śmiga, lecz już w takim połączeniu nie zeskanujemy, jeśli się nie mylę, skanowanie może odbywać się tylko przy połączeniu USB
  • #12 12893519
    marchew1990
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Jestem zielony w tym temacie i nie wiem jak stworzyć AD-Hoc i co dalej. Jest możliwość żeby ktoś opisał krok po kroku?
  • REKLAMA
  • #13 12893672
    foxxer672
    Poziom 23  
    Płyta ze sterownikami dołączona z drukarką. Na niej są sterowniki jak i pełnozakresowa pomoc techniczna.
  • #14 12893738
    marchew1990
    Poziom 10  
    Na płycie jest instrukcja ale połączenie drukarki z komputerem za pomocą routera :-( Jest ktoś wstanie napisać ja to zrobić krop po kroku ?
  • #16 12898295
    cb_marcin
    Poziom 11  
    Ad hoc-a tworzysz, wchodząc w centrum sieci i udostępniania->skonfiguruj nowe połączenie->skonfiguruj siec bezprzewodową typu ad-hoc, tworzysz siec z dowolną nazwa, typ zabezpieczeń bez, tym szyfrowania WEP, tworzysz sieć, potem w drukarce sieć->konfiguruj połączenie, odnajdujesz swojego ad-hoc-a, wpisujesz hasło, drukarka drukuje raport, i git,
    tylko jeszcze nie mogę rozgryźć czy da radę wywoływać skanowanie przez wifi, jak również skanować do pliku przez wifi, bo do tej pory nie działa
  • #17 12902336
    marchew1990
    Poziom 10  
    Wielkie dzięki cb_marcin :-) Wszystko elegancko śmiga. O taki opis właśnie mi chodziło.
  • #18 12916458
    cb_marcin
    Poziom 11  
    ciesze się że pomogłem, jak by ktoś doszedł jak skanować przez wifi było by świetnie, bo już nie mam do tego energii :d
  • #19 13932350
    PonuryDruciarz
    Poziom 10  
    Ocena: 21
    przycisk skanowania na drukarce, zapyta do czego skanować i wybierasz do pliku, później cel - komputer (wyświetla się tylko w przypadku jeśli możesz drukować z kompa normalnie - czyli masz ok połączenie wifi skonfigurowane). Ot cała filozofia skanowania przez wifi. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w konfiguracji drukarki Brother DCP-J140W do pracy w sieci Wi-Fi z routerem TP Link WR740. W dużym pokoju znajduje się laptop z systemem Vista, a w małym laptop z Windows XP oraz stary komputer. Użytkownik chciał, aby drukarka była dostępna dla wszystkich urządzeń bezprzewodowo. Odpowiedzi sugerowały, że drukarka musi być podłączona do Wi-Fi routera, a następnie zainstalowana na każdym komputerze z odpowiednimi sterownikami. Użytkownik z powodzeniem skonfigurował drukarkę, korzystając z płyty instalacyjnej i programu MFL Pro, a także odkrył możliwość dodawania drukarki po adresie IP. W dyskusji poruszono również możliwość połączenia bez routera poprzez utworzenie sieci ad-hoc, jednak wymagało to dodatkowych kroków i nie pozwalało na skanowanie przez Wi-Fi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA