logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Meriva nie pali na ciepło - nie pali na ciepłym silniku i faluje

szymekmistrz 06 Kwi 2013 20:29 7248 10
REKLAMA
  • #1 12164811
    szymekmistrz
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam.
    Dobrzy ludzie pomóżcie.
    Posiadam Opla Merivę z 2004 r.
    Silnik to 1.7 cdti 16v.
    Od pewnego czasu nie odpala na ciepłym silniku i faluje.
    Zaprowadziłem więc go do mechanika i stwierdzono przelew na wtryskach.
    Wymieniona została 1 para, 2 para i 3 para...
    A nadal to samo.
    Zostały też wymienione czujniki CSCV, czujnik położenia wału, czujnik ciśnienia listwy, zregenerowany rozrusznik, bo za wolno kręcił i stwierdzono, że zakłóca czujnik położenia wału.
    I nadal to samo.
    Łapie za 5iątym razem i głośno pracuje.
    PROSZĘ O POMOC!
  • REKLAMA
  • #2 12165011
    waldzior
    Poziom 15  
    Ocena: 54
    Sprawdź ciśnienie na listwie CR i podaj jego wartość podczas odpalania , zwróć uwagę czy ta wartość po uruchomieniu jest stabilna , a czy po wymianie wtrysków (1 para 2 para 3 para chyba chodzi o wtryski ?????) zaznaczyłeś to w ECU , w tym silniku nie podaje się kodów danego wtryskiwacza tylko określasz , który wtryskiwacz został wymieniony .
  • #3 12165293
    szymekmistrz
    Poziom 14  
    Dzięki za odpowiedź.
    Te pary, które napisałem to pary wtrysków (1 para to 4 wtryski)
    Wszystkie były o tych samych numerach co oryginalne denso 8612
    nie wiem , czy mechanik zaznaczał to w ECU.
    Po 3 mies. naprawy odebrałem auto, ale zaprowadzam auto z powrotem i przedstawię mechanikowi twoje wskazówki i będę z tb w kontakcie
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 12165789
    georgio70
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    jedyna rozsądna podpowiedz to zmień warsztat bo ten najwidoczniej nie wie co robi i co ma robić, jeżeli ktoś 3 miesiące walczy to sory. niech ktoś konkretny pomierzy te auto i powinno się wyjaśnić o co biega.
  • REKLAMA
  • #5 12168073
    waldzior
    Poziom 15  
    Co ty masz za silnik , który 1.7 DTH DTJ DTR ? , wtryski Denso ? , stawiam na dwa ostatnie , jeśli masz sterownik silnika Denso to może być problem z samym zaworem SCV , falowanie obrotów może powodować niestabilna praca tego zaworu (rośnie i maleje ciśnienie w zasobniku CR) , znany temat w silnikach 1.7 DTJ DTR .
  • #6 12169278
    szymekmistrz
    Poziom 14  
    Jest to silnik 1.7 cdti.Też stawiałem na SCV , więc wziąłem od mechanika samochód i sam wymieniłem ten zawór, jednak nic nie pomogło.
    Po przejażdżce merivą objawy były te same, więc wymieniłem czujnik na listwie wysokiego ciśnienia i nadal nic...
    Nadal rechocze jak traktor, i gdy puszczam go z obrotów, to spada do 400 obr lub gaśnie.
    Już wymieniłem prawie wszystkie czujniki i te 3 pary wtrysków o tych samych numerach
    i nie wiem, czy trzeba je jakoś zatwierdzać czy też nie gdy są te same numery.
    Są to numery 8612 kochane denso...
    Czy może tu coś dziać się ze sterownikiem wtrysków?
    pomocy!
  • #7 12169625
    waldzior
    Poziom 15  
    Dalej nie odpowiedziałeś na moje pytanie! , poza tym po wymianie zaworu SCV konieczna jest jego kalibracja za pomocą techa-2 lub opcom-a , sama podmianka nic nie zmieni .
  • REKLAMA
  • #8 12173782
    szymekmistrz
    Poziom 14  
    Tego silnika nie mogę rozszyfrować...
    Nie mogę nigdzie znaleźć informacji , czy jest to DTR,DTJ czy DTH.
    W książce serwisowej pisze tylko isuzu 1.7 cdti.
    Załączam zdj :
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #9 12174552
    matimon22
    Poziom 25  
    Ocena: 336
    Słuchaj, ale dalej nie ma konkretów - ciśnienie CR w momencie zapalania i jazdy, błędy, położenie EGR...
  • #10 12175220
    waldzior
    Poziom 15  
    To jest DTH 101 KM , nie jestem pewien ale wtryskiwacze są Boscha a nie Denso .
  • #11 12187171
    szymekmistrz
    Poziom 14  
    Te wtryski to 100% Denso.
    Ten samochód, gdy go kupiłem był na Denso i układ sterowania też jest Denso.
    Nie wiem, czy te wtryski trzeba po wymianie zgłaszać do AKU czy też nie.
    Mechanik od którego wziąłem auto nie zatwierdzał ich ani nie spisał kolejności numerów.
    Nie wiem czy rozbierać samochód i spisywać te nr. , bo elektrykowi jest potrzebna ta kolejność , chodź mówi on, że to też niewiele pomoże.
    Już nie wiem co robić, chodź to 3cia para sprawdzonych wtrysków.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada Opla Merivę z 2004 roku z silnikiem 1.7 CDTI, który ma problemy z uruchamianiem na ciepłym silniku oraz falowaniem obrotów. Po wymianie trzech par wtryskiwaczy Denso 8612 oraz czujników (CSC, położenia wału, ciśnienia listwy) problem nadal występuje. Użytkownik zastanawia się, czy wymienione wtryskiwacze wymagają kalibracji w ECU oraz czy problem może leżeć w zaworze SCV. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ciśnienia na listwie CR oraz zmianę warsztatu, ponieważ dotychczasowy mechanik nie rozwiązał problemu przez trzy miesiące.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA