Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Komputer mi się restartuje. Komunikaty o nieprawidłowym rozmiarze plików.

DONGERO 23 Lut 2005 11:44 6053 30
  • #1 23 Lut 2005 11:44
    DONGERO
    Poziom 13  

    Problem jest dość irytujący... Opisze krok po kroku co się dzieje. Jeśli będą jakieś niejasności - Piszcie... A więc:

    Mam Windowsa XP Professional SP1

    1. Uruchamiam mojego PCta,
    2. Loguję się na dowolnego urzytkownika (mam 3ech),
    3. System startuje uruchamiając kolejne programy...
    4. ...i w tym momencie komputer się restartuje,
    5. Przed kolejnym logowaniem wykonuje skanowanie dysku C:,
    6. Znów loguję się na któryś z profili
    7. System uruchmia sie normalnie i wyświetla komunikat:
    "System odzyskał sprawność po poważnym błędzie"

    Podczas skanowania dysku C: znajduje pliki typu: NTUSER.LOG, NTUSER.DAT, NTUSER.DAT.LOG, SYSTEM.LOG itp. (jest ich trochę więcej, to są tylko przykłady)
    Dla tych plików wyświetlają się komunikaty np:
    "Plik ma nieprawidłowy rozmiar",
    "Plik zawiera błędne wpisy"
    "Plik skrzyżowany w jednostce alokacji" (czy coś w tym stylu ...

    Z podanej lokalizacji tych plików wynika, że jest to problem dotyczący wszystkich urzytkowników a nie wyłącznie jednego z nich. Występował on także wtedy gdy miałem utworzony tylko jeden profil...

    Częstotliwość pojawiania się tego problemu jest zmienna. Czasam jest, czasem go nie ma. Czasem przy skanowaniu znajdzie 10 plików, czasem żadnego. Czasami PCet restartuje się raz, czasem kilka razy, a czasami wcale...

  • #2 23 Lut 2005 11:55
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda

    wieeele razy juz to bylo, jest mozliwych wiele przyczyn, glowne to:
    pamiec
    grafika
    procesor
    zasilacz

  • #3 23 Lut 2005 12:36
    Tolo1
    Poziom 14  

    No i jeszcze moze byc to slynny juz robaczek :),ktory laduje sie natychmiast po podlaczeniu do internetu jesli nie masz zainstalowanych poprawek.

  • #4 23 Lut 2005 13:12
    Electronic0
    Poziom 17  

    szaleniec napisał:
    wieeele razy juz to bylo, jest mozliwych wiele przyczyn, glowne to:
    pamiec
    grafika
    procesor
    zasilacz

    dodałbym jeszcze do tego kondensatory na płycie głównej

  • #5 23 Lut 2005 17:09
    Blondasek4
    Poziom 10  

    Bardzo małe prawdopobieństwo, ale możesz spróbować zaczytać optymalne ustawienia BIOS-u, choć przyznam szczerze, że mało prawdopodobne, iż to pomoże. Najprawdopodobniej robal => systemowo, kondensatory na main boardzie => sprzętowo. Pozdrawiam

  • #6 23 Lut 2005 17:11
    piotrd90
    Poziom 20  

    Jestem prawie pewien że to wredny robak. Po pierwsze to usuń pliki cookie albo przeskanuj system jakimś antywirem i tą reszta spywarów czy tam adwarów. Ja miałem to samo. System resetował sie podczas normalnego użytkowania kompa. Musiałem formatować :( POZDRO

  • #7 23 Lut 2005 18:44
    Tolo1
    Poziom 14  

    Proponuje ci www.mks.com.pl zakladka Skaner Online - szybciutko wychwyci robale ,a jestem pewien,ze je masz.

  • #8 23 Lut 2005 19:48
    kotlet
    Poziom 20  

    szaleniec napisał:
    wieeele razy juz to bylo, jest mozliwych wiele przyczyn, glowne to:
    pamiec
    grafika
    procesor
    zasilacz


    Electronic0 napisał:
    dodałbym jeszcze do tego kondensatory na płycie głównej


    Ta a ja dodam jeszcze spadki napięcia w przewodzie doprowadzającym napięcie do zasilacza. Sprubuj podłączayć komputer pod inne gniazdko.

  • #9 23 Lut 2005 20:11
    piotrd90
    Poziom 20  

    Panowie zauważcie iż koledze raz sie komp restartuje a raz nie. Tu na 100% chodzi o robala. Miałem to samo i też podejrzewałem wyżej wymienione podzespoły. Po wymianie jednak tych częsci problem wystepował nadal. Już nie pierwsza osoba ma ten problem i praktycznie w kazdym przypadku chodzi o wirusa ukrytego w cookie. Po skasowaniu cookie wirus wraca. Dlatego najlepiej przeskanowac system programami które wyzej wymieniłem a jesli nic sie nie znajdzie to dopiero wtedy mozna myslec o hardware. Nie potrzbnie na darmo wydawac kase :)

  • #11 24 Lut 2005 07:22
    Tolo1
    Poziom 14  

    Widze,ze my tu dyskutujemy,a tworca posta zniknal ).Jak to mowil prezydent -elektryk "Ani me , ani be , ani kukuryku..." ;)

  • #12 24 Lut 2005 11:26
    tanatloc
    Poziom 10  

    gdy mi się komp resetował zajrzałem do biosa sprawdzić temperaturke procka. okazało mi się że pasta wyschła wieć zmieniłem i gitara.

    drugi przypadek mam niestety ztym kompem ze mi sie restartuje w dowolnym momencie ale bardzo zadko ale wina tym razem stoi w ramach są jakieś lewe

  • #13 24 Lut 2005 12:27
    DONGERO
    Poziom 13  

    Nie nie zniknelem ale na neta nie moglem wejsc przez te restarty..dzieki za rady zaraz obadamy te robale;)

  • #14 24 Lut 2005 12:38
    Kapsis
    Poziom 25  

    czesta przcyzyna restartow sa tez nieprawidlowo dzialajace kable sygnalowe do dysku[hdd lub nawet cd],chodzi o ta tasme szara szeroka.czasami przestaje dobrze dzialac z dnia na dzien lub poprzez ciagle wyciaganie.zmien i zobacz czy sie poprawilo

  • #15 24 Lut 2005 15:01
    DONGERO
    Poziom 13  

    Jestem bardziej sklonny przychylić się do opcji, że to sprzęt nawala. Gdyby to był robak któryś z antywirusów by go pewnie usunął, a format rozwiązałby całą sprawę. Po ostatnim formacie problem pojawil się po kilku uruchomieniach PCta.

    Jedną z rzeczy, o których zapomniałem napisać to to, że skanowalem system antywirusami i robie to regularnie. Używałem wersji pełnych:
    - Ad-Aware SE Profesional (2004),
    - SpyBot S&D,
    - Mks_vir,
    - Awast Antywirus,
    - Norton,
    (i kilku innych demówek)
    Obecnie zaintalowane mam Ad-Aware i Mks_vir
    Pliki cookie również usuwam dość często, sprawdzałem dokladnie i nie wyglądają mi na podejrzane. Spora część cookie pozostawionych przez antywirusy jest mi znana, mimo to i tak je usuwam.

    Poszperam jeszcze, poobserwuje, ale mam przeczucie, że bez serwisu się nie obejdzie. Jeśli to wina sprzętu pozostaje mi tylko liczyć na prowesjonalizm panów serwisantów i na to, że wymienią jak najmniejszą ilość części...

  • #16 24 Lut 2005 16:59
    Kapsis
    Poziom 25  

    latwiej zmienic[pozyczyc] kabel sygnalowy od dysku niz zanosic kompa do naprawy.jak masz cd to odlacz zobacz czy sie nie restartuje,jak dalej sie bedzie restartowac to wez kabel sygnalowy od cd i podlacz nim hdd i wtedy zobacz

  • #17 24 Lut 2005 17:42
    MałyLesiu
    Poziom 16  

    U mnie kiedys tez tak bylo ze musailem kompa kilka raezy zrestartowac zanim sie odpalil, nieraz bywalo ze resetowal sie przy normalnej przecy.Ale kiedy z flashowałem BIOSA problem minal i juz mam spokuj jakies 1,5 roku.:)

  • #18 24 Lut 2005 18:13
    piotrd90
    Poziom 20  

    To fakt jeśli to nie wina robaka to pozostaje tylko sprzęt. U mnie problemem był robak. Teraz skanuje system programem NAV 2005 i Spyware Doctor. Ten drugi to w szczególności polecam.

  • #19 24 Lut 2005 18:32
    luki55
    Poziom 20  

    Siema! ja mam taki problem : włączam kompa pracuje normalnie i po jakimś czasie około 25 min) komp sie wyłącza po wcześniejszym wyswietleniu komunikatu ile czasu pozostało do zamkniecia systemu. Chodzi tu o jakiś plik znajdujący sie w "system32" Isass.exe
    może ktos wie co z tym zrobić?? acha ...dodam jeszcze że nie zawsze sie wyłącza ....ro for All:)

  • #20 24 Lut 2005 18:40
    Tolo1
    Poziom 14  

    luki - u ciebie to jest wlasnie wirus - tyle,ze on powinien raczej restartowac kompa.Sciagnij sobie pliki, ktore wrzucilem ze strony microsoftu sciagnij poprawki,nastepnie je zainstaluj i po ich instalacji przeskanuj komputer podanymi programami.Musisz to zrobic w takiej kolejnosci 1.instalacja poprawek 2. skanowanie komputera.To po to,zeby po wywaleniu robaka nie wladowal sie od nowa

  • #21 24 Lut 2005 19:25
    Kapsis
    Poziom 25  

    luki55 napisał:
    Siema! ja mam taki problem : włączam kompa pracuje normalnie i po jakimś czasie około 25 min) komp się wyłącza po wcześniejszym wyswietleniu komunikatu ile czasu pozostało do zamkniecia systemu. Chodzi tu o jakiś plik znajdujący się w "system32" Isass.exe
    może ktos wie co z tym zrobić?? acha ...dodam jeszcze że nie zawsze się wyłącza ....ro for All:)


    to moze byc wirus Sasser-jesli tak to pozbadz sie go jak najszybciej

  • #22 24 Lut 2005 19:42
    jannaszek
    Poziom 39  

    a czemu by nie wyłączyć 2 konta dla pruby,może komp jest zamykany bez wylogowania ,czuję że coś namieszane z kontami,z szybkim orzełączniem ,lub jakiś program nie jest dostatecznie zapisany i potem są skrzyżowane pliki ,to jest niewłaściwe zamykanie,zapisywanie
    albo update biosu może?

  • #23 24 Lut 2005 20:10
    pan_slonik
    Poziom 22  

    proponuje sprawdzic kompa na innej tasmie ide. kiedy te restarty zaczely sie pojawiac? czasem nie po instalacji sp1? moze to on jest przyczyna.

  • #24 24 Lut 2005 20:19
    DamPietrzyk
    Poziom 11  

    Miałem dokładnie taki sam objaw - zmienne restarty kompa. Przez długi czas z tym walczyłem podmieniająć wszystko (włącznie z przewodami i zasilaczem) oprócz procka i płyty. W końcu padł mi proc. Teraz na nowej płycie i procku chodzi bez zarzutów. Cała reszta pozostała bez zmian. Więc daję 99,9%, że to procek albo płyta. Spróbuj podmienić samego proca.

  • #25 25 Lut 2005 13:29
    piotrd90
    Poziom 20  

    DamPietrzyk napisał:
    Miałem dokładnie taki sam objaw - zmienne restarty kompa. Przez długi czas z tym walczyłem podmieniająć wszystko (włącznie z przewodami i zasilaczem) oprócz procka i płyty. W końcu padł mi proc. Teraz na nowej płycie i procku chodzi bez zarzutów. Cała reszta pozostała bez zmian. Więc daję 99,9%, że to procek albo płyta. Spróbuj podmienić samego proca.


    Dam pietrszyk najlepiej jest powiedziec że to płyta albo procek (wkońcu jak nie jedno to drugie) przeciez wymiana płyty i procka troche kosztuje a może okazać sie ona zbędna, może najlepiej poradź odrazu koledze aby sobie zmianił komputer jak ten mu sie resetuje. Koledzy bądźmy poważni i spróbujmy pomóc autorowi a nie nakłaniajmy go do zbędenej według mnie wymiany płyty głownej.

  • #26 25 Lut 2005 16:45
    luki55
    Poziom 20  

    Wielkie thx wszystkim za odpowiedzi:) restarty zaczeły sie pojawiać po świeżo sformatowanym dysku wcześniej miałem SP2 na XP ale jakoś to nie śmigało ...wkurzyłem sie i zrobiłem format bo nie było innego wyjścia mam parycje 3 GB noi na niej był ten XP +SP2 zostało mi w sumei coś 400 mega ale Sp2 nie dało sie odinstalowac bo wyskakiwał komunikat że za mało miejsca na HDD :) Dobra to ja ściągam te pliki skanuje i zobacze co się da zrobić jak się jeszcze wogóle coś da :) ...acha i jeszcze jedno ktos wspominał coś o płycie i procku hmmm....to raczej nie od tego choć podobno mam źle dobraną płyte G. ASUS TUSL-2 na P3 1100mhz i geeforce 2 mx 400 ....jakos to tak było ze karta graficzna ma na 64 mega pamięci, a płyta główna ma tylko 32 mega i nie daje sobie rady z obsługą sprzetu :) ustawienia biosu były zmieniane ale to akurat nic nie pomogło narazie :) :):)

  • #27 02 Mar 2005 15:42
    DONGERO
    Poziom 13  

    Taśmę już zmieniałem jakieś 2 tyg. temu co dalo efekt ale problem powrócił po tygodniu pracy... Narazie z powodu stanu zdrowia nie miałem zbytnio kiedy zająć się maszyną ale teraz biorę się ostro za nią. Oczywiś cie o efektach i spostrzeżeniach poinformuję.

    PoZdRO !!

  • #28 03 Mar 2005 10:46
    DONGERO
    Poziom 13  

    Problem występuje przy logowaniu na każdego użytkownika bez wyjątków. Nie występuje on przy zmienianiu profilu na inny (przelogowaniu).

    Mam 2 "twardziele" oba po 40Gb...
    Pierwszy (MASTER) podzielony jest na 2 partycje: 10Gb i 30Gb. Na 10Gb partycji jest zainstalowany system i wszystkie programy z nim współpracujące oraz programy użytkowe. Partycje 30Gb zajmują inne programy, gry i inne bzdety.
    Drugi dysk jest używany - odkupiłem go od znajomego. W tej chwili nie ma partycji ale była kiedy używał go znajomy. Z tym teżmiałem kiedyśproblem ale jużjest OK. 40Gb to muzyka, filmy, i instalki programów.

    Na obu dyskach system plików to FAT32

  • #29 04 Mar 2006 15:27
    popaw1
    Poziom 19  

    Witam!
    Z opisu wnioskuję, że najprawdopodobniej jest to wina pamięci.
    Proponuję wyłączenie komputera, wyjęcie pamięci (delikatnie elektrostatycznoś i te sprawy) pożądne oczyszczenie slotów w którą wkłada się pamiec, lub jak masz możliwośc wstawic pamiec sprawną, która działa bez problemu na innym komputerze.
    Jeśli ci wystaruje i działa to spróbuj zapóścic jakis program do testowania pamięci. Popatrz czy gdzieś na płycie głownej nie uzbierało się za dużo kurzu (najlepiej przejechac całą płytę dokładnie pędzelkiem).
    Jeśli to nie pomoże to tuż po restarcie wyłącz komputer i sprawdź temperature radiatora procesora, chipsetu płyty głównej i karty graficznej (w przypadku gdy komputer pochodzi jakiś czas). Jeśli uważasz, że któreś elementy są zbyt ciepłe to ostrożnie zdejmij radiator i wyczyśc elementy które stykają się ze sobą i posmaruj pastą termoprzewodzącą (ew. silikonem o podwyższonej przewodności ciepła).
    Na koniec radzę sprawdzic jakimś miernikiem uniwersalnym napięcia jakie wychodzą z zasilacza komputera.
    Czekam na odpowiedź czy coś pomogło.
    Pozdrawiam

  • #30 04 Mar 2006 16:28
    sonny
    Poziom 16  

    Spróbuj jeszcze tak.
    Kliknij Start>uruchom>wpisz msconfig>zakładka uruchamianie>i tam Wyłącz wszystkie. I uruchom ponownie i zobacz czy będzie sie tak działo jeśli nie to stopniowo zaznaczaj tam programy które maja sie uruchamiać i wychwycisz ten przez który tak sie dzieje.(Oczywiście niemusi byś to wina programu ale warto spróbować)

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo