logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pojawia sie logo XP i po chwili resetuje się kompuer ?

PolaK44 12 Lis 2006 20:27 4918 43
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego komputer restartuje się na logo Windows XP i nawet w trybie awaryjnym, mimo wymiany zasilacza, dysku i ponownej instalacji systemu?

Najbardziej prawdopodobna przyczyna to pamięć RAM albo płyta główna, a nie dysk twardy [#3223783] Uruchom Memtest z dyskietki lub płyty przy odłączonych wszystkich zbędnych urządzeniach: zostaw tylko procesor, jedną kość RAM, zasilacz, kartę graficzną i napęd dyskietek, a potem testuj każdą kość osobno [#3220894][#3218051] Jeśli możesz, podmień RAM na w 100% sprawny z innego komputera, bo to najszybciej pokaże, czy winna jest pamięć [#3223686][#3224389] Sprawdź też w BIOS-ie ustawienie SDRAM Frequency oraz temperaturę chipsetu, bo sama temperatura procesora około 49–50°C nie wyklucza problemu z płytą [#3224842][#3225105] Obejrzyj kondensatory elektrolityczne przy podstawce CPU i sprawdź napięcia zasilacza miernikiem, bo uszkodzone elektrolity lub niestabilne zasilanie też mogą dawać takie restarty [#3217453][#3217460][#3217524]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 3217429
    PolaK44
    Poziom 11  
    Witam, mam taki problem: włanczam kompa, wyskakuje okno jak po nieprawidłowym zamknięciu (uruchom w trybie normalnym, ostatnia dobra znana konfiguracja, tryb awaryjny,...) po wybraniu nornalnego lub ....konfiguracji pojawia sie logo XP i po chwili resetuje się kompuer. przy trybie awaryjnym ładują się pliki i też sie resetuje.
    Wymieniłem zasilacz postawilem nowego windowsa oraz wymienilem dysk i dalej to samo już nie wiem co robic jeżeli macie jakiś pomysł to proszę o pomoc !
    PS: Po kilkunastu próbach system się uruchamia i dziala poprawnie ,myśle że jak dostanie większej temperatury to dopiero zaczyna działac (jak jest ciepły normalnie sie włącza gdy go "uruchamiam ponownie") . Pozdrawiam

Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem i poprawiłem temat postu!

• REKLAMA
  • #2 3217453
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Witam. Prosze obejżeć elektrolity na płycie. Jaki zasilacz w miejsce jakiego został wsadzony? Do tego pełna konfiguracja sprzętowa.
  • REKLAMA
  • #3 3217460
    charm_spider
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Proponuję zacząć od sprawdzenia napięć zasilacza (miernikiem.. ) i przetestowaniem ramu memtestem...
    A jak elektrolity na płycie głównej?
  • #4 3217493
    PolaK44
    Poziom 11  
    Wymieniłem zasilacz Tracer 350W na zasilacz MODECOM 400W.
    Napiszcie cos wiecej o tych "elektrolitach na płycie" bo jestem troche laikiem w tym temacie!
    Sprzęt:
    Płyta główna- MSI K7T266 Pro 2
    Karta Graficzna- Radeon 9600 Pro
    Ram-2x256 400MHZ i 1x256 266 MHZ
    Procesor- 1700 Athlon
    Dysk- WD 160 GB

Dzieki za pomoc !
  • REKLAMA
  • #6 3217521
    PolaK44
    Poziom 11  
    Chcialem przetestowac ram programem Memtest to komputer sie zrestartowal!
    Elektrolity na płycie są nie spuchniete i wygladaja ze są dobre...
  • #7 3217524
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Kondensatory elektrolityczne to pionowe walce w kolorowych koszulkach o proporcjach mniej więcej 10x35mm (różne pojemności - różne rozmiary). Znajdują się w okolicy gniazda CPU naprzykład. Sprawny elektrolit nie jest napęczniały, nie ma wybrzuszonej góry, stoi równo na płycie, nie ma pod nim i na nim plam lub kryształków po wylanym elektrolicie. Jak się ma chłodzenie procesora?
  • #8 3217545
    PolaK44
    Poziom 11  
    Temperatura na procesorze nie przekracza 50'C
  • #9 3217547
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Wyjmij pamięci,przeczyść złącze na krawędzi modułu,zamontuj z powrotem i uruchom Memtesta (z dyskietki lub płyty CD).
  • #10 3217595
    PolaK44
    Poziom 11  
    Robiąc test remu Memtestem restartuje sie komputer albo pokazuje sie taki komunikat i zawiesza sie komputer :
    Pojawia sie logo XP i po chwili resetuje się kompuer ?
  • REKLAMA
  • #11 3217627
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 121
    Uruchom Memtesta z dyskietki lub plyty.
  • #12 3217638
    elektron1
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Spróbuj reinstalować system . Boot z cdrom -> instalacja windowsa -> zgoda f8 -> szuka starego systemu -> R ratuj . Jeżeli to nie pomoże to nowa instalacja. Otatnio pare takich kompów do mnie przyszło. Rejestr sytemu jest tak zniszczony że reinstalacja nic niepomogła.
  • #13 3217642
    PolaK44
    Poziom 11  
    mam go wypalic na płyte czy jak? napisz jasniej ...
  • #14 3217666
    tronic1
    Spec od komputerów
    A jak uruchamiasz ? Którą wersję Memtest'a masz ?
    Ściągnij wersję dyskietkową, do flopa włóż pustą dyskietkę,uruchom program i nagra się na dyskietke.Restartujesz komputer,ustawiasz botowanie na flopa i reszta dzieje się sama.
  • #15 3217673
    PolaK44
    Poziom 11  
    Mozesz mi podac linka do tego Memtesta co sie wgrywa na dyskietke?
    I jak ustawic botowanie na flopa po restarcie komputera?
  • #17 3217694
    PolaK44
    Poziom 11  
    Dzieki, a pozniej co mam zrobic napisz mi dokładnie !?
  • #18 3217699
    elektron1
    Poziom 16  
    Najprostrzym memtestem jest wyłączenie disable quite boot w setapie. Pamięc jest testowana dokładniej.
  • #19 3217707
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 121
    Pozniej musisz uruchomic komputer z tej dyskietki. Wkladasz dyskietke, resetuje kompa, wchodzisz w BIOS i ustawiasz first boot device na flopy a pozniej tylko F10 :)
  • #20 3217756
    elektron1
    Poziom 16  
    Widzę że masz 3 pamięci . Jeżeli jest to problem pamięci to komputer powinien normalnie ale dłużej uruchamiać się na jednej. Wyciągnij pozostałe i uruchom go . Przy braku sukcesu zamień ją na inna.
  • #21 3218034
    PolaK44
    Poziom 11  
    Robiąc test Memtestem odpalajac go z dyskietki doszło do 92% i wyskoczyly na dole jakies liczby i wszytsko sie zacielo.
    Jutro wkleje zdjecie z tym co tam pisalo :)
  • #22 3218051
    tronic1
    Spec od komputerów
    Testuj każdy moduł RAMu osobno,uszkodzony wyeliminuj,odpal system na sprawnym.
  • #23 3220830
    PolaK44
    Poziom 11  
    Sprawdzałem ram tak jak kazaliscie na kazdej z osobna i komputer wogole sie niechcial wlaczyc !
    Pisalo ze jakis plik na dysku zostal uszkodzony , wiec chcialem zainstalowac nowego windowsa ale sie nieda nie chce mi zrobic rozruchu z plyty tylko odrazu pojawiaja sie okna do wyboru trybu w jakim system ma zostac wlaczony ! wic pozniej jakos mi sie udalo uruchomic ten system wlozylem plyte od windy wlaczylo sie autoodtwarzanie klaiklem na instaluj uruchomil sie komputer i gdy sie kopjowaly pliki instalacyjne pojawil sie niebieski ekren z jakimis napisami (wystapil blad aby zapobiedz uszkodzeniu komputera system musi być natychmiast zamknięty..) chyba na to mowicie bluescreen. I teraz jak wlaczam komputer to wyskakuja okienka:
    Uruchom system
    Instaluj system z plyty CD
    ale jak klikam aby sie znow instalowal to wyskakuje ten blad ponownie i tak caly czas. Czy to oznacza ze moj dysk juz jest zepsuty? Proszę o pomoc !
  • #24 3220894
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    PolaK44 napisał:
    [...]Pisalo ze jakis plik na dysku zostal uszkodzony[...]
    Jaki?
    PolaK44 napisał:
    [...]pojawil sie niebieski ekren z jakimis napisami[...]
    Jakimi?
    PolaK44 napisał:
    [...]wyskakuje ten blad ponownie[...]
    Jaki?
    Proszę opisywać wszystko dokładnie, podając dokładne komunikaty błędów, a nie ich własną interpretację :!:

Proszę odłączyć wszystko, co niepotrzebne i zostawić: procesor, pamięć, zasilacz, kartę graficzną, napęd dyskietek (cała reszta odłączona :!:) i w takiej konfiguracji przetestować Memtestem obie kości pamięci z osobna.
  • #25 3220912
    PolaK44
    Poziom 11  
    Gdy chce postawic nowego windowsa juz podczas kopiowania plikow instalacyjnych pojawia sie komunikat na niebieskim tle :
    wystapil blad aby zapobiedz uszkodzeniu komputera system musi być natychmiast zamknięty
    i caly czas ten bląd sie pojawia!

PS: Mam 2 dyski czy podlaczajac 2 dyski do komputera moge zainstalowac windowsa na tym 2 co wyskakuja tez blędy ??

Dodano po 43 [minuty]:

gdy podłączam 2 dyski jesen główny z działajacym windowsem ustawiam na Master a 2 na którym nie dziala windows ustawiam na Slave komputer sie wlacza i po wczytywaniu systemu restartuje i tak caly czas!
    Prosze ludzie pomy ja juz nie daje rady :cry::cry::cry:

Dodano po 25 [minuty]:

Pomoze ktos proszee :)
  • #26 3221317
    Figi
    Poziom 37  
    Przecież napisałem w poprzednim poście, co powinien kolega zrobić.
  • #27 3221376
    PolaK44
    Poziom 11  
    chcialem tak zrobic ale mi sie komp restartuje i nie moge zainstalowac nowego windowsa :(
    Moze masz jeszcze jakies pomysły?
  • #28 3221438
    Figi
    Poziom 37  
    A po co instalować Windowsa? Przecież napisałem, że ma kolega odłączyć wszystko, poza tym co wymieniłem i przetestować pamięć Memtestem z dyskietki. Dysk twardy jest tu zbędny i należy go odłączyć (podobnie, jak resztę napędów i wszystkie karty rozszerzeń poza graficzną).
  • #29 3221464
    PolaK44
    Poziom 11  
    Dobrze zrobię to jutro.
    A możesz mi powiedziec czemu nie moge zainstalowac windowsa bo gdy wkladam plyte i resteuje komputer plyta nie chodzi i nie pokazuje sie to: Nacisnij dowolny klawisz aby odczytac z plyty CD ... Tylko odrazu przechodzi mi do wczytywania sie s systemu windows i wtedy sie restartuje komputer! co mam z tym zrobic? Dzieki za wszelkie odpowiedzi !
  • #30 3221482
    Figi
    Poziom 37  
    Pewnie nie przestawił kolega w BIOS-ie bootowania z HDD na CD.
    Przy teście Memtestem trzeba je przestawić na napęd dyskietek, bo inaczej też nic z tego.

Proszę przy okazji podać modele obu posiadanych zasilaczy, bo do tej pory podał jedynie kolega producentów i moc.

Podsumowanie tematu

✨ Problem polega na tym, że komputer podczas uruchamiania systemu Windows XP wyświetla logo, po czym następuje reset. Próby uruchomienia w trybie awaryjnym również kończą się restartem. Wymieniono zasilacz (Tracer 350W na MODECOM 400W), dysk twardy (WD 160 GB) oraz zainstalowano nowy system, jednak problem pozostał. Podejrzewano uszkodzenie pamięci RAM, płyty głównej lub karty graficznej. Testy pamięci Memtest86 uruchamiane z dyskietki lub płyty CD często kończyły się restartem lub zawieszeniem, a testy pojedynczych modułów RAM uniemożliwiały uruchomienie komputera. Elektrolity na płycie głównej MSI K7T266 Pro 2 nie wykazywały uszkodzeń. Temperatura procesora Athlon 1700 nie przekraczała 50°C. Próby instalacji Windows kończyły się błędem „blue screen” podczas kopiowania plików. Podłączanie dwóch dysków twardych (jeden ustawiony jako Master, drugi jako Slave) powodowało ciągłe restarty po załadowaniu systemu. Sugerowano odłączenie wszystkich niepotrzebnych urządzeń, pozostawienie tylko procesora, pamięci, zasilacza, karty graficznej i napędu dyskietek oraz testowanie pamięci Memtestem z dyskietki. Zalecano również sprawdzenie ustawień bootowania w BIOS-ie, aby umożliwić start z CD lub dyskietki. Wskazywano na możliwe uszkodzenie płyty głównej lub pamięci RAM, a także potencjalne problemy z kartą graficzną. Wskazano, że problem nie leży w dysku twardym, lecz w podzespołach płyty lub pamięci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA