logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer restartuje się po dłuższym nieużywaniu - problem z uruchomieniem systemu

myszz 12 Sie 2006 16:49 1665 19
REKLAMA
  • #1 2909071
    myszz
    Poziom 11  
    Wyglada na to ze moj komp nie lubi gdy go pozostawiam w stanie spoczynku na kilka dni. Gdy np wracam po tygodniowych wakacjach, zasiadam przed kompem to zaczyna sie z nim dziac cos dziwnego. Juz przy pierwszym ladowaniu systemu, po kilku zaledwie minutach pracy komp sie restaruje. Po tym pojawia sie informacja czy chce uruchomic windows w trybie normalnym, bezpiecznym czy tez w ostatniej dobrej konfiguracji. Obojetnie ktora kolwiek opcje bym nie wybral cos idzie nie tak. Jesli wybiore: tryb normalny lub ostatnia dobra… to komp sie restartuje, jesli wybiore tryb bezpieczny to zaczynaja sie pojawiac na monitorze informacje, dokladnie nie pamietam: “C:\\ cos tam cos tam partition cos tam cos tam” I nic sie dalej nie dzieje.
    Zdazalo mi sie to kilka razy za kazdym po kilkudniowej absencji przed kompem. Zawsze jednak konczylo sie happy endem I po kilkunastu resetach komp wracal do normalnego stanu.
    Tym razem jednak (po dwoch tygodniach nie wlaczania go) skonczylo sie na tym, ze komp wcale nie chce dzialac. Tzn wszystko zaczelo sie standardowo: pierwsze uruchomienie windows sie laduje po kilku minutach reset dalej proba przywrocenia kompa do normalnosci czyli kolenjych kilkanascie resetow I w ostatecznosci nic juz sie nie pojawia na ekranie monitora. Slychac tylko jakby komp sie stale resetowal. Wlaczam go, dysk twardy zaczyna krecic, potem proba bootowania z cd-romu (w tym czasie zadnych komunikatow na ekranie), nastepnie dwa krotkie pip pip I po chwili znow chyba restart I cala procedura samoistnie sie powtarza. Zabawne, ze naczytalem sie o problemach z zimnymi kompami I o tym ze sie resetuja, ale z moim ten problem mam tylko kiedy go zostawiam na kilka dni wylaczonego.
    Prosze o w miare mozliwosci szybka pomoc.
    P.S kilka danych technicznych:
    1. Procesor: P4 2.8 GHz
    2. Plyta: Asus P4P800E Deluxe P4 I865PE
    3. Ram 512 DDR400 PC3200
    4. grafika: Asus GF FX5700 V9570/256/TD 256MB
    5. twardy: 160 GB Maxtor diamond
    6. zasilacz ANTEC true 430P 430W
    Wielkie dzieki za wszelka pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2909122
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    1. Proszę obejrzeć kondensatory na płycie głównej (wylania, wybrzuszenia);
    2. Jak wyżej, tylko na karcie graficznej;
    3. Proszę zmierzyć miernikiem napięcia wyjściowe zasilacza przy pracującym komputerze i uruchomionym programie Prime95 (funkcja Torture);
  • REKLAMA
  • #3 2909175
    Cybus18
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Możesz też uruchomić gołą płyte ( bez HDD, Cd-Rom), sam RAM, Grafa i procesor. i sprawdzić czy działa.
  • REKLAMA
  • #4 2909249
    PL_Marco
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    myszz napisał:
    “C:\\ cos tam cos tam partition cos tam cos tam” I nic sie dalej nie dzieje.

To mi wygląda na problem z Dyskiem Twardym, może pożycz jakiś od kumpla i podłącz zamiast twojego.
  • #5 2909974
    myszz
    Poziom 11  
    Dzieki za szybkie odpowiedzi!
    Poki co sprawdzilem kondensatory na plycie glownej i karcie graficznej i wydaja sie na rzut mego niedoswiadczonego oka na ok. Miernika niestety nie mam moze zdobede jakis jutro.
    Kierujac sie wskazowka
    "Możesz też uruchomić gołą płyte ( bez HDD, Cd-Rom), sam RAM, karta graficzna i procesor. i sprawdzić czy działa" zrobilem dokladnie to i cos drgnelo! Bios sie zaczal ladowac i komp spytal sie o podlaczenie urzadzenia z ktorego moglby bootowac. Bylbym jednak wdzieczny o interpretacje tego zjawiska poniewaz moja wiedza jest bardzo ograniczona. Moge dodac jedynie, ze sprawdzilem moj twardy dysk podlaczajac go przez usb do laptopa i dzialal wiec, czy to zamieszanie moze sprawiac jedynie cd-rom???
    Wielkie dzieki za pomoc
  • #7 2910017
    myszz
    Poziom 11  
    chyba sie pospieszylem z tym optymizmem, ze cos sie zmienilo bo po kilku wlaczeniu i wylaczeniu kompa bez hdd icdromu teraz wszystko wrocilo do stanu pierwotnego czyli samoistnego resetowania sie bez wyswietlania czegokolwiek na monitorze:-(
  • #8 2910031
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    A sprawdzal Kolega guziki od resetu i powera czy nie sa nonstop wcisniete?
  • REKLAMA
  • #9 2910110
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Zadałem koledze trzy pytania i na żadne nie otrzymałem odpowiedzi.
  • #10 2910464
    myszz
    Poziom 11  
    jankolo napisał:
    Zadałem koledze trzy pytania i na żadne nie otrzymałem odpowiedzi.

Z calym szacunkiem na dwa juz chyba odpowiedzialem.
    Teraz juz wiem jak wygladaja zepsute kondesatory i stwierdzam ze ani na plycie gl. ani na karcie graficznej nie znalazlem szadnych nieprawidlowosci. W rodzaju miernikow i sposobach ich stosowania tez juz sie troche rozeznalem i postaram sie jutro zakupic jeden i sprawdzic napiecia na zasilaczu. Mam nadzieje ze pomocni uczestnicy tego forum pomoga mi rowniez w analizie ewentualnych wynikow.
  • #11 2910483
    PiotrDerf
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    sprawdziłbym jak wyglądaja kondensatory w zasilaczu.

Usterka typowo wygląda na "łykanie wilgoci" przez elektronikę a to za zazwyczaj sa kondensatory.
  • #12 2910488
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    myszz napisał:
    [...]Teraz juz wiem jak wygladaja zepsute kondesatory i stwierdzam ze ani na plycie gl. ani na karcie graficznej nie znalazlem szadnych nieprawidlowosci.[...]
    I to dopiero można uznać za odpowiedź na dwa pytania kolegi jankolo.
    myszz napisał:
    [...]W rodzaju miernikow i sposobach ich stosowania tez juz sie troche rozeznalem i postaram sie jutro zakupic jeden i sprawdzic napiecia na zasilaczu. [...]
    Na wszelki wypadek podaję link:
    http://zenfist.pl/pelen.php?id=40

Czy ma kolega podłączone zasilanie do dodatkowego gniazda ATX12V?
    Czy przy uruchamianiu w konfiguracji podanej przez kolegę Cybus18 wypiął kolega taśmy z gniazd IDE na płycie?
  • #13 2910611
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    myszz napisał:
    chyba sie pospieszylem z tym optymizmem, ze cos sie zmienilo bo po kilku wlaczeniu i wylaczeniu komputera bez hdd icdromu teraz wszystko wrocilo do stanu pierwotnego czyli samoistnego resetowania sie bez wyswietlania czegokolwiek na monitorze:-(

Dla pewności proponuję podmienić pamięć operacyjną i zasilacz na czas testowania . Nie wykluczyłbym też uszkodzenia procesora , ale nie chciałbym być złą wróżką dla twego zestawu .
    Pozdrawiam .
  • #14 2911186
    myszz
    Poziom 11  
    PiotrDerf napisał:

Usterka typowo wygląda na "łykanie wilgoci" przez elektronikę a to za zazwyczaj sa kondensatory.

Poszedlem typ tropem i rozkrecilem zasilacz. To chyba jego wina. Nie znam sie jak wyglada rozlany kondensator, ale to chyba to. Dolaczam zdjecie, gdyby ktos mogl rzucic okiem i wyrazic swoja opinie bylbym wdzieczny.

Dodano po 21 [minuty]:

PiotrDerf napisał:

Sorka zapomnialem zalaczyc zdjecia
    Załączniki:
    • Komputer restartuje się po dłuższym nieużywaniu - problem z uruchomieniem systemu zasilacz.jpg (223.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 2911294
    myszz
    Poziom 11  
    BIGOLSEN napisał:
    myszz napisał:
    chyba sie pospieszylem z tym optymizmem, ze cos sie zmienilo bo po kilku wlaczeniu i wylaczeniu komputera bez hdd icdromu teraz wszystko wrocilo do stanu pierwotnego czyli samoistnego resetowania sie bez wyswietlania czegokolwiek na monitorze:-(

Dla pewności proponuję podmienić pamięć operacyjną i zasilacz na czas testowania . Nie wykluczyłbym też uszkodzenia procesora , ale nie chciałbym być złą wróżką dla twego zestawu .
    Pozdrawiam .

Niestety nie dysponuje zadna zapasowa pamiecia jak i zasilaczem. Wszyscy znajomi maja laptopy wiec wypozyczenie odpada :-(
  • #16 2911299
    Figi
    Poziom 37  
    Tylko plamka z lewej strony u dołu wygląda podejrzanie. Przeczyść zasilacz, bo jest zakurzony (świetne do tego celu jest sprężone powietrze).
    Nie odpowiedziałeś na żadne z moich pytań, nie zmierzyłeś też napięć miernikiem.
    Pamięć sprawdź programem Memtest.
  • #17 2911484
    myszz
    Poziom 11  
    Figi napisał:
    Tylko plamka z lewej strony u dołu wygląda podejrzanie. Przeczyść zasilacz, bo jest zakurzony (świetne do tego celu jest sprężone powietrze).
    Nie odpowiedziałeś na żadne z moich pytań, nie zmierzyłeś też napięć miernikiem.
    Pamięć sprawdź programem Memtest.

-dodatkowe zasilanie gniazda ATX12 podlaczone.
    -Po uwadze kolegi, wypialem tasmy z gniazd i ponowilem probe. efekt - zadnych zmian.

Nie bardzo wiem jak mam sprawdzic cokolwiek uzywajac softwareu jesli komp nie dziala? Nie wiem moze zadaje glupie pytania... :-/
    W kazdym razie biegne do sklepu po miernik
  • #18 2911498
    Figi
    Poziom 37  
    Oczywiście, że nie sprawdzisz pamięci, dopóki nie doprowadzisz komputera do stanu używalności. Uznałem to za oczywiste, ale faktycznie byćmoże powinienem to dopisać od razu.
  • #19 2912553
    myszz
    Poziom 11  
    Figi napisał:
    Oczywiście, że nie sprawdzisz pamięci, dopóki nie doprowadzisz komputera do stanu używalności. Uznałem to za oczywiste, ale faktycznie byćmoże powinienem to dopisać od razu.

Przeczyscilem zasilacz i calego kompa sprezonym powietrzem, podlaczylem wszystkie napedy no i zadzialal !!! Pojawil sie tylko nowy problem, mianowicie program do mierzenia temperatury ktory dostalem wraz z plyta glowna "Asus Probe" pokazuje, ze temperatura na procesorze siega 76 st !!! Zaczalem rowniez mierzyc napiecie miernikiem: dla +5V otrzymalem 5,08 V ,a dla +12V otrzymalem 12V przy wlaczanym przy wlaczonym prime95, ale na opcji "just stress testing". Nie wiem czemu nie moglem uruchomic torture test. W kazdym razie nie sprawdzilem nap 3,3 bo po tym jak asus probe zaczal alarmowac mnie o przegrzewajacym sie procesorze szybko wylaczylem kompa.

Zaglebiajac sie jeszcze troche w temat napiec itp., przeczytalem w ksiazeczce do plyty glownej ze posiada ona port AGP 8x ktory dostarcza tylko 0,8 i 1,5V. Natomiast w ksiazeczce do karty graficznej o tytule "Asus graphic card (software reference)" jest napisane ze napiecie 3,3V powinno byc stale dostarczane przez plyte glowna w przeciwnym razie system bedzie sie wieszal. Czy to moze byc rowniez przyczyna moich problemow??? Czasem przy wlaczaniu kompa pojawialy siew na ekranie poziome paski. Po szybkim wylaczeniu i ponownym wlaczniu kompa juz bylo ok.
  • #20 2912684
    Figi
    Poziom 37  
    Co do napięć podawanych na kartę, to na ile się orientuję były trzy standardy AGP:
    AGP 1.0 (1x, 2x) z napięciem 3,3V
    AGP 2.0 (1x, 2x, 4x) z napięciem 1,5V
    AGP 3.0 (4x, 8x) napięcie 0,8V
    Karta kolegi jest nowa i pracuje z AGP 8x, nie wyobrażam sobie zatem, aby mogła być skonstuowana w innym standardzie niż AGP 3.0. Zresztą nawet gdyby pracowała z AGP 2.0, to powinna pasować do wszystkich trzech wymienionych wyżej standardów.

Dodano po 3 [minuty]:

Wygląda na to, że źle założyłeś chłodzenie procesora albo zapomniałeś o paście termoprzewodzącej (albo dałeś jej za dużo). Zdemontuj chłodzenie, przeczyść jeszcze raz i z nową warstwą pasty zamontuj ponownie. 76°C to zdecydowanie za dużo!

Podsumowanie tematu

✨ Komputer restartuje się po dłuższym nieużywaniu, pojawiają się problemy z uruchomieniem systemu Windows, w tym samoczynne restarty i błędy przy wyborze trybu uruchomienia. Podejrzewano uszkodzenie dysku twardego, taśm IDE, napędu CD-ROM, kondensatorów na płycie głównej, karcie graficznej oraz zasilaczu. Sprawdzono kondensatory wizualnie, bez widocznych uszkodzeń, jednak po rozkręceniu zasilacza zauważono podejrzaną plamkę i zabrudzenia, które po oczyszczeniu sprężonym powietrzem poprawiły działanie komputera. Pomiar napięć zasilacza wykazał prawidłowe wartości +5V i +12V podczas testu obciążeniowego Prime95. Wykryto jednak wysoką temperaturę procesora (76°C), co wskazuje na nieprawidłowy montaż chłodzenia lub niewłaściwą ilość pasty termoprzewodzącej. Dyskusja zawierała także wyjaśnienia dotyczące standardów napięć portu AGP (0,8V, 1,5V, 3,3V) oraz sugestie dotyczące testowania pamięci RAM programem Memtest po przywróceniu stabilności systemu. Zalecane jest ponowne zamontowanie chłodzenia procesora z odpowiednią pastą termoprzewodzącą oraz dalsze monitorowanie temperatur i napięć.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA