logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chcę się wyzwolić z okowów Taurona

lord_kaban 07 Kwi 2013 18:18 1959 12
  • #1 12169002
    lord_kaban
    Poziom 2  
    WITAM! mam pomysł i do realizacji potrzeba mi wiedzy, której już nie mam. pomysł mam taki - jako osoba zużywająca mało prądu, zastanawiam się czy jest mi w ogóle potrzebny dostawca prądu. I teraz mój plan - panel solarny na balkon albo dwa panele, podłączam do akumulatora i ma mi zapewnić prądu najlepiej na całą dobę. W zasadzie u mnie na prąd jest tylko laptop, modem i router. Jak to wyliczyć? Podejrzewam, że będę mógł zrezygnować z zasilaczy, bo tam zdaje się prąd stały z akumulatora wychodzi. Czy to jest w ogóle realne? Jakiego bym mógł potrzebować akumulatora - od rakiety NASA czy z kamaza czy z maluszka starczy? Post taki ogólny, bo się nie znam, ale mam zręczne dłonie i narzędzia. Proszę o wsparcie i porady.
  • #2 12169092
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 12169168
    MrDoimer
    Poziom 38  
    Ocena: 124
    Autorze - dziękuję za poprawne mi humoru ;)

Co do twojego tematu... Oczywiście że się da ! Kup sobie akumulator wielkości kiosku ( im większy tym lepszy ) napakuj na balkon panela słoneczne o wymiarach 10 m x 10 m. Najlepiej dwa takie. Następnie trochę elektroniki i masz własne źródło zasilania !

p.s. nazwa tematu > wymiękam ;D
  • #4 12170036
    zodiakmenda
    Poziom 21  
    Ocena: 133
    Koledzy raczą żartować, jako że chcesz mieć darmową energie i świrować pawiana bez prądu najlepszym rozwiązaniem jest własna działka i dom prywatny solar to kiepskie urządzenie ze względu na cene koszty tak wysokie że nie wypłacisz się do końca życia. :D Ja proponuje wykorzystać strumień jakiś zamontować tam prądnice i ciągnąc energie w taki sposób że robisz tame nalewa się kilkaset litrów wody i na samym dole cienka rura ciśnienie tam bedzie takie że ho ho :D i podłączasz tam prądnice która będzie non stop energie produkować ale pewno nie masz strumienia na działce więc pomysł odpadnie, możesz zrobić wiatrak na fachowych łożyskach i korzystać z energi którą bedziesz ładować akumulator samochodowy i tym zasilisz coś prymitywnego np. naładujesz telefon, akumulator nie będzie długo trzymać energi radzę poczytać o żużyciu akumulatora i czasie pracy przy obciążeniu.
  • #5 12170136
    anet870
    Poziom 26  
    Ocena: 248
    Niestety w Polsce nie wolno produkować energii elektrycznej(bodajże powyżej 1kw) i nie korzystać z przyłącza elektrycznego bo i tak opodatkują albo zlikwidują...; temat u nas na wsi przerabiany wielokrotnie przed kilkoma laty...
  • #6 12170216
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Zacznij od bilansu energetycznego Twojego gospodarstwa domowego, np. miesięcznego. Po jednej stronie spisz wszystkie odbiorniki, nie tylko te elektryczne - np. kuchnię gazową, centralne ogrzewanie itp. Weź ich moce i średnie czasy pracy. Oblicz energię zużywaną przez gospodarstwo domowe w jakimś okresie czasu, np. wspominanym miesiącu.

Następnie wypełnij stronę dostawy energii, czyli jakie źródła zaspokoją potrzeby strony odbiorczej. Ale bilans energii to nie wszystko - porównaj koszty zużycia energii z różnych źródeł, np. sieć energetyczna, sieć gazowa, centralne ogrzewanie, własne urządzenia energii odnawialnej, włączając w to koszty inwestycji w źródła inne, od dotychczasowych.

Po takim bilansie będziesz mógł prawie obiektywnie ocenić pomysły opisane w Twoim temacie.

Krzysztof Podstawa
  • #7 12170379
    lord_kaban
    Poziom 2  
    Mam tylko laptopa modem i router na prąd. Lampkę mam na diodach. Nie mam TV, radia. Dlatego się zastanawiam. Gaz mam ryczałt 6.5 miesięcznie. No czasem pralkę włączę. Ale i tak mam przyłącze, mieszkam w bloku. Zastanawiam się tylko, czy da się naładować akumulator i zrobić małe urządzonko, które by prąd jakoś tam stabilizowało i starczyło na powiedzmy dobę, tak na wszelki. Jakby było pochmurno zawsze mogę zużyć trochę prądu z taurona. ;) Teraz kolejny wieczór i lapek działa wraz z zestawem router modem, lampka sobie świeci delikatnie. I płacę za to, a mógłbym nie płacić. Mam jeden panel metr na metr, tylko nie wiem, jaką ma to moc ani nic.
  • #8 12170446
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Nawet przy zerowym zużyciu energii elektrycznej lub gazu mogą być opłaty stałe, chyba że rozwiążesz umowy z dostawcami. Jednak dyskusja bez rzetelnych obliczeń obejmie wyobrażenia, a nie w fizykę i ekonomię.

Krzysztof Podstawa
  • #9 12173138
    lord_kaban
    Poziom 2  
    19V 2.37 A- to output z zasilacza do laptopa
    12v 1A -MODEM
    9V 0.6A - ROUTER

na takie urządzenia jest mi potrzeban moc, jak na razie. może byc jakaś opłata przesyłowa, niemniej jednak ile sam prądu zrobię- za tyle nie będę musiał płacić. mi sto razy łatwiej przedmiot wykonać jakiś niż pójść do pracy i na niego zarobić, dlatego mi zależy.

jak by miało takie urządzonko wyglądać do stabilizowania prądu, czy akumulator samochodowy to udźwignie? i ile czasu. będę potrzebował dwa urządzenia powiedzmy, jedno (jak ten panel już rozgryzę) do produkcji prądu, akumulator zmagazynuje, i drugie do przygotowania i utrzymania odpowiedniej mocy czy napięcia czy obu po wyjściu z akumulatora.

tak to sobie wyobrażam.
    akumulator pociągnie tyle czasu? chociaż pół doby, drugie pół będzie jasno.
  • #10 12173561
    -ALEX-
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Rozumiem że lodówki, światła w pokojach nie posiadasz? :D
    W Galileo był kiedyś taki dom. Miał na dachu panele słoneczne i obracał się tak żeby ciągle panele były w kierunku słońca. Produkował tyle energii że nadmiar wysyłał podajże do jakiejś rozdzielni czy coś :P

Dodano po 1 [minuty]:

zodiakmenda napisał:
    Obciążenie 3,9A kur*a mać to sporo nie pociągnie ci dłużej niż ok 2h więc wiesz. Hydepark moge pisać co kuźwa myśle hehe.

Możesz pisać co chcesz ale gdy to nie łamie regulaminy, więc z łaciną podwórkową to nie tu.
  • #11 12173612
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 782
    Lampka, Router, Modem a nawet telewizor to realne na "nasz klimat", tylko będzie się zwracać kilka lat o ile w ogóle. Sam akumulator ze 300-400zł a gdzie dalej ... a jak ci pralka świta w głowie to sobie wybij bo to zmienia plan o 100%. Jedno pranie i jesteś bez prądu , a jak nie będzie słońca ? Jasne , można kupić akumulatorów za 20000zł.... ale same też się nie naładują....
  • #12 12173677
    -ALEX-
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Możesz próbować oszczędzać mając alternatywne źródło energii. Ale dodaj sobie cenę paneli słonecznych, za bardzo Ci się to nie opłaci.
  • #13 12174577
    wolek14
    Poziom 31  
    Ocena: 81
    Ja Ci podam jeden podstawowy wzór - E = P*t. E jest nieistotne jak nazwiesz (ładunek, energia, cokolwiek). Oblicz sobie najpierw ile E wykorzystasz w ciągu dnia. Pod uwagę bierz P (moc) pobieraną z sieci. Później policz sobie w jakiej ilości akumulatorów takie E się mieści. Wzór U*C, czyli napięcie aku razy jego pojemność w Ah. Teraz policz jakie źródło jest Ci potrzebne, by taka ilość E +50%(straty) zmagazynować w czasie 24h. Jeśli po obliczeniu znajdziesz taką opcje, która będzie się opłacać, to policz sobie w jakim czasie się ona zwróci. W tym celu koszt wykonania podziel przez cenę 1kWh, a następnie wynik podziel przez E (dzienne). Jeśli uznasz, że i tak się opłaca, to daj znać na forum, wtedy zajmiesz się szczegółami, takimi jak wydajnośc prądowa takiej instalacji itp. Powodzenia :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa możliwość uniezależnienia się od dostawcy energii elektrycznej, Taurona, poprzez instalację paneli słonecznych na balkonie oraz wykorzystanie akumulatora do zasilania urządzeń takich jak laptop, modem i router. W dyskusji pojawiają się różne pomysły, w tym wykorzystanie większych akumulatorów oraz alternatywnych źródeł energii, takich jak wiatraki czy prądnice wodne. Uczestnicy podkreślają konieczność przeprowadzenia bilansu energetycznego, aby określić zapotrzebowanie na energię oraz koszty inwestycji w panele słoneczne i akumulatory. Wskazują również na ograniczenia prawne dotyczące produkcji energii w Polsce oraz na potencjalne opłaty stałe związane z dostawcami energii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA