logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers - Słabe grzanie wody i zapach spalenizny, pęknięta izolacja w komorze

look4win 10 Kwi 2013 08:53 19056 8
REKLAMA
  • #1 12180143
    look4win
    Poziom 10  
    Ocena: 25
    Witam serdecznie.
    Może jest tu ktoś na forum kto pomoże rozwiązać taką "usterkę".
    Otóż w dniu wczorajszym podczas kąpieli zauważyłem że piecyk słabo grzeje ciepła wodę dodatkowo w łaziece czuć było zapach spalenizny.
    Co może być przyczyną??
    Dziś rano zdjąłem obudowę odkurzyłem wszystkie dysze i kurz. I nadal śmierdzi podczas grzania wody.
    Mam jeszcze dodatkowe pytanie. Podczas rozkręcania piecyka zauważyłem że (przepraszam za brak fachowej wiedzy) płyta wiórowa, dykta poprostu wyłożone tym jest środek komory spalania(na pewno to jakieś ścierwo izolacyjne jest) jest popękane czy to może odpowiadać za zapach spalenizny czy da radę to wymienić??
    Jak to fachowo się nazywa żebym mógł znaleść.
    Pozdrawiam i czekam na odp.
  • REKLAMA
  • #2 12180478
    piotr_boncza
    Poziom 29  
    Ocena: 338
    Sprawdź, czy komin jest drożny. Może tez brak dopływu powietrza do spalania. Te dwie usterki są teraz najważniejsze, bo to co masz grozi zaczadzeniem.
  • REKLAMA
  • #3 12180521
    look4win
    Poziom 10  
    Ok sprawdzę. Ale zauważyłem że jak chodzi ogrzewanie to nie czuć spalenizny i jest ok a jak przełącza się piecyk na grzanie wody to wtedy jest smród.
  • #4 12181094
    piotr_boncza
    Poziom 29  
    Ocena: 338
    Napisz proszę jaki to kocioł. Woda grzana jest z większą mocą, na co z mniejsza. Stąd większa ilość spalin przy podgrzewaniu wody.
  • REKLAMA
  • #5 12182241
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1444
    Urządzenie pilnie do konserwacji: nadmierne zużycie gazu i zagrożenie podtrucia tlenkiem węgla. Należy zapewnić swobodny dopływ świeżego powietrza do spalania i sprawdzić ciąg kominowy.
  • #6 12183534
    serwo66
    Poziom 25  
    Ocena: 292
    Może pęknięta izolacja opadła na palniki i blokuje płomień palnika, lub zabrudzony wymiennik ciepła i płomień wychodzi bokami wymiennika , ale najczęstszym problemem jest brak nawiewu świeżego powietrza. Podaj model kotła.
  • REKLAMA
  • #7 12188851
    look4win
    Poziom 10  
    Witam ponownie.
    Na początku sprostowanie. Jednak na kobietach nie ma co polegać.
    Nie wiem gdzie ona wyczytała Junkers ale piecyk jest IMMERGAS model NIKE STAR.
    I faktycznie podczas ogrzewania wody czuć spaleniznę.
    Czytałem na innych forach (nie chodziło o ten akurat piecyk) ale że można rozkręcić
    rozebrać palnik główny i dobrze go wymyć pod ciśnieniem wody.
    Ma może ktoś instrukcje jak to zrobić czy poprostu lepiej wezwać fachowca.
    Piecyk oczywiście od "ustreki" nie jest używany.
    Z góry dziękuję za chęć pomocy
  • #9 12205090
    look4win
    Poziom 10  
    I wszystko gra. Rozebrałem piecyk wyczyściłem szczotką wymiennik ciepła było na nim sporo nagaru. Piecyk grzeje jak szalony.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z piecykiem IMMERGAS model NIKE STAR, który słabo grzeje wodę i wydziela zapach spalenizny. Po wstępnym czyszczeniu dysz i sprawdzeniu komina, problem nadal występował. Użytkownicy forum zasugerowali sprawdzenie dopływu powietrza do spalania oraz stanu izolacji w komorze spalania. Po dalszym czyszczeniu wymiennika ciepła, użytkownik potwierdził, że piecyk działa prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA