Witam chciałem się upewnić czy ten kondensator w załączeniu to kondensator przepustowy 6800pf. Jeśli tak to na jakie napięcie. Mam 2 takie lampy błyskowe Saulute. Radzieckie na przewód 220V. Jedna stara śmiga jak trzeba. Drugą kupiłem do zestawu i sprawa polega na tym iż wtyczka od przewodu strasznie się grzeje prawie topi - są w niej dwa rezystory. Zauważyłem również że żarówka informująca o naładowaniu lampy się nie świeci. Z ciekawości rozkręciłem dwie lampy do porównania ( w końcu ten sam układ) i zauważyłem że radziecka myśl techniczna pomineła jeden element. Nawet w książeczce od lampy na schemacie nie ma kondensatora oznaczonego jako C3 a na płytce w mojej lampie jak i na tej "wybrakowanej" jest oznaczenie C , więc ktoś się zapomniał. Lampa owszem wyzwala ale nie wiem czy przez to kable mi sie nie fajczą na wtyczce.
W załączeniu fotka kondensatorka , schemat oraz wykaz elementów bez wspomnianego kondensatora z 1 lampy. (brązowa płytka lampa kompletna wcześniejsza - płytka żółta lampa dokupiona)
Pozdrawiam.
W załączeniu fotka kondensatorka , schemat oraz wykaz elementów bez wspomnianego kondensatora z 1 lampy. (brązowa płytka lampa kompletna wcześniejsza - płytka żółta lampa dokupiona)
Pozdrawiam.