logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja kondensatora H70 w lampie Saulute - grzejąca się wtyczka 220V

PoltergeisT 11 Kwi 2013 20:20 2232 7
REKLAMA
  • #1 12186866
    PoltergeisT
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam chciałem się upewnić czy ten kondensator w załączeniu to kondensator przepustowy 6800pf. Jeśli tak to na jakie napięcie. Mam 2 takie lampy błyskowe Saulute. Radzieckie na przewód 220V. Jedna stara śmiga jak trzeba. Drugą kupiłem do zestawu i sprawa polega na tym iż wtyczka od przewodu strasznie się grzeje prawie topi - są w niej dwa rezystory. Zauważyłem również że żarówka informująca o naładowaniu lampy się nie świeci. Z ciekawości rozkręciłem dwie lampy do porównania ( w końcu ten sam układ) i zauważyłem że radziecka myśl techniczna pomineła jeden element. Nawet w książeczce od lampy na schemacie nie ma kondensatora oznaczonego jako C3 a na płytce w mojej lampie jak i na tej "wybrakowanej" jest oznaczenie C , więc ktoś się zapomniał. Lampa owszem wyzwala ale nie wiem czy przez to kable mi sie nie fajczą na wtyczce.

Identyfikacja kondensatora H70 w lampie Saulute - grzejąca się wtyczka 220V Identyfikacja kondensatora H70 w lampie Saulute - grzejąca się wtyczka 220V Identyfikacja kondensatora H70 w lampie Saulute - grzejąca się wtyczka 220V Identyfikacja kondensatora H70 w lampie Saulute - grzejąca się wtyczka 220V

W załączeniu fotka kondensatorka , schemat oraz wykaz elementów bez wspomnianego kondensatora z 1 lampy. (brązowa płytka lampa kompletna wcześniejsza - płytka żółta lampa dokupiona)

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 12186927
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Ten kondensator ma pojemność 6800pF więc 6,8nF.
  • REKLAMA
  • #3 12186942
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    PoltergeisT napisał:
    Witam chciałem się upewnić czy ten kondensator w załączeniu to kondensator przepustowy 6800pf. Jeśli tak to na jakie napięcie. Mam 2 takie lampy błyskowe Saulute. Radzieckie na przewód 220V. Jedna stara śmiga jak trzeba. Drugą kupiłem do zestawu i sprawa polega na tym iż wtyczka od przewodu strasznie się grzeje prawie topi - są w niej dwa rezystory. Zauważyłem również że żarówka informująca o naładowaniu lampy się nie świeci. Z ciekawości rozkręciłem dwie lampy do porównania ( w końcu ten sam układ) i zauważyłem że radziecka myśl techniczna pomineła jeden element. Nawet w książeczce od lampy na schemacie nie ma kondensatora oznaczonego jako C3 a na płytce w mojej lampie jak i na tej "wybrakowanej" jest oznaczenie C , więc ktoś się zapomniał. Lampa owszem wyzwala ale nie wiem czy przez to kable mi sie nie fajczą na wtyczce.

Identyfikacja kondensatora H70 w lampie Saulute - grzejąca się wtyczka 220V Identyfikacja kondensatora H70 w lampie Saulute - grzejąca się wtyczka 220V Identyfikacja kondensatora H70 w lampie Saulute - grzejąca się wtyczka 220V Identyfikacja kondensatora H70 w lampie Saulute - grzejąca się wtyczka 220V

W załączeniu fotka kondensatorka, schemat oraz wykaz elementów bez wspomnianego kondensatora z 1 lampy. (brązowa płytka lampa kompletna wcześniejsza - płytka żółta lampa dokupiona)

Pozdrawiam.
    jak tam - gdzie dorysowales na czerwono - ma byc ow kondensator, to jest to wielkie nieporozumienie, poniewaz jest on wlaczony w szereg z dioda prostownicza ! ! !
    A to, ze wtyczka grzeje sie, to nic nowego, poniewaz - patrz schemat - sa tam rezystory ograniczajace wartosc pradu ladowania kondensatora C1 i to jego podejrzewalbym o uplywnosc, a co za tym idzie staly przeplyw pradu z sieci zasilajacej i grzanie sie rezystorow - R3 i R7 - we wtyczce.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 12187009
    PoltergeisT
    Poziom 9  
    Zaznaczyłem prawidłowo miejsce tego kondensatora przejrzalem dokladnie. Na początek zasugeruje się uwaga upływu. Będę musiał kupić elektrolit 800uF 300V chyba że coś mam w szpargałach do wlutowania. chodzi oczywiście o kondensator ładujący lampę.
  • #5 12187145
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 12187278
    PoltergeisT
    Poziom 9  
    Hmm Dobrze wiedzieć. Nawet nie zwróciłem uwagi na to. A teraz powiem coś takiego. Znalazłem podobny kondensator na 400V o większej pojemności wlutowałem go w to miejsce wybrakowane . Wtyczka jest praktycznie zimna... rezystory się w ogóle nie grzeją a lampa działa bez zarzutu. Wtyczka nawet jest zimniejsza od tej mojej lampy poprzedniej.. yyy Ta myśl radziecka przraża.. możliwe że na schemacie jest więcej błędów.
  • #7 12188503
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    PoltergeisT napisał:
    Hmm Dobrze wiedzieć. Nawet nie zwróciłem uwagi na to. A teraz powiem coś takiego. Znalazłem podobny kondensator na 400V o większej pojemności wlutowałem go w to miejsce wybrakowane. Wtyczka jest praktycznie zimna... rezystory się w ogóle nie grzeją a lampa działa bez zarzutu. Wtyczka nawet jest zimniejsza od tej mojej lampy poprzedniej... yyy Ta myśl radziecka przeraża... możliwe, że na schemacie jest więcej błędów.
    Nie przeraza mysl radziecka, tylko Twoja tu bezmyslnosc - vide to:
    PoltergeisT napisał:
    Zaznaczyłem prawidłowo miejsce tego kondensatora przejrzalem dokladnie.
    Swiadczy to o tym, ze Twoja teoretyczna wiedza z zakresu elektrotechniki jest mniej jak dostateczna... :!: :cry:
    Natomiast za bezbledna hipoteze - diagnoze - nalezy mi sie od Ciebie nagroda... :!: :idea: :lol:
  • REKLAMA
  • #8 12189397
    PoltergeisT
    Poziom 9  
    Elektrolitu ładującego lampę 800uF 300V "C1" nie wymieniałem tylko w brakujące miejsce zamiast 6800Pf dałem inny podobny o większej pojemności. Temat można zamknąć.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytanie dotyczące kondensatora w lampie błyskowej Saulute, podejrzewając, że jest to kondensator przepustowy o pojemności 6800pF. Zauważył, że wtyczka od przewodu 220V się grzeje, a żarówka informująca o naładowaniu lampy nie świeci. Odpowiedzi wskazują, że kondensator nie powinien być włączony w szereg z diodą prostowniczą, a problem z grzaniem wtyczki może wynikać z upływu prądu przez rezystory. Użytkownik wymienił kondensator na inny o większej pojemności (400V) i zauważył poprawę, ponieważ wtyczka stała się zimna, a lampa działa prawidłowo. Wskazano również na możliwe błędy w schemacie lampy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA