logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampa garażowa na świetlówke - spalony kondensator

Kradne_Trakcje 03 Kwi 2013 21:04 2313 2
REKLAMA
  • #1 12151202
    Kradne_Trakcje
    Poziom 2  
    Witam, ostatnio zapomniałem wyłączyć w garażu lampy na świetlówkę F8T5/D i kiedy rano poszedłem do garażu lampa ledwie się żarzyła po rozebraniu okazało się ze "wybuchł" kondensator o oznaczeniach 225K 250V widoczny na zdjęciu poniżej, z tego co wygoglowałem to chyba kondensator MKT o pojemności 2,2µ i tolerancji -10.
    I teraz moje pytanie: czy można zastosować zwykły kondensator elektrolityczny o takiej samej pojemności i max. napięciu pracy 250v?
    Lampa garażowa na świetlówke - spalony kondensator Lampa garażowa na świetlówke - spalony kondensator [/img]
  • REKLAMA
  • #2 12151264
    KMal
    Poziom 34  
    Ocena: 1435
    Witam.
    Tylko nie elektrolityczny! Może być nawet styrofleksowy, ale ma duże gabaryty. Jak dobrze poszukasz to znajdziesz taki w starych telewizorach. Napięcie pracy może być wyższe, pojemność dobrze odczytałeś 2,2 µF.
    Kondensatory elektrolityczne są przeznaczone do pracy na stałym napięciu, a ten pracuje na napięciu sieci (przemienne).
    Łatwiej znajdziesz 1µF na 250V (lub więcej), połącz równolegle i będzie dobrze.
  • #3 12151388
    BILGO
    Poziom 38  
    Ocena: 725
    KMal napisał:
    Kondensatory elektrolityczne są przeznaczone do pracy na stałym napięciu, a ten pracuje na napięciu sieci (przemienne).

Zależy jaki rodzaj... ;) Bipolarne się nadają :D

Ale jeśli chodzi o tą lampkę to wstawić taki jak oryginał, tylko że proponowałbym z napiciem znamionowym 400V... może być problem z rozmiarem. Może być MKS, MKP, MKT czy inne...
REKLAMA