Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
flexghzflexghz
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zestaw głośników Logitech Z-5450 Poszukuje Schematu

11 Kwi 2013 21:05 7449 21
  • Poziom 8  
    Witam

    Tak jak w temacie poszukuję schematu serwisowego do Logitech Z-5450. Kupiłem sprzęt jako uszkodzony, po rozebraniu i wstępnej analizie wzrokowej widzę że naprawy podjął się jakiś "fachmen" luźny kondensator spowodował że dosłownie wystrzeliło z płytki kilka rezystorów, czy diod prostowniczych - nie jestem w stanie stwierdzić co to było i dlatego potrzebuję schematu.

    Zestaw nie przepuszcza sygnału dźwiękowego, słychać tylko buczenie nie reaguje na zmianę poziomu głośności.

    Pozdrawiam i będę wdzięczny za pomoc.
  • flexghzflexghz
  • Poziom 8  
    Elektroda już została przeszukana pod tym kontem, niestety nie znalazłem odpowiedzi. Mój problem nie leży po stronie sterownika tam wszystko jest dobrze, potrzebuję jedynie dowiedzieć co tak naprawdę "wybuchło" i zniknęło z układu, parametry i rodzaj. Wina leży ewidentnie po stronie samego wzmacniacza.

    Mam na układzie nie uszkodzone takie elementy czy jest możliwość sprawdzenia w jakiś sposób po wy lutowaniu co to za element i zbadać jego parametry zwykłym miernikiem ?? pomogło by mi to w ustaleniu "tożsamości" elementu...

    Pozdrawiam i będę wdzięczny za pomoc
  • flexghzflexghz

  • Poziom 32  
    Witam !
    Zrób zdjęcia to zobaczymy co tam będzie widać !
  • Poziom 8  
    Jak tylko wrócę do domu to zrobię kilka zdjęć, jedyny pomysł jaki mam na chwilę obecną to wy lutować wyglądający identycznie element zmierzyć multimetrem i wg tego zakupić nowe rezystory, wszystkie te elementy mają początkowe oznaczenia C8xxx i w zależności od gniazda w jakim się znajdują mają odpowiednio wyższy lub niższy numer.

    Trapi mnie też jakiej wartości powinny być tam kondensatory 2 główne 35v 10000uf z tego co wygooglałem, a ten 1 mniejszy który został całkowicie źle zainstalowany i wokoło którego nastąpiło wspomniane wyżej wystrzelenie elementów.

  • Poziom 32  
    Jeżeli mają oznaczenia C to są to kondensatory i jeżeli powybuchały to pewnie były to elektrolityczne, trzeba wylutować pozostałości oglądając je, może coś z napisów pozostało i dokładnie wyczyścić całą płytę bo elektrolit wyżre wszystko !
  • Poziom 8  
    Mam zdjęcia pierwsze 2 są z miejsca uszkodzenia, 3 pokazuje to samo miejsce z drugiej strony płytki gdzie widać ewidentnie że brakuje kolejnego kondensatora pan który wcześniej usiłował naprawić całkiem spaprał sprawę zostało wypalone gniazdo c819 i odpadło wraz z elementem i mamy kolejną niewiadomą.

    W miejscu uszkodzenia zostały 2 kondensatory C816 i C817, a C815 i C818 wybuchły.

    Ostatnie zdjęcie 4 pokazuje cały układ. Wyciągnąłem luźny kondensator 25v 4700uf który był w gnieździe C820 to gniazdo widoczne na zdjęciu 2 i 3 od tyłu - również w tym są odpalone gniazda ale widać ścieżki więc nie ma źle.

    Trochę zaczynam wątpić że uda nam się go podnieść. Zestaw głośników Logitech Z-5450 Poszukuje Schematu Zestaw głośników Logitech Z-5450 Poszukuje Schematu Zestaw głośników Logitech Z-5450 Poszukuje Schematu Zestaw głośników Logitech Z-5450 Poszukuje Schematu

  • Poziom 32  
    Witam !
    Masakra, ale żeby coś z tym zrobić to musisz na początek oznaczyć i opisać sobie przewody, następnie je odlutować i dokładnie wyczyścić płytę z wszelkich zanieczyszczeń, bo elektrolit swoje zrobił ! Jak już będziesz miał to zrobione, to będziemy mogli coś pokombinować - a na razie do dzieła !
  • Pomocny post
    Poziom 32  
    Co tu oznaczać? Konstrukcja tego urządzenia jest prosta jak... budowa cepa.

    Niebieskie przewody to 14.5V zmiennego zasilająca panel sterowania poprzez regulator napięcia LM317. Napięcie wyjściowe po wyprostowaniu, odfiltrowaniu i ograniczeniu przez regulator powinno wynosić +8V - PIN 10 gniazda panelu.

    Jeżeli główne napięcie jest OK to nie interesuje Cię ono.

    Kondensatory, które zostały zerwane to kondensatory odsprzęgające. Na zdjęciu widać, że wlutowane są pomiędzy wyprowadzeniami mostka prostowniczego.
    Odlutuj przewody (niebieskie) i sprawdź czy jest na nich napięcie zmienne około 15V. Brak oznacza uszkodzenie uzwojenia transformatora. Dość częsta przypadłość w zestawach logitech'a.

    Zamiast kondensatorów SMD można wlutować ceramiczne 100nF.
  • Poziom 8  
    Witam

    Dziękuję Lukson rzuciłeś mi sporo światła na sprawę, zrobiłem tak jak napisałeś wyszło tak jak na schemacie, chyba dobrze zrozumiałem. Sprawdziłem również zasilanie z transformatora 14,5v.

    Teraz chyba muszę zacząć szukać przyczyny buczenia od nowa bo po tej wymianie nic się nie zmieniło.

    Nie wiem czy schemat VGA jest dobry bo w moim z-5450 zasilanie jest w zupełnie innym miejscu - sprawdziłem po pinach i na kondensatorze 25v obwód i by się zgadzało 14 i 15 pin 9,3v. Centralka świeci reaguje załącza i wyłącza się mute też działa.

    Co mógłbym jeszcze sprawdzić?

    Może wymienić główne kondensatory 25v 4700uF i 2x 35v 10000uF ?

    Zestaw głośników Logitech Z-5450 Poszukuje Schematu
  • Poziom 32  
    Jaki masz ten przydźwięk?

    Buczenie od włączenia. Niska częstotliwość około 40-80Hz.

    Szum od włączenia. W całym paśmie słyszalne zakłócenia.

    Pierwsze wina kondensatorów głównych filtrujących, zwartej końcówki, kondensatora pomiędzy końcówkami w mostku TDA7294, rezystora w tym samym mostku.

    Drugie, zwarcie mas zasilania panela z masą zasilania przedwzmacniaczy.

    Rozpiskę gniazda z napięciami podeślę za dnia bo mam zestaw rozebrany.
  • Poziom 8  
    Buczenie od włączenia o niskiej częstotliwości - brak reakcji na pogłaśnianie ściszanie, dziś podłączę jeszcze satelity aby upewnić się czy nie słychać szumów.

    Z uwagi na wypalone gniazda z którymi borykamy się od początku, mam zasadnicze pytanie czy kondensator 25v 4700uF był połączony z masą od drugiej strony płytki ?

    Ponieważ po "regeneracji" - zamiast nóżek kondensatora wlutowałem miedziane przewody które połączyłem ze ścieżkami z upalonych gniazd, zastanawiam się jednak czy ujemna nóżka kondensatora powinna być połączona z masą od drugiej strony płytki tak jak było to przed regeneracją ?

    Zdjęcie przed regeneracją, w obecnej chwili żadna z nóżek kondensatora nie jest połączona z masą, od drugiej strony do "nóżek" przylutowałem kondensator 100nf.

    Zestaw głośników Logitech Z-5450 Poszukuje Schematu
  • Poziom 8  
    Po podłączeniu kondensatora do masy płytki niskotonowe buczenie ustało, pojawił się szum z lekkim buczeniem gdy w sterowniku migały doidy od satelit bezprzewodowych, po włączeniu satelity się połączyły jednak szum nie ustał. Rozłączyłem kondensator od masy i wymieniłem na nowy, jednak buczenie nie ustało będę wymieniał kondensatory główne.


    Po zmasowaniu kondensatora napięcia zmieniły kolejność na pinach.
  • Poziom 32  
    Za bardzo kombinujesz z tym zestawem.

    Zasilanie na gnieździe panela gdy ten jest odłączony to:
    a) 6V zasilające panel.
    b) +-12V zasilające przedwzmacniacze.

    Inne napięcia pojawiają się dopiero po podłączeniu i włączeniu panela. Wychodzi z niego napięcie wyłączające tryb stand-by oraz mute końcówek.
    Oba piny tego kondensatora mają być odłączone od głównej masy.

    Napisałem Ci we wcześniejszej odpowiedzi, że szum w całym paśmie spowodowany jest zwarciem masy zasilania panela z masą całego układu.
  • Poziom 8  
    No to jest problem z mostkiem zasilania panela gdyż ten ma na wyjściu ponad 9v, a piszesz że powinno być 6v, gdybyś mógł mi podesłać rozpiskę wtyczki jak to u Ciebie wygląda i czy powinienem brać się za wymianę mostka.

    Dzięki i pozdrawiam
  • Poziom 32  
    Masz regulator napięcia. LM317. U mnie jest 6V ale nie jestem w 100% pewny czy wszystko jest OK bo normalnie Z-5500 zasilane są 8V po regulatorze.

    Zestaw głośników Logitech Z-5450 Poszukuje Schematu Zestaw głośników Logitech Z-5450 Poszukuje Schematu

    Na zdjęciu tego nie widać ale oba pola lutownicze są odizolowane od masy. Wyróżniona jest ścieżka, do której dolutowany jest kondensator ceramiczny pomiędzy nogami kondensatora elektrolitycznego.

    Zasilanie panela ma być odseparowane od zasilana końcówek.
  • Poziom 8  
    Dziś wymieniłem główne kondensatory filtrujące, po wylutowaniu okazało się że było zwarcie na C802 usunąłem nadmiar cyny i zabezpieczyłem taśmą izolacyjną.

    Wlutowałem nowe kondensatory, niestety nie wiedzieć dlaczego nagle centrala sterująca przestała normalnie funkcjonować, przed załączeniem cały wyświetlacz lekko się żarzy, po załączeniu cały wyświetlacz świeci brak jakichkolwiek dźwięków.

    Rozłączyłem wszystko i sprawdziłem zasilanie na wtyczce, zasilanie centralki ok zmalało z 9,3v do 9,1v - aktywne 2 piny + i -, W przypadku zasilania wzmacniacza jedno zasilanie znikło pozostało 11,8v pin 11 zasilania na pinie 12 brak.

    Po odłączeniu zestawu z prądu jeden z kondensatorów szybko się rozładowuje, drugi zaś długo trzyma napięcie od ok 26v i powolutku spada. Kondensatory połączone są ze sobą szeregowo.

    Co może być jeszcze nie tak ?

    Zestaw głośników Logitech Z-5450 Poszukuje Schematu Zestaw głośników Logitech Z-5450 Poszukuje Schematu
  • Poziom 32  
    Zastanawiam się po jakiego grzyba ruszałeś te główne kondensatory. Teraz tak powaliłeś ten zestaw, że nie wiadomo już co jest nie tak.
    Bez obrazy ale odnoszę wrażenie, że nie masz najmniejszego pojęcia o tym co robisz.

    Centralka nie włączy się bez dodatniego napięcia 12V.

    Poza tym kondensatory te nie wyglądają na wylutowane tylko wyrwane z pól lutowniczych.
  • Poziom 8  
    Można odnieść takie wrażenie.

    Dlatego dziękuję za cierpliwość.

    Miałem problem z buczeniem o niskiej częstotliwości, więc wymieniłem kondensatory główne tak jak napisałeś, mogły powodować buczenie.

    Kondensatory pomiędzy końcówkami w mostku są dobre.

    Sprawdziłem także rezystory (chodzi o te przed stabilizatorami ?).

    Przyznam się szczerze nie wiem jak zmierzyć końcówkę.

    Co do wyglądu to nie dziwie się, jak pisałem na samym początku zestaw był grzebany, kondensatory główne też były ruszane, stąd upalone gniazdo i pełno cyny z obydwu stron płytki, ale nie istotne.

    Jeżeli chodzi o brak zasilania, dokładnie jak stwierdziłeś + 12v, sterownik się nie uruchamiał, przyznam się do popełnienia GAFY przysiadłem i dogrzałem trochę kondensatory - najwyraźniej kondensator z gniazda C801 nie zlutował się z gniazdem od strony montażowej kondensatora i zwory nie przekazywały dalej napięcia które wychodziło z mostka na kondensator, przez to też kondensator nie ulegał rozładowaniu po wyłączeniu zestawu, teraz wszystko gra, a raczej dalej buczy (niski ton).

    Pozdrawiam i będę szedł z zestawem do bardziej doświadczonego kolegi - bardziej doświadczonego oczywiście ode mnie :)

    Dzięki jeszcze raz Lukson, jak się uporamy wrzucę rozwiązanie.
  • Poziom 32  
    Całą płytę trzeba przejrzeć.

    Jak już wcześniej napisałem, zasilanie i masa panelu ma być odizolowane od zasilania i masy przedwzmacniaczy.

    W jednym z zestawów, które naprawiałem było zwarcie. Zaznaczone na czerwono.

    Zestaw głośników Logitech Z-5450 Poszukuje Schematu

    Jest to przykład. Trzeba przepatrzeć całą płytę.

    Poza tym zniekształcenia w zestawie tym różne rodzaje mają:
    - zestaw buczy (niskie pasmo) we wszystkich głośnikach od włączenia - główne kondensatory nie filtrują,
    - zestaw buczy (niskie pasmo) we wszystkich głośnikach od włączenia, po włączeniu MUTE ucisza się i nie buczy - nie filtruje kondensator zasilający panel,
    - zestaw buczy (niskie pasmo) tylko w głośniku basowym bądź jednym kanale - problem z mostkiem TDA7294 lub jedną kością od danego kanału,
    - zestaw buczy (prawie w całym paśmie) i nie reaguje na zmiany poziomu głośności - problem z wzmacniaczem operacyjnym,
    - zestaw wykazuje zniekształcenia w całym paśmie, które zanikają po włączeniu MUTE - zwarcie między masami,
    - zestaw nie wydaje żadnych dźwięków - uszkodzony cirrus,
    - zestaw nie wydaje żadnych dźwięków ale panel jest OK - brak sterowania trybami STD-BY i MUTE kości TDA7294.

    Masz wyżej opisane objawy wraz przyczynami.
  • Poziom 1  
    @Drogi Lukson,

    Ja jestem laik w tych sprawach, lecz proszę, czy mógłbyś wskazać który to jest kondensator zasilający panel, poniżej zdjęcie:
    Zestaw głośników Logitech Z-5450 Poszukuje Schematu

    Mianowicie mam problem opisany przez Ciebie cyt "- zestaw buczy (niskie pasmo) we wszystkich głośnikach od włączenia, po włączeniu MUTE ucisza się i nie buczy - nie filtruje kondensator zasilający panel, "

    Rozumiem że jak wymienie ten kondensator to problem zniknie?
    Z góry dzięki za pomoc.
  • Poziom 32  
    W lewym górnym rogu zdjęcia, największy pomiędzy regulatorami napięcia. xxxx uF / 16V <- iksy bo nie pamiętam pojemności.

    Niemniej sprawdzić trzeba kondensator, który jest w subwooferze a nie w panelu.