logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Corsa C 1.0 - Nagle gaśnie na niskich obrotach, spadek mocy

Vitoss 12 Kwi 2013 18:32 3321 7
REKLAMA
  • #1 12190398
    Vitoss
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Od paru dobrych miesięcy zdarzało się, że na chłodnym silniku auto gasło/dusiło się po przełączaniu na gaz. Dopiero po rozgrzaniu silnika załączał się normalnie. Zdarzało się to stosunkowo rzadko (im zimniej - tym częściej).
    Później pojawiły się też historie, że w trakcie jazdy po prostu przełączał się na benzynę i trzeba było kilka dobrych razy przełączać na gaz, by znowu załapał (jak się załączył, to już normalnie) - podejrzewałbym tu elektronikę.

Teraz pojawiła się dziwna sprawa. Stałem dłużej w korku, auto chodziło na gazie - nagle zgasło. Uruchamiam ponownie - też gaśnie. Tak kilka razy. W końcu dotoczyłem się na benzynie. Za którymś razem załapało gaz, ale zauważyłem po chwili spadek mocy (jak puściłem na chwilę pedał, później dodałem gazu, to pół pedału nie miał mocy). Przełączyłem na benzynę i też kiepska moc. Później przy przełączaniu na gaz znowu gasł na niskich obrotach.

Sprawdzę jutro filtry i silniczek krokowy (był jakiś czas temu wymieniany)...

Co o tym sądzicie?

Instalacja: Koltec/Necam (sekwencja od nowości w aucie), Corsa C 1.0

Dodatkowo: Niedawno odbierałem go z serwisu, kiedy w ogóle nie chciał odpalić - padła wiązka kabli. Wczoraj miał wymieniany olej w silniku, filtry (oleju, powietrza, paliwa, kabiny), czujnik oleju.
  • REKLAMA
  • #2 12190447
    marcinp33
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Podepnij się pod kompa :P nw może sonda lambda ? albo przepływomierz ?
  • REKLAMA
  • #3 12190478
    Vitoss
    Poziom 12  
    kompa nie mam, ale wczoraj przy wymianie oleju/filtrów był podłączany - było ok

z resztą takie historie się nie zdarzały, dopiero dzisiaj w tym korku pojawił się problem...
  • REKLAMA
  • #4 12190869
    marcinp33
    Poziom 2  
    nie mam pojęcia. Koledze ostatnio też gasła Vectra na niskich obrotach i okazało się że nawalił czujnik wałka rozrządu ...
  • #5 12193472
    Vitoss
    Poziom 12  
    Sprawdziłem filtry (fazy lotnej, ciekłej) + krokowiec.

Krokowiec wygląda ok, lekko tylko przeczyściłem tulej.
    Filtr ciekły jest raptem lekko pobrudzony, ale za to fazy ciekłej był mocno usyfiony. Przeczyściłem rozpuszczalnikiem (nic innego nadającego się nie miałem) - wysuszyłem dokładnie i przetarłem.
    W najbliższym czasie wymienię te filtry - teraz ich nie miałem, nie było gdzie kupić.

Auto się załącza na gaz, nie gaśnie. Po 2-3 załączeniach już nie było zmiany obrotów w momencie załączania, nie faluje. Z mocą też nie jest źle (choć jeszcze nie nazwałbym tego rewelacją).

Wygląda, że jest ok - tylko martwi mnie kwestia przyspieszania. Na LPG w momencie wciśnięcia gazu jest malutkie opóźnienie w łapaniu mocy. Na benzynie nie jest to tak widoczne.
    Jakieś propozycje?
  • REKLAMA
  • #6 12204351
    marcinp33
    Poziom 2  
    gazownik :D ? regulacja ?
  • #7 12225786
    kubus350
    Poziom 1  
    odepnij przepływomierz i zobacz czy bedzie silnik reagował jeżeli tak to przepływomierz jest ok, jeżeli nie to to trzeba przepływomierz wymienić lub sonda lambda albo silniczek krokowy , a na początku spuść olej z parownika (pod parownikiem przeważnie plastikowa śruba, odkręć ją i niech zleci olej) lub go całego wyczyść

Dodano po 7 [minuty]:

komputer sondy nie zawsze wykryje
  • #8 12225833
    rob4028
    Poziom 25  
    Ocena: 472
    ?

Dodano po 20 [sekundy]:

............................

Dodano po 6 [minuty]:

Coltec/necam to bardzo prosta konstrukcja!!
    Filtr fazy ciekłej do wymiany i czyszczenie rozdzielacza (łącznie z wymianą o-ringów).
    Kontrola ciśnienia na reduktorze i powinno działać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Corsa C 1.0 zgłasza problemy z gaśnięciem silnika na niskich obrotach oraz spadkiem mocy, szczególnie podczas przełączania na gaz. Po wstępnej diagnostyce, w tym sprawdzeniu filtrów i silniczka krokowego, zauważył poprawę, ale nadal występuje opóźnienie w przyspieszaniu na LPG. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie przepływomierza, sondy lambda oraz regulację instalacji gazowej. Wskazano również na konieczność czyszczenia rozdzielacza i wymiany filtrów fazy ciekłej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA