logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezprzewodowe sterowanie kontrolerem AMC silnika DC - jak to zrobić?

krzynios 16 Kwi 2013 11:53 1707 6
  • #1 12205258
    krzynios
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    Posiadam taki Link kontroler silnika DC. Obroty i kierunek pracy silnika zmieniane są za pomocą potencjometru (joysticka) podłączonego bezpośrednio do kontrolera. Wszystko działa jak należy tylko pojawiła się potrzeba bezprzewodowego sterowania tym kontrolerem.
    Czy jest jakieś bezprzewodowe urządzenie które prześle na odległość zakres działania joysticka?
  • #2 12206749
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    krzynios napisał:
    urządzenie które prześle na odległość zakres działania joysticka?

Co kolega rozumie przez przesył zakresu ...... informacje o położeniu potencjometru czy zdalne sterownie potencjometrem ? Jeżeli chodzi o zdalne sterowanie to wystarczy poszukać serwa o max. kącie wychylenia oraz aparatury z kanałem proporcjonalnym . Natomiast przekazywanie informacji o położeniu potencjometru będzie wymagać budowy samodzielnie takiego urządzenia .
  • #3 12206911
    krzynios
    Poziom 11  
    bogdan_p napisał:

Co kolega rozumie przez przesył zakresu ...... informacje o położeniu potencjometru czy zdalne sterownie potencjometrem ? Jeżeli chodzi o zdalne sterowanie to wystarczy poszukać serwa o max. kącie wychylenia oraz aparatury z kanałem proporcjonalnym . Natomiast przekazywanie informacji o położeniu potencjometru będzie wymagać budowy samodzielnie takiego urządzenia .

Chodzi mi o jakby elektroniczny potencjometr sterowany bezprzewodowo joystickiem.
  • Pomocny post
    #4 12207297
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Przy zdalnym sterowanie odpowiedź już podałem , można ewentualnie zastosować gotowy zestaw silnik-potencjometr ale po co komplikować układ o dodatkowy regulator dwukierunkowy silnika DC .
    Tak więc nadajnik proporcjonalny <> odbiornik > serwo > potencjometr > sterownik to najprostsze z rozwiązań jak czujesz się na siłach i umiesz programować to można nieco inaczej . Sterownik odczytuje stan wejścia z potencjometru wystarczy wyznaczyć punkt zerowy na tej podstawie zbudować z użyciem mikrokontrolerów układ sterowania czyli w nadajniku przetwornik ADC odczytujący wartość potencjometru wysłanie zakodowanej informacji cyfrowej do odbiornika . W odbiorniku układ DAC zmieniający wartość cyfrową na analogową sterującą kontrolerem . Do tego oczywiście moduły radiowe dla zapewnienia komunikacji pomiędzy nadajnikiem i odbiornikiem .
  • #5 12208530
    krzynios
    Poziom 11  
    bogdan_p napisał:
    Przy zdalnym sterowanie odpowiedź już podałem , można ewentualnie zastosować gotowy zestaw silnik-potencjometr ale po co komplikować układ o dodatkowy regulator dwukierunkowy silnika DC .
    Tak więc nadajnik proporcjonalny <> odbiornik > serwo > potencjometr > sterownik to najprostsze z rozwiązań jak czujesz się na siłach i umiesz programować to można nieco inaczej . Sterownik odczytuje stan wejścia z potencjometru wystarczy wyznaczyć punkt zerowy na tej podstawie zbudować z użyciem mikrokontrolerów układ sterowania czyli w nadajniku przetwornik ADC odczytujący wartość potencjometru wysłanie zakodowanej informacji cyfrowej do odbiornika . W odbiorniku układ DAC zmieniający wartość cyfrową na analogową sterującą kontrolerem . Do tego oczywiście moduły radiowe dla zapewnienia komunikacji pomiędzy nadajnikiem i odbiornikiem .

Musi to być w miarę niezawodne i działać z dotychczasowym joystickiem więc chyba opcja z przetwornikami wydaje się być sensowna.
    Teraz tylko jeszcze muszę się nauczyć budować takie układy skoro nie można zakupić gotowca.
    Dzięki

PS Jeśli ktoś ogarnia temat i miałby ochotę pomóc (oczywiście nie za darmo) w zbudowaniu takiego urządzenia to proszę o kontakt.
  • #6 12210928
    bogdan_p
    Poziom 39  
    krzynios napisał:
    Musi to być w miarę niezawodne i działać z dotychczasowym joystickiem ...... Teraz tylko jeszcze muszę się nauczyć budować takie układy

To będzie bardzo długa nauka skoro nie miałeś do tej pory do czynie z układami radiowymi , mikrokontrolerami oraz przetwornikami ADC / DAC . Proponuje przeglądnąć forum Mikrokontrolery Ogólne na początek np. temat o komunikacji z gotowymi modułami https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic890223.html potem obsługa przetworników na koniec kodowanie danych .
    Nadal uważam że zastosowanie gotowej aparatury modelarskiej jest najprostszym i najtańszym rozwiązaniem , zupełnie nie wiem w czym jest problem . Od strony sterownika potencjometr sprzężony mechanicznie z serwem serwo sterowane z odbiornika , w nadajniku również do sterowania kanałem proporcjonalnym zastosowany jest potencjometr , skoro musi być oryginalny joystick potencjometr z nadajnika odłączasz wpinając w to miejsce potencjometr joysticka , jeżeli wartości będą różne nie ma problemu można do joysticka zamocować potencjometr z nadajnika lub kupić o odpowiedniej wartości .

PS Nie zapomnij jak zwykle zacytować całego posta a przy okazji zaznajomić się z regulaminem do czego służy opcja "cytat" .....
  • #7 12212331
    krzynios
    Poziom 11  
    bogdan_p napisał:

Nadal uważam że zastosowanie gotowej aparatury modelarskiej jest najprostszym i najtańszym rozwiązaniem , zupełnie nie wiem w czym jest problem . Od strony sterownika potencjometr sprzężony mechanicznie z serwem serwo sterowane z odbiornika , w nadajniku również do sterowania kanałem proporcjonalnym zastosowany jest potencjometr , skoro musi być oryginalny joystick potencjometr z nadajnika odłączasz wpinając w to miejsce potencjometr joysticka , jeżeli wartości będą różne nie ma problemu można do joysticka zamocować potencjometr z nadajnika lub kupić o odpowiedniej wartości.

Posiadam aparaturę RC (od śmigłowca HineyBeeKing2) i z moich obserwacji wynika, że przy takim rozwiązaniu drastycznie spadnie precyzja sterowania (serwo modelarskie przenosi ruchy joysticka zbyt skokowo i nie zawsze trzyma idealnie zero).
    Nie wiem czy takie coś istnieje ale opcją byłby jakiś konwerter który zmieniałby sygnał PWM z odbiornika RC na wyjście analogowe które możnaby podpiąć do wejścia kontrolera silnika.
    Wymiana potencjometra w oryginalnym joysticku również w grę nie wchodzi bo jest to sprzet dość nietypowy.

bogdan_p napisał:
    PS Nie zapomnij jak zwykle zacytować całego posta a przy okazji zaznajomić się z regulaminem do czego służy opcja "cytat" .....

Rozumiem, że to była próba złośliwego pouczenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do bezprzewodowego sterowania kontrolerem silnika DC, który obecnie jest obsługiwany za pomocą potencjometru (joysticka). W odpowiedziach zasugerowano kilka podejść, w tym użycie serwomechanizmów z kanałem proporcjonalnym oraz budowę własnego układu z mikrokontrolerami, który odczytywałby wartość potencjometru i przesyłałby ją bezprzewodowo. Istnieje również możliwość zastosowania gotowych modułów radiowych oraz przetworników ADC/DAC do konwersji sygnałów. Użytkownik zauważył, że użycie aparatury RC może prowadzić do utraty precyzji sterowania, a także rozważał konwerter sygnału PWM na analogowy, aby podłączyć go do kontrolera silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA