logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG 42LH3000 - Zakłóca pracę pilotów od innych urządzeń

djaq 17 Kwi 2013 10:20 4422 5
  • #1 12208793
    djaq
    Poziom 9  
    Tak jak w temacie. Posiadam telewizor LG 42LH3000 oraz dekoder Cyfry + Philips DSR 7201/91 i urządzenie multimedialne GoClever GCHD100. Problem z którym się zwracam o pomoc wygląda następująco:
    Kiedy telewizor jest wyłączony piloty od dekodera i MP działają bez zarzutu, ale gdy jest już włączony, to oba piloty albo nie działają w ogóle, albo mają straszne opory, żeby coś przełączyć. Pytanie brzmi - jak rozwiązać ten problem?

* Przy okazji. Czy to możliwe, że dekoder nie łapie mi niektórych kanałów i wyświetla info o słabym sygnale, ponieważ antena może być uszkodzona, a on próbuje na siłę złapać zasięg do tych kanałów, co jest niemożliwe. Przez to się przegrzewa i restartuje? Taki mam właśnie z nim problem, a pan z NC+ w ww. sposób wytłumaczył mi dlaczego tak się dzieje.
  • Pomocny post
    #2 12212054
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5493
    djaq napisał:
    Kiedy telewizor jest wyłączony piloty od dekodera i MP działają bez zarzutu, ale gdy jest już włączony, to oba piloty albo nie działają w ogóle, albo mają straszne opory, żeby coś przełączyć. Pytanie brzmi - jak rozwiązać ten problem?

Spróbuj zmniejszyć podświetlenie matrycy LCD.
    djaq napisał:
    Czy to możliwe, że dekoder nie łapie mi niektórych kanałów i wyświetla info o słabym sygnale, ponieważ antena może być uszkodzona, a on próbuje na siłę złapać zasięg do tych kanałów, co jest niemożliwe. Przez to się przegrzewa i restartuje?

Raczej objawy wskazują na uszkodzenie instalacji lub dekodera (zwarcie na głowicy dekodera).
    djaq napisał:
    Taki mam właśnie z nim problem, a pan z NC+ w ww. sposób wytłumaczył mi dlaczego tak się dzieje.

No to jest lepszy niż Gandalf z WP, nie widział sprzętu, nie wie na 100% co jest winne, ale wie co jest przyczyną takiego zachowania dekodera.
    Jeśli masz tylko możliwość to skorzystaj z pomocy doświadczonego montażysty z porządnym miernikiem, zdiagnozowanie usterki nie zajmie mu więcej niż 10 minut.
  • Pomocny post
    #3 12212198
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Nie zmniejszyć a zwiększyć prąd płynący przez świetlówki. To jest typowa wada tv z podświetleniem CCFL, gdy chcemy zaoszczędzić zużycie energii. W menu tv wyłączyć tą opcję oszczędności. W takich tv zmniejszenie prądu przez świetlówki skutkuje emisją przez nie dużej energii podczerwieni która blokuje odbiornik IR.
  • #4 12212346
    djaq
    Poziom 9  
    Faktycznie. Zmniejszenie podświetlenia pomogło. Trochę, aczkolwiek pomogło. Później zmniejszyłem zużycie energii i wszystko śmiga. Pozostaje mi jeszcze tylko problem z dekoderem.
  • #5 12212646
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Są dwie regulacje, reg. jasności nie wpływa na prąd płynący przez świetlówki a wpływa na to reg. podświetlenia która jest związana z trybem oszczędzania energii, dlatego nie należy mylić tych określeń. Czyli podświetlenie ustawić na max.
  • #6 12251166
    djaq
    Poziom 9  
    Dzięki za pomoc. Odnośnie samych pilotów, to faktycznie wystarczyło zmniejszyć oszczędzanie energii. Natomiast jeśli chodzi o dekoder i jego dziwne zachowanie, to wynikało to z uszkodzonego kabla antenowego :D
REKLAMA