logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia Lumia 920 - uszkodzony element przy złączu zasilania bezprzewodowego

kasztan_85 19 Kwi 2013 00:06 5106 11
REKLAMA
  • #1 12215564
    kasztan_85
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, mam uszkodzona lumie 920 (upadek z wysoka). W telefonie rozsypał się LCD i zastanawiam się czy warto kupować nowy bo odkryłem, że jeden element na płycie głównej jest uszkodzony i nie mam pojęcia co to jest. Dodatkowo po podłączeniu do komputera Windows rozpoznaje telefon jako "Urządzenie wejściowe USB" - nie wykrywa go Zune ani aplikacja Windows Phone.

Co do samego elementu to znajduje się on przy złączu zasilania bezprzewodowego obok aparatu (zdjęcie). Jego obudowa wykonana jest ze szkliwa i popękała. Nie mam pojęcia za co ten element odpowiada, googlowanie nic nie daje. Proszę o pomoc w ustaleniu co to za element i za co może odpowiadać, ponieważ nie wiem czy warto wymieniać LCD i digitizer w tym tel.

Nokia Lumia 920 - uszkodzony element przy złączu zasilania bezprzewodowego
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12215881
    plustek
    Poziom 31  
    Ocena: 200
    To jest emifiltr odpowiadający za przyciski boczne. Ten telefon nie ma LCD ani digitizera, tylko cały moduł. Szykuj się na spory wydatek Link
  • #3 12216147
    kasztan_85
    Poziom 11  
    Czyli podczas dzwonienia mogę mieć problemy z przyciskami? Bo nie wiem czy trzeba go koniecznie wymieniać.

Co do samej wymiany, to trudno taki filtr znaleźć do kupienia w necie, nie wspominając już o jego wlutowaniu. Więc wymagany będzie specjalistyczny serwis.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12216387
    plustek
    Poziom 31  
    Bez wymiany tego układu [Z1300] żaden boczny przycisk nie będzie ci działał. Numer katalogowy elementu 4129016 ASIP 7-CH LCD EMI/ESD LRC FILTER BGA18. Taki filtr jest spotykany jeszcze w N97, N97Mini, E7-00, Lumia 820. Co do wyświetlacza: 00808F9 CARE DISPLAY MODULE ASSEMBLY NOKIA ROW. Z tego co piszesz to sam nie dasz sobie rady, dobry serwis powinien ci to wymienić bez problemu.
  • #5 12217003
    kasztan_85
    Poziom 11  
    Czy wiesz gdzie w Polsce można dostać ten filtr?
    Ponieważ znalazłem tylko "4129287 ASIP 7-CH LCD FILTER W/ESD BGA18" ale wg specyfikacji nie będzie pasować.

Co do modułu wyświetlacza to widziałem, że z chin można ściągnąć już za 100$.
  • #6 12222258
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    Kasztan, kolega wyżej ci podał gdzie możesz go znaleźć, wyciągnąć z jakiegos dawcy i tyle.
  • REKLAMA
  • #7 12222344
    kasztan_85
    Poziom 11  
    Ok. Filtr jest do kupienia w Niemczech całość z przesyłką zamknie się w 30zł więc nie jest źle. Natomiast przeraziła mnie kwota za montaż, na ursynowie w Warszawie koszt rzędu 200zł O_O. Jeżeli ktoś zna serwis w warszawie, który wymieni filtr taniej to proszę o informację.
    Martwi mnie to, że Nokia nie jest prawidłowo rozpoznawana w komputerze, podejrzewam, że to wina tego, że nie mogę jej włączyć. Czy zna ktoś sposób jak włączyć Lumię 920 nie używając bocznego przycisku?
  • #8 12227316
    plustek
    Poziom 31  
    Po podłączeniu ładowarki powinna się włączyć, ale jak masz wyświetlacz strzaskany to i tak kompletnie nic nie zobaczysz.
  • #9 12227799
    luki56
    Poziom 39  
    Ocena: 44
    Moge spytac jakim cudem rozwaliłeś Lumię 920? Co do części to masz do wymiany cały przedni panel, koszt około 900-1000zł
  • #10 12230907
    kasztan_85
    Poziom 11  
    plustek napisał:
    Po podłączeniu ładowarki powinna się włączyć, ale jak masz wyświetlacz strzaskany to i tak kompletnie nic nie zobaczysz.

Zgadza się nie zobaczę, ale chwilowo zależy mi na odzyskaniu danych, a w tym momencie telefon jest rozpoznawany jako "urządzenie wejściowe", z którym nie mogę nic zrobić. Reinstalacja zune nic nie dała.

@luki56
    Telefon ze względu na spore rozmiary wyślizgnął się z kieszeni i spadł mi z wiaduktu, jak jechałem rowerem. ;(
  • REKLAMA
  • #11 12230921
    luki56
    Poziom 39  
    Ocena: 44
    A no chyba że tak, przy takim upadku możliwe, że płytę główną szlak trafił.
  • #12 12230933
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 552
    Po takim upadku nie inwestowałbym na twoim miejscu ani grosza w ten telefon.
    Oprócz uszkodzonego dotyku i LCD na pewno poleciała płyta główna.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza uszkodzenie telefonu Nokia Lumia 920 po upadku, w tym rozbity wyświetlacz LCD oraz uszkodzony element na płycie głównej przy złączu zasilania bezprzewodowego. Zidentyfikowano, że uszkodzony element to filtr EMI/ESD (numer katalogowy 4129016), który odpowiada za działanie bocznych przycisków. Wymiana tego filtra jest konieczna, aby przyciski działały poprawnie, a jego znalezienie może być trudne. Użytkownik rozważa wymianę LCD i digitizera, ale obawia się o stan płyty głównej. Koszt wymiany filtra w serwisie w Warszawie wynosi około 200 zł, a moduł wyświetlacza można zakupić z Chin za około 100 USD. Użytkownik poszukuje również sposobu na włączenie telefonu bez użycia bocznego przycisku, ponieważ telefon jest rozpoznawany jako "urządzenie wejściowe USB" przez komputer.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA