Witam
Zakupiłem na aledrogo taki programatorek usbasp z plytka stykowa... programator zainstalowalem i ladnie go wykrywa, mam avrdude z burn o mat i robie wszystko tak jak jest opisane w jednym z komentarzy na stronie Mirley'a, w burn o mat wybieram programator usbasp wybieram mikrokontroler jaki aktualnie mam czyli atiny2313 i gdy chce odczytac fusebity wywala mi error "error reading fuses" a w errorach jest:
czyli tak jakby nie widział programatora
System jaki mam to Win7 64bit ale to raczej chyba nie powinno miec znaczenia
Ktoś ma jakiś pomysł co może być nie tak?
Próbowałem programem który znajduje się tutaj:
hLink
i wszystko działa jak powinno
Może to być spowodowane tym że avrdude mam w nieodpowiednim katalogu?
Już sobie poradziłem, tak jak pisałem wcześniej jednak ma znaczenie w jakim katalogu jest avrdude... wgrałem go bezpośrednio C:/avrdude i wszystko ładnie śmiga...
Zakupiłem na aledrogo taki programatorek usbasp z plytka stykowa... programator zainstalowalem i ladnie go wykrywa, mam avrdude z burn o mat i robie wszystko tak jak jest opisane w jednym z komentarzy na stronie Mirley'a, w burn o mat wybieram programator usbasp wybieram mikrokontroler jaki aktualnie mam czyli atiny2313 i gdy chce odczytac fusebity wywala mi error "error reading fuses" a w errorach jest:
Cytat:C:Program Files (x86)avrdudeavrdude.exe -C C:Program Files (x86)avrdudeavrdude.conf -p t2313 -P usb -c usbasp -U efuse:r:C:UsersabkAppDataLocalTempefuse7285543224747794436.hex:r -U hfuse:r:C:UsersabkAppDataLocalTemphfuse3301419827533328983.hex:r -U lfuse:r:C:UsersabkAppDataLocalTemplfuse5457955654425410043.hex:r
avrdude.exe: error: could not find USB device "USBasp" with vid=0x16c0 pid=0x5dc
czyli tak jakby nie widział programatora
System jaki mam to Win7 64bit ale to raczej chyba nie powinno miec znaczenia
Ktoś ma jakiś pomysł co może być nie tak?
Próbowałem programem który znajduje się tutaj:
hLink
i wszystko działa jak powinno
Może to być spowodowane tym że avrdude mam w nieodpowiednim katalogu?
Już sobie poradziłem, tak jak pisałem wcześniej jednak ma znaczenie w jakim katalogu jest avrdude... wgrałem go bezpośrednio C:/avrdude i wszystko ładnie śmiga...