logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomysły na pracę dyplomową z elektroniki dla ucznia technikum

dibo1 24 Lut 2005 21:27 4973 13
  • #1 1262533
    dibo1
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam.Mój dobry kolega ma problem ,a właściwie jego syn uczeń klasy maturalnej technikum elektronicznego.A mianowicie chłopak nie ma pomysłu na pracę dyplomową(w czsach kiedy ja chodziłem do szkoły temat pracy był narzucany przez nauczyciela)związaną z szeroko pojętą elektroniką.Jeśli jakaś bratnia dusza ma oryginalny pomysł to w imieniu mojego kolegi i jego syna proszę o pomoc.W radzie potrzeby(jakieś konsultacje itp.) udostępnię chłopakowi moje łącze.Pozdrawiam Mirek.
  • Pomocny post
    #2 1262699
    tyktyk
    Poziom 24  
    Ocena: 78
    Jeżeli nie ma pomysłu to niech zrobi falownik. Kumpel robił 3fazowy świetny efekt mało pracy i dobra ocena :) Jeżeli ma ptredyspozycje i chęci niech zrobi coś dla szkoły to zawsze działa!!! :) Jeżeli chce to może zbudować wzmacniacz np kopię Eltrona 100U zawsze działają prosty układ i działa praktycznie bez uruchamiania. Pomyśle jeszcze to napiszę

Pozdrawiam tyktyk
  • #3 1262756
    jarek_krakow
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    "falownik ,świetny efekt mało pracy"
    dasz radę załatwić schemat ?
  • Pomocny post
    #4 1262865
    tyktyk
    Poziom 24  
    Z tego co pamiętam to był on w którejś z gazet elektronicznych. Skontaktuję się z kumplem i podam która to gazeta i który nr. Jedyny problem tam to była płytka 2 stronna :( ale kumpel dał do zrobienia i wyszło świetnie zapłacił 20 zł

Pozdrawiam tyktyk
  • #5 1262875
    lordac
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    sorrki, ze sie wtrace, ale dał płytkę do zrobienia firmie czy innemu kumplowi, który takie robi?? Jak firmie to gdzie robią tak tanio???
  • #6 1262973
    tyktyk
    Poziom 24  
    Ja pochodze z okolic poznania i tu właśnie gościu ma firmę w której robi płytki Tel magę podać na prv
  • Pomocny post
    #7 1264411
    sesil
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    dibo1
    Może niech zrobi jakiś model do laboratorium np: Badanie stabilizatorów albo Badanie bramek TTL. Niech zrobi z kilka przykładów stabilizatorów lub bramek.
    Praca nie jest trudna a jednosześnie może bedzie pomocna innym uczniom.
  • Pomocny post
    #8 1264511
    Rasskabak
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Szybko sie za ta prace zabiera ;)

Duzo ciekawych pomyslow moga dostarczyc kity AVT czy Vellemana. Nie mowie ze trzeba od razu kupowac kit i wciskac go komisji ;) mozna poprostu przejrzec oferte i zrobic cos samemu - od zera. A w razie czego zawsze mozna kupic kita i w ciagu tygodnia miec gotowa prace z opisem ;)

Z takich bardziej ambitnych rzeczy... zawsze mile widziane sa wszelkiego rodzaju pojazdy pseudointeligetne. Np samochod jadacy po narysowanej na bialym podlozu czarnej kresce, jakies tam inne pojazdy zapamietujace przebyta droge i bedace w stanie ja odtworzyc.

Z mniej skomplikowanych mechanicznie... smieszna nazwa, ale uklad jak najbardziej powazny i dajacy duze pole do popisu - "mikroprocesorowe sterowanie lampek choinkowych".

Nie polecam wszelkich zasilaczy i wzmacniaczy akustycznych - gdy komisja widzi n-tego osobnika z ta sama praca (z czego polowa jest odpisana od kolegi) ma poprostu dosc :]
  • #9 1265195
    Tomcio888
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    ja w technikum robiłem tablice elektroniczna sterowana podczerwienia na sale gimnastyczna. Układ oparty byl o uP8051 ocena byla super niestey koszt wykonania dosyc duzy (wyswietlacze 7-seg) no i trzeba sie nauczyc asemblera:)
  • Pomocny post
    #10 1265210
    Rasskabak
    Poziom 13  
    Assemblera chyba powinni uczyc w szkole... a jesli nie to mozna sie go nauczyc na poziomie wystarczajacym do sterowania ledami, w gora dwa tygodnie ;)

Poza tym - bez procesora nie zrobi sie polowy fajnych rzeczy, a do tej drugiej polowy trzeba sie nauczyc duuuzo teorii
  • #11 1498036
    Qiubiac
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    A moze ktoś polecić coś do asemblera lub bascoma ??:/
  • #12 1499174
    wachu32
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    niech zrobi radiowęzeł tak jak ja!! hehe (z qmplem) Przeszło dwa lata się męczyliśmy i dostaliśmy tylko 5 :|:| do tej pory niewiem czemu :/ ale to pewnie dlatego ze moja szkola jest "dziwna" :/ Pozdro :)
  • #13 1499237
    Rasskabak
    Poziom 13  
    Do Bascoma polecam kurs "Mikroprocesorowa Ośla Łączka" opublikowany na lamach Elektroniki Dla Wszystkich

Do Assemblera natomiast, ksiazke "Podstawy programowania mikrokontrolera 8051" autorstwa Pawla i Piotra Galkow. W prawdzie pisana jest raczej pod DSM... ale jesli o mnie chodzi to nie mialem go w zyciu w reku a asma mi sie z niej dobrze uczylo :)
  • #14 1499657
    groovee
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    hehe DSMy sa dobre:P to zwykly procek tylko wyposazony we wszystko co moglbys do niego podlaczyc...

Ksiazka Galkow na prawde dobra rowniez polecam:]

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy poszukiwania pomysłów na pracę dyplomową z elektroniki dla ucznia technikum elektronicznego. Proponowane projekty obejmują budowę falownika trójfazowego, który cechuje się dobrym efektem i niewielkim nakładem pracy, wzmacniacza na bazie Eltrona 100U, a także urządzeń przydatnych w laboratorium, takich jak układy do badania stabilizatorów napięcia lub bramek TTL. Wskazano również na możliwość wykorzystania zestawów edukacyjnych AVT i Velleman jako inspiracji do samodzielnych projektów. Wśród ambitniejszych pomysłów wymieniono pojazdy pseudointeligentne, np. samochód podążający za linią narysowaną na podłożu, oraz mikroprocesorowe sterowanie lampek choinkowych. Dyskusja porusza także kwestie programowania w asemblerze i Bascomie, z rekomendacjami literatury i kursów, m.in. „Mikroprocesorowa Ośla Łączka” oraz książki „Podstawy programowania mikrokontrolera 8051” autorstwa Pawła i Piotra Gałków. Wspomniano o kosztach wykonania dwustronnych płytek drukowanych oraz o firmach zajmujących się ich produkcją. Prace oparte na popularnych zasilaczach i wzmacniaczach akustycznych są odradzane ze względu na powtarzalność tematów i niską oryginalność.
REKLAMA