logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomysł na wykonanie własnego urządzenia na zajęcia do szkoły.

dixoon37 22 Lis 2014 19:01 1053 10
REKLAMA
  • #1 14155306
    dixoon37
    Poziom 9  
    Witam, chciałbym prosić o pomoc w wymyśleniu maszyny którą mógłbym sam zrobić, a żeby nie była to bardzo droga sprawa, chodze do 2 klasy technikum i chodzi o to żeby nie była to zbyt skomplikowana sprawa.

Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #3 14155399
    dixoon37
    Poziom 9  
    Chodze do Technikum Elektrycznego, ma to być urządzenie elektroniczne które cokolwiek robi, a nie jest za drogie :D w 1 klasie w zasadzie tylko teorie mieliśmy, a w 2 klasie gdy na warszatach zaczelismy robić urządzenia i łączenia, to zaintrygowało mnie to i chciałem troche pomajsterkować w domu, tylko nie wiem co zrobić na początek.
  • REKLAMA
  • #4 14155417
    Technik WAR-MA
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam. Na początek najlepszy jest prosty wzmacniacz audio za 10 zł

Dodano po 2 [minuty]:

Albo zasilacz regulowany na lm 317
  • REKLAMA
  • #5 14155436
    ety
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    A to rozumiem :) Na początek zaproponuję Ci przejrzeć tematy, bo takie pytanie padało już niejednokrotnie.

Na samej elektrodzie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/find.php?q=elektronika+jak+zacz%B1%E6
    I w wyszukiwarce Google: https://www.google.pl/search?q=elektronika+jak+zacz%C4%85%C4%87

Generalnie nie jesteś pierwszy, który o to pyta, ostatnim też nie :)

Cóż mogę zaproponować od siebie. Nie wiem czy posiadasz już jakiś miernik, albo jakieś elementy w domu. Zacznij od rzeczy najprostszych - bateria, rezystor, dioda świecąca. Musisz też dużo czytać. Jesteś z technikum elektrycznego, więc pewnie to miałeś: prawo Ohma, prawa Kirchhoffa, moc to są podstawy. Do tego elementy RLC (rezystory, cewki, kondensatory), tranzystory, itd. Jednym słowem elektronika analogowa. Kup sobie jakiś prosty multimetr, jeśli nie masz, no i działaj. Szukaj, czytaj.

Poza tym zainteresuj się mikrokontrolerami. Tu łączysz programowanie z elektroniką i możesz naprawdę fajne rzeczy robić. Zajrzyj tu:

http://mikrokontrolery.blogspot.com/
    http://forum.atnel.pl/portal.php

Nie wiem, co Cię konkretnie interesuje, ale możesz myśleć np. o jakimś zasilaczu laboratoryjnym (w sensie zbudować taki). Fajna sprawa - przyda się w warsztacie i dużo się nauczysz przy budowie.
  • #6 14155439
    Radovic
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    Albo podajnik drutu do spawarki. Będzie urządzenie, będzie elektronika. Później nawet będziesz mógł to sprzedać jeśli będzie solidnie zrobione - chętnych nie będzie brakować.
  • #7 14155476
    dixoon37
    Poziom 9  
    Dzięki za tak szybki odzew :D chyba podejme się wyzwania zrobienia zasilacza labolatoryjnego.
  • REKLAMA
  • #8 14155542
    perch
    Poziom 27  
    Ocena: 259
    Zacznij wprowadzać teorię do praktyki, najprościej jest łaczyć testowe układy na płytce stykowej.
    Zobacz cykl artykułów: Praktyczny Kurs Elektroniki
  • #9 14157925
    dixoon37
    Poziom 9  
    Jednak poczytałem trochę o mikrokontrolerach i chciałbym was prosić o udostępnienie paru schematów o ciekawym ich zastosowaniu.
  • #10 14158240
    tomekm33
    Poziom 22  
    Ocena: 120
    Ja bym Ci radził zacząć od prostych rzeczy, czyli np. ATmega32 i sterowanie diodą LED. Później do innego pinu podłączasz przycisk (tzw. "Tact Switch") i zapalasz diodę używając przycisku (odpowiednio modyfikujesz program). I polecałbym na początek jakąś książkę. Ja znam dwie, są one dosyć popularne, bo i dobre :)

1. "Mikrokontrolery AVR Język C Podstawy programowania wyd. II" - M. Kardaś
    2. "Język C dla mikrokontrolerów AVR. Od podstaw do zaawansowanych aplikacji" - T. Francuz

Co do schematów... Już ktoś wcześniej podrzucił linki do dwóch stron, tam znajdziesz schematy i w ogóle masę darmowej wiedzy na temat mikrokontrolerów.

Tak jak mówię, zacznij od sterowania diodą LED (ATmega + rezystor + LED). Będziesz musiał kupić, albo zrobić własnoręcznie programator - naprawdę na początku wystarczy USBasp. Sam z niego korzystam. Później poczytasz i zobaczysz jak wygląda "obsługa" wyświetlacza siedmiosegmentowego, LCD 2x16, jakichś czujników, etc. I sam wpadniesz na jakiś ciekawy pomysł. Może jakiś prosty robot? Na samej elektrodzie i stronach polecanych we wcześniejszych postach też znajdziesz wiele fajnych rozwiązań. Musisz trochę poszukać, poczytać.
  • #11 14158243
    Pablo2015
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Według mnie najlepiej zrobić jakieś urządzenie warsztatowe- cokolwiek, zawsze się przyda.

Np. stacja lutownicza, mechaniczny odsysacz cyny, miernik do pomiaru rezystancji/ pojemności/ indukcyjności, zasilacz regulowany, prostownik, nagłośnienie (w warsztacie- nieodzowne ;-)) etc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomysłów na stworzenie prostego, elektronicznego urządzenia do wykonania w ramach zajęć w technikum elektrycznym. W odpowiedziach zasugerowano kilka projektów, takich jak prosty wzmacniacz audio, zasilacz regulowany na LM317, podajnik drutu do spawarki oraz stacja lutownicza. Wskazano również na znaczenie teorii w praktyce, zachęcając do eksperymentowania z podstawowymi elementami elektronicznymi, takimi jak diody, rezystory i mikrokontrolery, w tym ATmega32. Użytkownik wyraził chęć zbudowania zasilacza laboratoryjnego oraz zainteresowanie mikrokontrolerami, prosząc o schematy ich zastosowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA