logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomysły na pracę dyplomową z mikrokontrolerów - szukam inspiracji!

Karollo_82 30 Maj 2005 21:18 2498 7
  • #1 1537051
    Karollo_82
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam wszystkich forumowiczów!

Macie może jakiś fajny pomysł na pracę dyplomową z dziedziny mikrokontrolerów? Na uczelni wywieszone w gablocie są proponowane prace, ale jakoś żadna mi nie odpowieada, są one jakieś dziwne, a sam nie mogę nic konkretnego wymyśleć. Proszę o propozycje, najciekawsze zostaną nagrodzone ;)
  • #2 1537163
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1479
    UUUUhuuuu temat rzeka....
    (Niewiem czy praktyczna czy tylko na papierze)

- bezprzewodowy przedłużacz do RS-232C
    - sterowanie zabezpieczeniem przed zwarciami linii WN
    - inteligentny włącznik/wyłącznik czegokolwiek
    - robot śledzący białą (czarną) linię
    - programowalny generator dowolnych przebiegów
    - programowany sterownik (generator) P.W.M. dla falownika
    - termometr
    - częśtościomerz
    - kodowany zamek szyfrowy
    - elektroniczna kostka do gry
    - automatyczny sterownik zamykania/otwierania do rolet w oknach
    - bajerancki zegarek ;)
    - licznik zużycia energii elektrycznej
    - uniwersalny sterownik matryc LCD (byłbyś pionierem i moim idolem) :)
    - sterowanie plotera rysującego dowolnym pisakiem
    - uniwersalny miernik do wszystkiego: pojemności, indukcyjności, napięcia, częstości itd.
    - ...........
    - coś tu jeszcze dopiszę
    - itd itp...

proszę dolać tu więcej wody ;)
  • #3 1537180
    _myszon
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    NIe chcę cię martwic ale skoro tematy są juz wywieszone to oznacza że zostały zatwierdzone na radzie i o podanie własnego tematu teraz będzie raczej trudno, ewentualnie czeka Cię duuużo załatwiania.
    Jeśli chodzi o mnie to ja piszę nt: "Odbiór audycji radiowych przez internet w systemach mikroprocesorowych". Ogólnie chodzi o to aby z protokołu Shoutcast wyciągnąć strumienie MP3 i zdekodawać. A wszystko robie na 8051 (AT8xC51SND1c).
    Zawszse możesz zaproponować jakiś system pomiarowy: wiem że były tematy typu zaprojektwać system pomiaru szerokości rzeki czy przezroczystości wody, system zarządzania wolnymi miejscami na parkingu oparty na WiFi... tematów tak naprawdę jest mnóstwo a wymyślić coś nowego ciężko.
    Życzę powodzenia.
  • #4 1537276
    Karollo_82
    Poziom 15  
    Ten ploter to fajna sprawa, szczerze mówiąc to myślałem już o czymś takim, ale troche boję się mechaniki w takim urządzeniu, nie wiem czy bym sobie poradził hmmm...
  • #5 1537385
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1479
    To miała być tylko elektronika, ale jeśli chcesz zrobić całość, to rozbierz 2 mechanizmy z drukarek prowadzące głowice i już masz układ jezdny, do tego 2 czujniki położenia/przesunięcia/obrotu czy co tam sobie wymyślisz (np. z myszki) i gotowe. :)
  • #6 1537405
    lbugiera
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Ja mam prace "Minirobot mobilny z detekcją przeszkód poruszających się w jego otoczeniu", czyli jeżdżący samochodzik z sonarami, kompasem elektronicznym, i detektorem lini (zwykłe czujniki dioda fototranzystor) oparty na mototroli mc68332 i transmisja bezprzewodowa z pc'tem na cc1000pp. Zarąbiście dużo roboty, ale praca ciekawa.
    Wybierz taka prace, która może mieć później znaczenie przy rozmowach kwalifikacyjnych. Bo jak chcez pracować w elektronice to nie warto pisac pracy "Symulacja czegoś tam w matlabie".

Z rozpiski mixpix'a wynika, że już robie 2 prace dyplomowe : kabel rs232 (właśnie nad tym siedze:D ) i sledzenie linii :D

Co do mechaniki to rzeczywiście polecam drukarki, na targu kupisz jedną za 20 zeta, być może ktoś z twoich znajomych ci jakąś odda :D i dużo z tego zrobisz. Są tam fajne wałki z tulejkami idealnie do nich spasowanymi, dwa silniki krokowe i w niektórych dodatkowo jeden zwykły. Do takiej pracy musisz mieć dostęp do jakiegos tokarza, który cię nie ograbi :D. W sumie mechanika w tym pomysle nie jest taka straszna (zalezy oczywiście jaka dokładność jest wymagana). Na oko potrzebne ci 3 drukarki, najlepiej takie same (polecam atramentówki hp serii deskjet 600- dwa krokowce, jeden zwykły i fajne wałki). 3 głównie dlatego, że będziesz potrzebował 3 wałki z dobrze dopasowanymi tulejkami. Po dwóch równolegle do siebie ustawionych bedzie się suwał trzeci ustawiony do nich prostopadle i jeżdżący po tych na dole. A na tym u góry umieszczasz głowice z pisakiem. Potrzebne ci do tego dwa krokowce. We wspomnianych durkarkach są fajne, mocne krokówki. Samo sterowanie jest proste, trudniejsze będzie obsługa przez np rs232 i ewentualne buforowanie, protokół transmisji. Promotor może wymagac jeszcze od ciebie napisania do tego programu/wizualizacji. Praca ciekawa. Jak byś chciał to robic na własny koszt, to się z jakimś nie wygórowanym sterownikiem (jakiś wiekszy Atmel na pewno wystarczy) i tokarzem, co cie nie ograbi zmieścisz w 300 - 400 zeta.

Powodzenia.
  • #7 1537460
    Karollo_82
    Poziom 15  
    Robot mobilny - też ciekawa praca. Takie roboty z klocków lego programowaliśmy na laborkach ;) Zadania takie jak: śledzenie czarnej ścieżki, odszukanie ścieżki gdy jest przerwana, ominięcie przeszkody leżącej na ścieżce itd. A potem z kumplami robiliśmy zawody, czyj robot przejdzie ścieżkę najszybciej. Wiem że jest taka praca, aby dorobić do tych robotów czujniki zbliżeniowe. Hmmm też trzeba nad tym pomyśleć. Jeszcze jakieś pomysły???
  • #8 1538761
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    A ja zrobiłem coś co będzie służyło innym a nie tylko ładnie wyglądało! Mianowicie był to "Dydaktyczny zestaw mikroprocesorowy", czyli płytka wielofunkcyjna (na bazie tych z AVT) + programator ISP + ATTiny2313 + BascomAVR Demo. Na tym wynalazku uczniowie będą się uczyć programowania AVRów w Bascomie (a nie jakiś DSM51 czy inne starocie :)).

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy pomysłów na pracę dyplomową z mikrokontrolerów. Zaproponowano wiele projektów, m.in. bezprzewodowy przedłużacz RS-232C, sterowanie zabezpieczeniem linii wysokiego napięcia, inteligentny włącznik, robot śledzący linię, programowalny generator przebiegów, sterownik PWM dla falownika, termometr, częstotściomierz, kodowany zamek szyfrowy, elektroniczną kostkę do gry, automatyczny sterownik rolet, licznik zużycia energii, uniwersalny sterownik matryc LCD, sterowanie ploterem rysującym oraz uniwersalny miernik parametrów elektrycznych. Wskazano na możliwość wykorzystania mechaniki z drukarek do budowy ploterów lub robotów mobilnych. Przykładowa praca to minirobot mobilny z detekcją przeszkód, wykorzystujący sonary, kompas elektroniczny, czujniki linii, mikrokontroler Motorola MC68332 oraz transmisję bezprzewodową CC1000PP. Inny projekt to odbiór audycji radiowych przez internet na mikrokontrolerze 8051 (AT8xC51SND1c) z dekodowaniem strumienia MP3. Zaproponowano także dydaktyczny zestaw mikroprocesorowy oparty na ATTiny2313 i BascomAVR do nauki programowania AVR. Podkreślono, że warto wybierać tematy praktyczne, które mogą mieć znaczenie na rynku pracy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA