logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ursus C360 - Szarpanie przy zmianie biegów po zimie, co sprawdzić?

harnasx 21 Kwi 2013 00:02 9933 6
REKLAMA
  • #1 12222211
    harnasx
    Poziom 22  
    Ocena: 264
    Witajcie!

Przyszła wiosna (wreszcie) i się okazało że po zimie mam dziwny problem w poczciwym Ursusie:
    mianowicie
    - po uruchomieniu silnika wciśnięciu sprzęgła nie można wbic biegu - jeden zgrzyt - jak się już uda czuć szarpnięcie i potem jest ok tzn ciągnik stoi biegi można swobodnie zmieniać na wciśniętym sprzęgle - przy puszczaniu sprzegła nie szarpie rusza płynnie
    - uruchamiając silnik z właczonym biegiem i wciśniętym sprzęgłem czuć zdecydowane szarpnięcie do przodu lub tyłu (zalezy jaki bieg właczony) i następnie wszystko jest ok

myślałem ze któraś łapka się uszkodziła lub ten "naparstek" w łapce ale nie wszystko jest ok - podregulowałem pierwszy stopień - nadal jest to samo

sprzęgło nie ślizga w trakcie jazdy

Co może być przyczyną ??

nie było tego w tamtym roku, pojawiło się zimą ale mało jeździłem a dzisiaj cały dzień pracy i nie chce samo ustąpić :)
  • REKLAMA
  • #2 12222454
    seweryn7701
    Specjalista Maszyny Rolnicze
    Ocena: 1393
    Sprawdź czy tarcza nie jest zaolejona i nie skleja się z kołem zamachowym.
  • REKLAMA
  • #3 12222461
    harnasx
    Poziom 22  
    seweryn7701 napisał:
    Sprawdź czy tarcza nie jest zaolejona i nie skleja się z kołem zamachowym.

no tak - ale jak to zrobić ( mam na myśli - bez demontażu)
    gdyby była zaolejona powinna ślizgać?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12222469
    seweryn7701
    Trudno mi powiedzieć czy będzie ślizgało. Możliwe że nie. Szukaj jakichkolwiek śladów oleju na obudowie sprzęgła. Silnikowy nie zaolei tarcz. Tylko ze skrzyni biegów może się tam dostać.
  • REKLAMA
  • #5 12222472
    harnasx
    Poziom 22  
    seweryn7701 napisał:
    Trudno mi powiedzieć czy będzie ślizgało. Możliwe że nie. Szukaj jakichkolwiek śladów oleju na obudowie sprzęgła. Silnikowy nie zaolei tarcz. Tylko ze skrzyni biegów może się tam dostać.

jak to w ursusie - troche oleju na dnie obudowy sprzęgła się znajdzie :(
    czyli bez "rozpoławiania" się nie obejdzie??
    nie ma jakiegoś cudownego sposobu żeby np czymś "wymyć"?
  • Pomocny post
    #6 12222475
    seweryn7701
    Ciężko bo tarcza pierwszego stopnia jest najgłębiej schowana w kole zamachowym. Można by kombinować, dociągnąć łapy i wcisnąć sprzęgło tak by docisk otworzył się jak najmocniej, przelewać sprzęgło benzyną na początku potem rozpuszczalnikiem. Przedmuchać powietrzem.
    Ale to nie metoda.... jeśli się zaoleiło to musi być jakiś powód.
    Poza tym trudno powiedzieć czy to jest powód..... według mnie rozpoławianie.
  • #7 13541625
    harnasx
    Poziom 22  
    No i było trochę "zapaćkane" tłustym marasem :(

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ciągnikiem Ursus C360, polegający na trudności w zmianie biegów po zimie. Po uruchomieniu silnika i wciśnięciu sprzęgła występuje zgrzyt, a przy puszczaniu sprzęgła ciągnik rusza płynnie. Użytkownik podejrzewa, że problem może być związany z zaolejoną tarczą sprzęgła. W odpowiedziach sugerowane jest sprawdzenie obudowy sprzęgła pod kątem oleju, a także możliwość czyszczenia tarczy, jednak większość użytkowników zgadza się, że demontaż będzie konieczny, aby dokładnie zdiagnozować problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA